szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A civilekkel szemben folytatott kormányzati támadások legdurvább fejleményének nevezték az Ökotárs munkatársai azt, hogy hétfő reggel megjelentek az irodájukban a készenléti rendőrök és a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei. A tüntetés kezdetekor a rendőrök elvitték az alapítvány igazgatóját, egyelőre nem tudni, miért. A norvég civil pénzeket is kezelő civil szervezet könyvelőjénél, a Demnetnél ugyancsak házkutatást tartottak napközben, az Ökotárs alapítójához, Foltányi Zsuzsához pedig délután csengettek be nyomozók. Az Ökotárs Szerb utcai irodájához 18 órára hívták azokat, akik így akarnak tiltakozni a hatóságok fellépése ellen. Tudósításunk percről percre.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Falus Ferenc tudatosan ment ki tüntetni - de fagyizott is

Az Ökotárs melletti tüntetésen megjelent Falus Ferenc, az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje is, akitől tudósítónk azt kérdezte, hogy hogy kiment a tüntetésre. Falus erre - ahogy azt a tudósításunkba is leírtuk - úgy válaszolt, fagyizni ment, erre sétált és itt ragadt beszélgetni.

Az Együtt sajtófőnöke később a hvg.hu-val azt közölte, Falus Ferenc ezt viccnek szánta, valójában szándékosan ment el a Szerb utcába, mert szolidaritást akart vállalni az Ökotárssal. A párt egyébként hiányolta tudósításunkból Falus egy lényeges mondatát is, ami úgy hangzott: ha ő lenne a főpolgármester akkor támogatni, és nem üldözni akarja a civileket.

Később egyébként beszéltünk Falus Ferenccel, aki megerősítette, hogy nem véletlenül, hanem szándékosan ment ki a tüntetésre, de előtte valóban evett fagylaltot. A fagyigate miatt később kiadtak egy közleményt is, aminek a lényege, hogy Falus Ferenc tudatosan ment oda, sőt, nyilvánvaló volt, hogy nem unokáival fagyizó nagypapaként vett részt a tüntetésen, hiszen nem volt vele az unokája, hanem azért, hogy kifejezze szolidaritását.

Ezúton pedig elnézést kérünk olvasóinktól, amiért nem értettük Falus Ferenc humorát.

Lefoglalták az Ökotárs igazgatójának laptopját is

Az Ökotárs Alapítvány igazgatójának, Móra Veronikának a laptopját is lefoglalta a rendőrség hétfőn a szervezet budapesti irodájában végzett házkutatás után.

"Alapvetően egyes norvég civil alapos projektek dokumentációit keresték, illetve az Ökotárs által nyújtott visszatérítendő támogatásokkal kapcsolatosakat. Egész napos dokumentumnyálazás nyomán lefoglaltak és kb. fél méter papírt. Egyébként ottlétük alatt udvariasak voltak, nem csináltak rendetlenséget, szóval formai szempontból minden rendben volt" - közölte az igazgató a Facebookon.

"Munkájuk végeztével pedig elkísértek haza, mivel a laptopom itthon volt és azt le akarták foglalni - meg is tették. Jegyzőkönyv felvétele után távoztak. Szóval ne aggódjatok, én jól vagyok - és a többi ökotárs is, akik szintén bent voltak, vagy kintről szorítottak" - írta.

LMP: "A hatalom számára az igazság felderítése mellékes"

Az LMP szerint felháborító, hogy a hatóságok az Ökotárs Alapítvány elleni eljárásban megfélemlítő módon lépnek fel. Az alapítvány elleni rajtaütések világossá teszik, hogy a hatalom számára az az elsődleges, hogy erőt mutathasson fel kritikusaival szemben, az igazság felderítése mellékes. Az LMP tiltakozik az eljárás ellen, és követeli, hogy a hatóságok azonnal indokolják meg, miért és miért így volt szükség a civilek elleni támadásra.

Ökotárs: Folytatjuk a munkát

A tüntetés lefújása után egy perccel még röviden felszólalt az Ökotárs Alapítvány munkatársa, aki azt mondta, hogy a hatósági eljárás ellenére a Norvég Civil Támogatási Alappal együtt folytatják a munkát.
©

László János: A KISZ-nél sem kellett ennyire félni

Véget ért az esemény tüntetés része. A Duna-korzón két beszéd hangzott el.

Felszólalt László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, aki azt mondta, azért van itt, mert civil szerveztek körében mindenhol azt tapasztalja, hogy félnek, nem tudják, hogy mit szabad megcsinálni, és mit nem. László János büszkén vállalja, hogy fiatal korában KISZ-es volt, de még ott sem kellett ennyire félni – tette hozzá.

László saját bevallása szerint nem tudja, hogy voltak-e szabálytalanságok az Ökotársnál, de szerinte minden szervezetnél előfordulnak kisebb szabálytalanságok. Akkor sem jó, hogy ennyire félniük kell a civileknek – mondta.

Vége a tüntetésnek

A szervezők bejelentették, hogy a tüntetésnek vége, de még levetítik A tanú című filmet.

©
©
©

"Szolidarítsunk az Ökotárssal"

A Duna-korzón még ketten mondtak beszédet. Szegvári Zsolt, a Greenpeace Magyarország aktivistája azt mondta, szolidarítani kell az Ökotárssal, de az egész eljárás a teljes civil társadalmat érinti. A civileket az államnak segítenie kellene szerinte, és nem akadályoztatni.

Papp Réka Kinga: Politikusok, akik ezen az ügyön próbálnak felkapaszkodni

Papp Réka Kinga, a 4K! aktivistája még a Szerb utcában beszélt azokról a politikusokról, akik ezen az ügyön próbálnak felkapaszkodni, pedig semmi közük az egészhez. "Most is itt vannak közöttünk" – utalt egyes népszerűséghajhász ellenzékiekre.

A Duna-korzónál jár a tömeg

És ott meg is álltak, mert két beszéd következik. A forgalmat egyelőre nem zavarja a tüntetés, egyelőre csak gyalogos útvonalakat használnak, úttesten nem vonulnak.
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak