szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak úgy lehet ezután gólyatábort szervezni az ELTE-n, ha a programot előtte egyeztetik a rektori vezetőséggel. Befejezték az intézményben azt a tényfeltáró vizsgálatot, amit a fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszak után indítottak. Az eredményekről szerdán számolt be újságíróknak Rónay Zoltán, az egyetem főtitkára és Fábri György kommunikációs főigazgató. Galántai Tamást, az ELTE-TOK HÖK elnökét kicsaphatják az egyetemről, ha végül a legsúlyosabb büntetést kapja a fegyelmi eljárás végén. Megszűnhet a hallgatói önkormányzatok önálló gazdálkodása.

Pénteken lezárult a belső vizsgálat az ELTE tanító- és óvóképző kar gólyatáborában elkövetett erőszak ügyében. Az ELTE tényfeltáró vizsgálatának eredménye szerint, a tanító- és óvóképző kar hallgatói önkormányzatának elnöke tudott arról, hogy a nemi erőszakot elkövető fotós korábban mást is zaklatott már. Erről a férfi korábbi áldozata maga számolt be Galántai Tamásnak – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A kari hallgatói önkormányzat vezetőségének tagjait korábban felfüggesztették. Egyedül Galántai Tamásról állapítottak meg, hogy súlyos mulasztást követett el, amikor nem vette figyelembe a korábban tudomására jutott információt. Így megszüntethetik a hallgatói jogviszonyát, ha az eljárás végén elmarasztalják. Azonban a vezetőség többi tagja visszakerülhet a pozíciójába – jelentették be.

Hasonló fegyelmi eljárást indítanak az erőszakkal vádolt fotós ellen is, ám ezt a rendőrségi vizsgálat végéig felfüggesztik. A fegyelmik fonákja viszont az, hogy az egyetemnek nincs beleszólása a felvételi eljárásba, így minden eltanácsolt hallgató visszakerülhet az egyetemre egy későbbi felvételi során.

A jogi karon is indítottak vizsgálatot, és három ember esetében bebizonyították, hogy felelősek azért, mert szexista dalokat énekeltettek az újoncokkal a saját gólyatáborukban. Mellettük ezen a karon még három hallgató ellen indulhat eljárás, de őket nem fenyegeti elbocsátás, akkor sem, ha megállapítják a felelősségüket. A gólyák felének megkérdezése után cáfolták, hogy az idei gólyatáborban megalázó beavatási programokat szerveztek volna. Azonban az egyetem növelni szeretné a tudatosságot a nemi egyenjogúságot illetően, ezért szakértők segítségével olyan programokat indítanak majd, amelyek segítenek megelőzni az egyetemi szexizmust, és ahova fordulhatnak a zaklatáson átesett hallgatók.

Az ELTE-n ezután csak úgy lehet gólyatábort szervezni, hogy a programot előtt egyeztetik a rektori vezetőséggel, és a szervezők köret is szigorúbban ellenőrzik majd. Azonban nem akarják a "fürdővízzel együtt a gólyákat is kiönteni", mert továbbra is fontos szocializáló lépésnek tartják a táborokat az egyetemi élet során – hangzott el.

A kari dékánoknak pedig el kell indítaniuk egy hasonló tényfeltáró vizsgálatot a hallgatói önkormányzatoknál: egyebek mellett azt nézik majd meg, hatékonyan tudják-e képviselni a diákok érdekeit, és mennyire gyakran van széles körű tagfrissítés a köreiben. Meg kell vizsgálniuk a belterjesség fokát, a politikai függetlenséget, a hallgatói juttatások szétosztásnak tisztaságát, az anyagi forrásokkal és a pozíciókkal történtő visszaélések mértékét. A vizsgálatra épülő intézkedések legfontosabb következménye az lehet, hogy megszűnhet a hallgatói önkormányzatok önálló gazdálkodása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

EMA: A Johnson & Johnson vakcináinak igen ritka mellékhatása lehet a vérrögképződés

EMA: A Johnson & Johnson vakcináinak igen ritka mellékhatása lehet a vérrögképződés