Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

„Az égen nemcsak kondenzcsíkok vannak!”, mondja a hangosbeszélőbe Oberle Gábor, a chemtrail-ellenes tüntetés szervezője, ahogy mind a tízen végigvonulnak a Körúton. Riporterünk és videós stábunk is ott járt.

A chemtrail egy viszonylag új összeesküvés-elmélet, aminek az a lényege, hogy a háttérhatalom repülőgépekről mindenféléket permetez. A gyanú alapja, hogy szerintük a kondenzcsík márpedig nem lehet olyan hosszú és vastag, mint amilyen, valamint el kellene tűnnie, mert a vízpára nem maradhat meg a levegőben. Hogy a felhők miért maradnak mégis, azt nem tudjuk meg. Valamint gyerekkorunkban nem volt ennyi csík, és erre egyszerűen nem lehet magyarázat, hogy azóta megháromszorozódott a légiforgalom, mert az túl prózai.

Oberle Gábor maga négyszemközt viszonylag távolságtartó: mindig fenntartja a tévedés jogát, ráadásul az ő fejében a dolog úgy áll össze, hogy a vegyi anyagokkal tulajdonképpen Amerika próbálja jóvátenni, amit régebben elcseszett. Például az üvegházhatást, aminek az az ellenszere, hogy alumíniumport szórnak a levegőbe, ami visszatükrözi a napfényt, és így nem melegedünk annyira.

©

De azért szórnak mérgeket is. Sőt! Kétségbe vonhatatlan bizonyítéka a repülőgépes merényletsorozatnak, hogy trópusi rovarok jelennek meg ott, ahol azelőtt nem voltak. Mivelhogy mi is repülővel utazunk a trópusokra, evidens, hogy az afrikai rovarok petéit is repülőről dobálják közénk. Más módon az élet nem terjedhet. A radikális chemtrail-hívők szerint emberirtás folyik, mert túl sokan vagyunk; és ennek a legésszerűbb módja az, ha az emberirtók megállapodnak a légitársaságokkal, és tízezer méterről szórják a cuccot, aztán viszi a szél, amerre akarja.

10 tüntető, 10 troll, 10 rendőr

A Blaha Lujza téren a tíz aktivista mellett megjelent ugyanannyi szkeptikus ellentüntető, meg még tíz rendőr is. Az ellentüntetők – akiknek az a tiszteletreméltó hobbijuk, hogy a chemtrail-hívőket idegesítik a Facebookon – idővel átsétálnak a tiltakozókhoz, és beszédbe elegyednek velük. Az indulatok forrnak, de csak emelt hangú vitáig jut a konfrontáció. „Hány gyereke van magának?”, kérdezi egy hívő a kételkedő polgártársától, nyilván akinek van gyereke, az nem vonhat vállat, amikor a levegőből mérgezik a bolygónkat.

Egy ideges férfi fehér pöttyöket mutogat fotón, ezeket az esővizes hordójában találta, és most azt követeli, hogy valaki vizsgálja ki neki alumíniumra és báriumra. „Hülye röhögő műszaki egyetemista bagázs!”, förmed a szkeptikus ellentüntetőkre, majd felszólítja őket, hogy egyrészt ne merjenek mosolyogni, másrészt adjanak pénzt vízvizsgálatra, mivel ő több száz kilométert utazott ide. „Adjatok pénzt!”, mondja többször is, hozzátéve, hogy ne a Virágh Attilának adják, hanem nekik; ugyanis bizonyos Virágh Attila már szervezett egy chemtrail-ellenes megmozdulást, de aztán elszámolási viták vetődtek fel.

Értem én, hogy sugárhajtómű, de mi hajtja?

Egy szkeptikus úr röviden megkísérli elmagyarázni a kondenzációt meg a modern hajtóművek működését, de mindhiába. A hívők bizonyítékot akarnak arra, hogy nincs permetezés. Állami vizsgálatot mindenekelőtt.

„Hozzanak le egy olyan gépet, ami gyanús!”, mondja az egyik, és ez egy kicsit ijesztő ötletnek hangzik Magyarországon, mert végül is két bankrablás között akár bele is foghat a kormányunk a légi kalózkodásba; nem is kérdés, hogy az itt elhangzó tömény hülyeség attól fogva hivatalos álláspont lenne, és a Békemenet egymás vállára állva próbálná lekapkodni az utasszállítókat az égről.

Hűvös van és csepereg az eső, de erre Oberle Gábor előre figyelmeztette a résztvevőket a Facebookon:

„Kissé már különös, hogy a rendezvény idejére felhős és esős időt mondanak...  Mintha azon a napon nem szabadna látnunk a csíkokat az égen! És ha hiszitek, ha nem, azon a napon mondták be az esti időjárásjelentésben, hogy a héten elromlik az idő, amikor bejelentettem, hogy október 4-re próbálom megszervezni a szeptemberi elmaradt rendezvény helyett ezt a mostanit... De ne lássunk azért mindenben összeesküvést!...”

Meg is jegyzi egy hölgy, hogy ezt a felhőt három napja szórták ki. A háttérhatalom precízen lesújt azokra, akik belelátnak a kártyáiba, és orrfolyással büntet. Egy bácsi somfordál oda hozzám, kérdezi, honnan jöttem. „HVG? Necces, nagyon necces!”, mondja. A hóna alatt tartott Leleplező magazinra pillantva nyugtázom a kritikát: lehetne neccesebb.

A vita vidáman folytatódik, magaslégköri széljárásról és nanorészecskékről; nincs korszerű összeeskövés nano nélkül, azt úgyse lehet látni. Természetesen a front marad, ahol volt. Ahogy maradna akkor is, ha leszednének a kedvükért egy utasszállítót Buk rakétával, és nem találnának benne méregtartályt. Kell a hit, a misztérium, mert különben csak azt látnák az égen, hogy valakik megvették a drága repülőjegyet, és most mennek nyaralni.

Viszont mégis, a nyilvánvaló pszichózis ellenére kedves, aranyos az egész jelenetsor. Két tucat ember találkozott a Blahán, ütköztették elképzeléseiket a meteorológiáról és a repülőgépek fizikájáról, aztán ment mindenki a dolgára. Nem komcsiztak, nem fasisztáztak, csak simán lehülyézték egymást.

Mint valami normális országban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Folyékony szénhidrogén hullik a felhőkből a Szaturnusz egyik holdján

Folyékony szénhidrogén hullik a felhőkből a Szaturnusz egyik holdján

A hűtlenséget az arcról le lehet olvasni

A hűtlenséget az arcról le lehet olvasni

Megszólalt a 19 éves lány, akinek autójába csapódott egy 3 kilós szikladarab

Megszólalt a 19 éves lány, akinek autójába csapódott egy 3 kilós szikladarab

Reagált a rendőrség az M7-esen döngető "horrorfurgon" hírére

Reagált a rendőrség az M7-esen döngető "horrorfurgon" hírére

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók