szerző:
MTI

Budapest nem egyszemélyes birodalom, a város európaiságának záloga egy olyan autonóm városvezetés lehet, amely a jövőbe néző, vízióval rendelkező várospolitikát képvisel – erről beszélt kedden a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje. Fodor Gábor, a párt elnöke szerint megkezdődött Magyarországon a liberális politikai oldal építése, országszerte 310-en indulnak az önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként, illetve képviselőjelöltként a támogatásukkal. Úgy vélte, hogy Tarlós Istvánnal szemben Bodnár Zoltán komoly ellenzéki alternatíva.

Fodor Gábor szerint ahogy az országgyűlési választáson nem volt programja a Fidesznek, úgy Tarlós Istvánnak sincs főpolgármesteri programja.

Hangsúlyozta: nem igaz az, hogy a liberális értékrend elveszítette az erejét, és Észtországra, Lengyelországra utalva arról beszélt, hogy több posztkommunista országnak is lényegében liberális vezetői vannak. Eközben Magyarország az európai mezőnyben folyamatosan leszakad az illiberális politikával – mondta.

Bodnár Zoltán szerint Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde után nyilvánvalóvá vált, hogy az önkormányzati választás nem egyszerűen a Fővárosi Közgyűlés, a főpolgármester vagy a kerületi vezetők megválasztásáról szól. Hozzátette: a liberálisoknak alternatívát kell felmutatniuk az illiberális politikával szemben.

Szerinte szakítani kell azzal a szerepfelfogással, hogy csak a város üzemeltetésére szerződnek, ehelyett újra távlatokban kell gondolkodni, professzionális várospolitikára van szükség.

Az MLP jelöltje mítosznak nevezte, hogy egy városnak elemi érdeke volna, hogy a vezetése "azonos színű" legyen az éppen kormányon lévőkkel. "Ha Orbán bünteti Budapestet, a saját támogatóit is bünteti, nem csak a szabadelvűeket" – fogalmazott.  

Bodnár Zoltán egyebek mellett közlekedési fejlesztéseket, tízezer parkolóhelyet, alacsonyabb parkolási díjakat, a Népliget és a Városliget felújítását, a hajléktalanok büntethetőségének megszűnéséért való fellépést és online helyi népszavazásokat ígért a fővárosiaknak.

A 3-as metró a főpolgármester-jelölt ígérete szerint a repülőtértől Káposztásmegyerig, a 4-es metró pedig Újpalotától Budaörsig érne. Bodnár Zoltán intermodális csomópontokat alakítana ki az Etele téren, illetve a Keleti pályaudvarnál, befedné a pesti alsó rakpartot, és Párizshoz hasonlóan visszaadná a folyópartot a városlakóknak.

Használatarányos menetdíjat vezetne be a BKK járművein, felújítaná a Millenniumi Földalatti járműveit, zöldterületté alakítaná a Déli pályaudvart, az oktatásba magántőkét vonna be.

Beszélt egy úgynevezett City-koncepcióról is, amelynek lényege, hogy a bel-budai és a hegyvidéki kerületekből, valamint pesti városmaghoz tartozó kerületekből egy-egy elöljárósági kerületet hozna létre, amelyeket szerinte fővárosi hatáskörben, de önálló egységként kellene kezelni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg