szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Titokban Katona Kálmán indításáról egyezkedtek a baloldali pártok júliusban egy Gyurcsány Ferenc házában rendezett találkozón. Bár akkor cáfolták, hogy a volt MDF-es politikus neve felmerült volna, most több forrás is megerősítette a hvg.hu-nak. De nemcsak a volt minisztert kérlelték, hanem a volt X-faktoros Geszti Pétert is.

Kicsit múlott, hogy nem az első Orbán-kormány minisztere, az egykori MDF-es, Katona Kálmán lett a három baloldali párt főpolgármester-jelöltje – indításáról egy nyolcszemközti tárgyaláson egyeztek meg júliusban Gyurcsány Ferenc budai lakásán. De forrásaink szerint nemcsak Katona, hanem Geszti Péter neve is felmerült, de a reklámszakember, zenész, az X-faktor volt mentora a források szerint határozottan elzárkózott az ötlettől.

A DK-elnöke egy hétfői háttérbeszélgetésen azt mondta, volt egy szűk körű egyeztetés nála júliusban, és ott még egyáltalán nem Falus Ferencben állapodtak meg, hanem egy másik jelöltben - a nevét nem árulta el -, ám valamiért még sem sikerült a titokzatos jelöltet mindenkivel elfogadtatni, így az újabb egyeztetési körön már Falus indításáról beszélgettek. Gyurcsány azt mondta, meglepte, hogy a lakásán felvetődött név végül elbukott, mert megfelelő jelölt lett volna.

Azt mind az Együtt-PM-s, mind az MSZP-s származó források megerősítették, hogy valóban volt egy ilyen találkozó Gyurcsánynál, és azt állították forrásaink, hogy az egyeztetésen jelen lévő Bajnai Gordon ott dobta be Katona Kálmán nevét, majd pár nap múlva ki is szivárgott a Hír Tv-hez, hogy jelölt lehet a volt MDF-es politikus. Igaz, a jelölést később a pártok cáfolták és mostanáig tartották magukat ahhoz, hogy a sajtóban felröppent nevek nagy többsége csak alaptalan találgatás volt, hivatalosan csakis Horváth Csaba, Karácsony Gergely, Balázsovits Lajos és Falus Ferenc jelöléséről tárgyaltak, nem volt szerintük olyan széttartó casting, mint a 2009-es miniszterelnök-keresgélés idején.

Kevésbé lett volna megosztó, mint Bokros

„Részünkről járható út lett volna, de Katona túl sokat hezitált” – mondta a hvg.hu-nak, a budapesti szocialisták egyik vezető politikusa, aki szerint az első Orbán-kabinet közlekedési minisztere sokkal elfogadhatóbb lett volna a pártjuk számára, mint most Bokros Lajos. (A Horn Gyula vezette kormány pénzügyminiszterének jelölését az országos pártelnökség nem támogatja, a budapesti viszont igen.)

Katona Kálmán - sokáig hezitált
©

Katona neve ezek szerint a Gyurcsány lakásán rendezett találkozón merült fel, ahol a volt miniszterelnök, a DK-s Molnár Csaba, Bajnai Gordon és a PM-es Karácsony Gergely beszélgetett a jelölésről. Az Együtt-PM-es és szocialista források egybehangzó állításai szerint Katonát Karácsony Gergely javasolta – családi jó barátok –, és a volt miniszter eleinte vállalta volna a megmérettetést, de viszonylag hamar kiszivárgott a neve a sajtóba. Végül forrásaink szerint a politikai támadásoktól tartó Katona elbizonytalanodott és „visszalépett”.

Katona korábban kétszer is indult a fővárosban: 2002-ben a Fidesz, a kereszténydemokraták és az MDF listavezetője volt Budapesten, majd 2006-ban csak az MDF főpolgármester-jelöltje lett. Nyolc évvel ezelőtt Tarlós István alulmaradt Demszky Gáborral szemben, a Fidesz pedig akkor azt állította, ha Katona időben visszalép, le tudták volna váltani az SZDSZ főpolgármesterét. Miután 2009-ben többször bírálta az MDF elnökét, Dávid Ibolyát, törölték a párttagok listájáról, a ciklus végéig független képviselő volt a parlamentben.

Amikor a neve felmerült a sajtóban, Katona közleményt adott ki, melyben határozottan cáfolta, hogy ő lenne a baloldal főpolgármester-jelöltje.

"Népszerű, értelmiségi"

Szocialista források szerint igenis széttartóbb volt annál a casting, mint amit hivatalosan a pártok közölnek. Az egyik forrásunk példaként felhozta Geszti Péter nevét is, amit egy másik, a hárompárti egyeztetéseken jelen lévő forrás is megerősített. „Ne úgy képzelje el, hogy egy hivatalos MSZP-s delegáció felkereste Gesztit. Tapogatózások voltak, kérleltük, de végül nemet mondott” – állította az egyik forrás. „Budapesti, kreatív, fiatalos, népszerű, értelmiségi” – sorolta a forrás azokat a szempontokat, melyek az MSZP-ben felmerültek. Szocialista forrásaink szerint, ha Geszti vállalja, akkor erős aduász lett volna mind a hárompárti tárgyalásokon, mind Tarlóssal szemben.

A reklámszakember az utóbbi időben több interjújában bírálta a baloldalt. „Általában minden az értetlenségből és az információhiányból fakad. Van, aki azt mondta a Magyarország című dalra, hogy ne magyarkodjak, nem kell ez a hazafiaskodás. A másik oldal rögtön azt gondolta, hogy MSZP-induló lesz. Nem lett. A (Nemzeti - a szerk.) Vágta esetében az egyik oldal nem értette, a másik pedig kikérte magának. Van egy rendszerszerűen működő elmebaj, a gyanakvás és tehetségtelenség idiotizmusa, az irigység kisszerű dühöngése” – mondta a hvg.hu-nak adott májusi interjújában (a Nemzeti Vágtát Geszti találta ki - a szerk.). Szeptemberben a Népszabadságnak adott interjújában tovább ment: „a baloldal gyakran beszorul a kisszerű, gyakran tartalmatlan, vízió nélküli létbe, és ugyanúgy hajlamos belefulladni a saját előítéleteibe, mint ellenfelei”. Kerestük Gesztit hétfő délután, de cikkünk megjelenéséig sem a telefonhívásainkra, sem az sms-sünkre nem reagált. Egy DK-s forrás ugyanakkor azt mondta, pártközi szintre, a hárompárti egyeztetésekre már el sem jutott Geszti neve.

Geszti Péter
©

Falus nevével viszont már ebben az időszakban is „sakkoztak”: az Együtt őt akarta indítani a II. kerületben, de a szocialisták a kerületi egyezkedések jegyében felvetették, inkább Óbudán indítsák. Az utolsó percben is szóba került Karácsony Gergely indítása, de az utolsó tárgyalási fordulón ő maga jelezte, nem akar indulni, inkább zuglói polgármester szeretne lenni. Végül a szocialisták arra is nyitottak voltak, hogy Falus legyen a főpolgármester-jelölt, ám egy hete ő visszalépett a MoMa színeiben induló Bokros javára - annak ellenére, hogy a Median mérése szerint bőven verte volna Bokrost.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MLF Itthon

Gyurcsány attól fél, hogy hirtelen túl erős lesz

Attól tart, hogy a túl erős Demokratikus Koalíció (DK) visszahúzná a teljes baloldalt, ezért nem érdekük az MSZP meggyengülése – fejtegette egy háttérbeszélgetésen hétfőn Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke ugyanakkor visszaszólt Tóbiás Józsefnek, és újabb kulisszatitkokat árult el Falus Ferenc jelölésének hátteréről.

"Az egyetemi oktatás ideológiától mentes" - megszólalt a Színművészei Egyetem Hallgatói Önkormányzata

"Az egyetemi oktatás ideológiától mentes" - megszólalt a Színművészei Egyetem Hallgatói Önkormányzata

Kirúgtak egy sztártenort munkahelyi verekedésért

Kirúgtak egy sztártenort munkahelyi verekedésért

Megszereztük a jelentést, amely leírja, mitől lett fertőzött a Borsodi Víz

Megszereztük a jelentést, amely leírja, mitől lett fertőzött a Borsodi Víz

A Seveled abban a leggyengébb, amiben a legjobbnak kéne lennie

A Seveled abban a leggyengébb, amiben a legjobbnak kéne lennie

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Az idei volt a legmelegebb ősz 1926 óta

Az idei volt a legmelegebb ősz 1926 óta