szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Város Mindenkié Csoport a szombati tüntetésről a Benczúr utcai elhagyatott kórházhoz ment, és házat foglalt, jelentette a hvg.hu tudósítója.

Foglaljatok helyet - ezt írták arra a molinóra, amit a Benczúr utcai, 2002-ben kiürített kórház homlokzatára erősítettek a Város Mindenkié Csoport aktivistái. Ahogy arról már beszámoltunk szombat délután békés tüntetésen a belvárosban énekelve, dobolva meneteltek, majd a Benczúr utcában folytatják volna a programot estéig bezárólag, hogy felhívják a figyelmet a hajléktalanok helyzetére Budapesten, illetve a lakhatási problémára megoldást kínáljanak.

A hvg.hu fotósa a helyszínről küldött képeket, a rendezvényre két rendőr érkezett, elkezdték igazoltatni a résztvevőket, majd megjelent a kerület alpolgármestere és a ház életveszélyes állapotára hivatkozva kérte, hogy hagyják el az épületet az aktivisták. A Benczúr utcát fél szakaszon lezárta a rendőrség.

©
©

Az ingatlan korábban a fővárosi önkormányzat, jelenleg pedig egy offshore cég tulajdonában áll. A házban kb. 60 aktivista tartózkodik, akik azt szeretnék megmutatni, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy üres épület hasznosításában.

Megérkezett az alpolgármester is a rendezvényre
©
Kiszállt a rendőrség a Benczúr utcába
©

A résztvevők célja, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma Magyarországon a lakosság jelentős része lakhatási gondokkal küzd, valamint arra a több százezer üresen álló ingatlanra, amelyek nagy részét közpolitikai intézkedésekkel megfizethető bérlakássá lehetne alakítani. Az önkormányzati választások közeledtével a csoport különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet erre a kérdésre, hiszen a helyi önkormányzatoknak lehetőségében áll érdemi lépéseket tenni a területükön élő emberek lakhatási gondjainak enyhítése és az üresen álló épületek hasznosítása érdekében.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb vidéki településen próbálkoznak a kulturális élet átszabásával

Újabb vidéki településen próbálkoznak a kulturális élet átszabásával

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig