szerző:
MTI

A restaurátorműhely szakmai titkait, az állatpark és a múzeum kapcsolatát ismerhetik meg, illetve rendhagyó városnéző sétán vehetnek részt azok az érdeklődők, akik ellátogatnak októberben a Múzeumok őszi fesztiváljának rendezvényeire a nyíregyházi Jósa András Múzeumba.

A restaurátorok "boszorkánykonyhájába" októberben több alkalommal is belepillanthat a közönség: a szerdai alkalmakkor rövid előadásokon szakemberek magyarázzák el a restaurálás elméleti alapjait, de segítségükkel a gyakorlatban is kipróbálhatóak lesznek a látottak és hallottak - tájékoztatta a múzeum az MTI-t.

Az általános iskolák felső tagozatos diákjainak, középiskolásoknak és felnőtteknek is szóló foglalkozásokon az érdeklődők választ kaphatnak arra, hogyan kell kerámiát és fémet "gyógyítani", miként kell a régészeti ásatások során előkerült kerámiákat megadott szempontok szerint válogatni és összeragasztani. A rendhagyó műhelyfoglalkozás keretében megismerhetik a régészeti és iparművészeti textilek restaurálásának különböző munkafázisait is.

A múzeum királya program keretében - az Őszi tárlat témájához kapcsolódva - fotó- és videopályázatot hirdet az intézmény középiskolás osztályoknak Hódolat Benczúrnak! címmel. 
Az október 15-én tartandó "Múzeumozoo"-n a múzeumpedagógusok egy napra kiköltöznek a Nyíregyházi Állatparkba, ahol a Zöld Piramis árnyékában interaktív foglalkozásokkal várják a látogatókat, köztük a speciális nevelési igényű gyermekeket.

Szintén október 15-én Tanárok éjszakájára várja a pedagógusokat a Jósa András Múzeum: a különleges programon az érdeklődők interaktív módon ismerkedhetnek meg az állandó és az időszaki kiállításokban rejlő oktatási lehetőségekkel, valamint az új múzeumpedagógiai kínálattal. Ehhez kapcsolódóan tartják meg október 13-án a múzeumpedagógiai évnyitót, ahol az intézmény bemutatja az új tanévre tervezett múzeumi óráit, foglalkozásait és műhelyeit.

Október 8-án és 29-én rendhagyó városnéző sétát szerveznek: ezeken a programokon Jósa András, Benczúr Gyula, Krúdy Gyula Nyíregyházához kötődő történeteivel, valamint a Jósa András Múzeumban is "megbúvó" emlékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődök.

Szintén október 8-án az óvodásokat és az általános iskolásokat invitálja a múzeum a Nagy rajzolás elnevezésű nemzetközi kampány keretében megrendezett programra: a játékos múzeumi órán Benczúr Gyula festőfejedelem alkotásaival ismerkedhet meg a gyermekek. A foglalkozáson komolyzene-hallgatással, puzzle játékkal várják a múzeum munkatársai a kicsiket, akik felpróbálhatják a korhű ruhákat és Benczúr-ládát is készíthetnek. A program a rajzpályázat eredményhirdetésével és a díjak átadásával zárul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Miért lesz valaki terrorista, ha mindene megvan?

Miért lesz valaki terrorista, ha mindene megvan?

Szombaton nyitnak a strandok Budapesten, készüljön a libabőrre

Szombaton nyitnak a strandok Budapesten, készüljön a libabőrre

Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását

Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását

Hangmérős új traffipaxokkal szűrnék ki az üvöltő autókat

Hangmérős új traffipaxokkal szűrnék ki az üvöltő autókat