szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem számít bűncselekménynek az izraeli zászló elégetése a II.–III. Kerületi Bíróság szerint, ezért Lenhardt Balázs volt jobbikos politikust felmentették a csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság vádja alól. A politikus még 2012 decemberében a budapesti Bem téren égetett el egy izraeli zászlót hangosan zsidózó hívei előtt.

2012. december 14-én délután a Külügyminisztérium előtt a Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Gárdaszövetség által szervezett cionizmus elleni tüntetésen néhány száz ember tüntetett, közben többek azt kiabálták, hogy „mocskos zsidók” és „Auschwitzba velük”.

A rendezvényen Lenhardt Balázs volt jobbikos, de akkor már független országgyűlési képviselő meggyújtott és elégetett egy izraeli zászlót. A megmozdulástól a Jobbik is elhatárolódott mondván, hogy a párt nem vett részt a megmozduláson.

Bár közleményben a Külügyminisztérium is elítélte a zászlóégetést, a tüntetésen pedig a rendőrök előállították Lenhardtot, a bíróság szerdán bűncselekmény hiányában felmentette a politikust. Az ügyész fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, az eljárás a Fővárosi Törvényszék előtt folytatódik – írja a Népszabadság.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a lapnak azt mondta: bűncselekmény abban az esetben valósul meg, ha az elkövető a törvényi tényállás valamennyi elemét megvalósítja, így a bírónak vizsgálnia kellett, hogy a cselekmény kihívóan közösségellenes volt-e, erőszakos magatartást tanúsított-e az elkövető, és az alkalmas volt-e másokban megbotránkozás vagy riadalom keltésére. Lenhardt esetében a kihívóan közösségellenesség tényállási elem a szóvivő szerint nem valósult meg, mert a vádlott és két társa a politikai véleménynyilvánításuk egy formájaként, szimbolikus beszédként használták a zászlóégetést.

A rendezvényen elhangzó beszéd vonatkozásában az ügyészség vizsgálódott, és a Lenhardt Balázs ellen közösség izgatása bűntette miatt indult eljárást még 2013. augusztus 24-én megszüntette. Korábban a Kúria felmentett a garázdaság vádja alól egy zászlóégetéssel vádolt terheltet, akkor EU-s zászló égetése miatt indult eljárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést

Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler