szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg az iszapömlés tucatnyi károsultjának a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított két perben a Fővárosi Törvényszék a csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésében.

Az alperes Mal Zrt. mint veszélyes üzem köteles helytállni a négy évvel ezelőtti katasztrófáért, az ajkai gyártelep X-es vörösiszap-tározójának átszakadásáért, amellyel megsértették a környéken lakó felperes magánszemélyek emberi méltósághoz, egészséges környezethez és testi épséghez fűződő jogait - hangzott el a bíróság szóbeli indoklásában.

Nem vagyoni kártérítésként az egyik perben a három felperes közül kettőnek 4,5 millió, egynek egymillió forintot, továbbá a megsemmisült ingóságokért 2,6 milliót ítélt meg a bíróság. Mindhárom felperesnek pszichikai, továbbá közülük kettőnek fizikai sérüléseket is okozott az otthonukat elárasztó maró anyag.

A másik perben nem vagyoni kártérítésként nyolc magánszemély közül kettőnek - aki szüleit vesztette el az iszapömlésben - 6-6 millió, öt unokának fejenként 3-3 millió, egy embernek félmillió, továbbá a tönkrement ingóságokért további 2,7 millió forintot ítéltek meg.

Az elsőfokú bíróság az eljárásban meghallgatott tanúk és szakértők nyilatkozatai alapján mindkét perben nagyrészt helyt adott a károsultak kereseteinek, és a kártérítésen, illetve annak kamatain felül még fél-egymilliós perköltséget is megítélt részükre.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én, Kolontár községnél átszakadt a timföldgyár X-es számú zagytározójának gátja, és a kizúduló vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa következtében tíz helybeli lakos meghalt, több mint kétszázan megsérültek és több száz épület lakhatatlanná vált.

A gátszakadás miatt számos polgári per indult, továbbá halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt vádat emeltek a cég vezetői és alkalmazottai, összesen 15 ember ellen, a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel. A két éve indult elsőfokú büntetőpert eddig kétszer kezdték újra az eljáró bírói tanács összetételének változása miatt a Veszprémi Törvényszéken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nézőtér üres, de a pályákon és a sport közösségi oldalain tovább mérgez a rasszizmus

A nézőtér üres, de a pályákon és a sport közösségi oldalain tovább mérgez a rasszizmus

Hollywoodi nagyságokat, holokauszttúlélőt is megkárosított a pilótajáték most meghalt királya

Hollywoodi nagyságokat, holokauszttúlélőt is megkárosított a pilótajáték most meghalt királya

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban