szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Attól tart, hogy a túl erős Demokratikus Koalíció (DK) visszahúzná a teljes baloldalt, ezért nem érdekük az MSZP meggyengülése – fejtegette egy háttérbeszélgetésen hétfőn Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke ugyanakkor visszaszólt Tóbiás Józsefnek, és újabb kulisszatitkokat árult el Falus Ferenc jelölésének hátteréről.

„Fékezett habzású rivalizálás” – mondta Gyurcsány Ferenc egy hétfői sajtóbeszélgetésen, hogy mire számít az önkormányzati választások után a baloldali térfélen. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ez a versengés kockázatos lesz, sérelmekkel is járhat, ezért szerinte az egyes településeken jelenleg együttműködő három pártnak – az MSZP-nek, az Együtt-PM-nek és a DK-nak – „vigyáznia is kell egymásra”, majd hozzátette: pártja „nem akar támadólag fellépni a másik kettővel szemben. Ugyanakkor továbbra is úgy gondolja – ahogy azt pár hete a Népszabadságban közölt cikkében megfogalmazta –, legkésőbb a 2018-as választásra összekényszerülnek, valamilyen egységet létre kell hozniuk.

Gyurcsány reagált Tóbiás József MSZP-elnök Indexnek adott interjújára is: szerinte nem igaz, hogy a DK ellenezte a teljes összefogást az önkormányzati választások előtt Budapesten, de azt látták a tárgyalások során, hogy az Együtt és az MSZP törekvését nem lehet közös nevezőre hozni, ezért végül a kompromisszumos megoldást támogatták. (A szocialisták teljes összefogást, az Együtt-PM viszont egymás jelöltjeinek támogatását, az úgynevezett koordinált indulást akarta – a szerk.) „Tóbiás pártelnök úr nem vett részt ezeken a tárgyalásokon, mi igen, tehát tudjuk, mi történt” – tett egy pikírt megjegyzést a szocialista elnök észrevételére reagálva. (Korábban több lap, így a hvg.hu is arról írt, az MSZP országos elnöksége távol tartotta magát a nyári egyeztetésektől, a szocialisták budapesti vezetősége tárgyalt.)

A DK önmagában kevés

„Nem érdek az MSZP gyors gyengülése. Egy túl erős DK jelenleg inkább taszítaná az embereket” – fejtegette Gyurcsány, miért nem igazak szerinte azok a vádak, hogy pártja a szocialisták gyengülésére, megosztására vagy MSZP-s politikusok átvételére készülne. Mint kifejtette: most úgy látja, a DK képtelen lenne felnőni 2018-ra oda, hogy „az Orbán-rendszer” kihívója legyen, viszont ha túlzottan meggyengülne az MSZP, akkor a baloldal nem tudná megszólítani azt a közel 2 millió szavazót, mely a kormányváltáshoz szükséges lesz. „Sokan számítnak erre, de október 13-án nem kezdünk offenzívába” – állította a DK elnöke. Szerinte szükség van egy erős MSZP-re a DK-tól balra, mert az ő pártja „túl városias” ahhoz, hogy minden szavazói réteget meg tudjon szólítani.

Gyurcsány Ferenc - nem érdek a túl gyenge MSZP
©

A főpolgármester-jelölés sikertelenségéről beszélve Gyurcsány több kulisszatitkot is elárult az ellenzéki egyeztetésekről. Azt mondta, azért sem érti most az MSZP országos elnökségének távolságtartását Bokros Lajostól, mert a DK korábban igyekezett kompromisszumra jutni ebben a kérdésben is. Elmesélte, hogy júliusban – amikor látták, hogy a tárgyalásokon nem jutnak semmire – elhívta lakására az Együtt-PM vezetését, Bajnai Gordont és Karácsony Gergelyt. Mint fogalmazott, „itt mindenki kitette az asztalára a szóba jöhető jelöltek neveit”, majd az Együtt-PM javaslatát fogadták el azzal, hogy a Bajnai Gordon alapította párt fogja az ügyet lezárni az MSZP-vel.

Bár az itt felmerült jelölt nevét nem akarta elárulni (annyit megjegyzett, hogy nem Karácsonyról volt szó), azt mondta, meglepődött, amikor az MSZP-sek végül visszahívták a DK-t, és közölték, hogy belemennének az Együtt által jelölt Falus Ferencbe. Mint mondta, azért lepődött meg ezen, mert nem Falusban egyeztek meg a lakásán. „Mindettől függetlenül nem szégyelltük volna, ha a mi jelöltünk Falus” – tette hozzá.

Többször is kitért arra, hogy ugyan a sajtó minden baloldalon belüli vita mögött őt látja – ami rá nézve hízelgő, hiszen „legalább befolyásos politikusnak vélik” –, de azt állította, nem ő gerjeszti ezeket. Példaként említette, hogy az előzmények ellenére zokszó nélkül beállt Bokros mögé, az Együtt társelnöke, Szigetvári Viktor a saját hétfői, Falus visszalépéséről szóló sajtótájékoztatóján tudta meg, hogy a PM nem támogatja ebben, továbbá az MSZP nem is jelent meg az eseményen. „Láttuk mi is, hogy ellentmondásosan, nyögvenyelősen megy a (Falus – a szerk.) kampánya, de nem mi javasoltuk a visszalépését, csak tudomásul vettük azt” – állította Gyurcsány. Azt mondta, támogatják Bokros kampányát, ő például jelen lesz a volt pénzügyminiszter csütörtöki kampányzáróján.

Egyesült baloldal?

Mindettől függetlenül arra számít, hogy a következő országgyűlési választásra valamilyen együttműködés létre fog jönni a pártok között, mint kifejtette, nem is értette, miért zárkóztak el ettől olyan vehemensen a pártok, amikor ezt ő a Népszabadságban felvetette. „Történelmi kötelességünk együttműködni az orbáni önkénnyel szemben” – fejtegette, hozzátéve, a választási rendszer is erre kényszeríti majd őket: ha kormányváltás akarnak, együtt kell működniük. Mint mondta, azt most nem tudja megjósolni, hogy ez milyen formában fog megtörténni, lesz-e például egységes Demokrata Párt – ahogy a napilapban javasolta.

Szerinte rengeteg olyan „talány” van, amire most nem lehet válaszolni, de 2018-ig ezeket a kérdéseket mindenképpen rendezni kell a baloldalon. A legfőbb problémája szerinte a baloldalnak, hogy nincsenek új arcai. Úgy vélte, annak kicsi az esélye, hogy valaki „kívülről” tör fel, ráadásul „nagyon sok politikusunk nem okoz túl sok intellektuális izgalmat”. 

Úgy vélte, a másik kulcskérdés, hogy a következő választásig tartó – a folyamatos kampányolás utáni – „nyugodtabb” időszakban mit kezd Orbán a hatalmával, hogyan kormányoz. Szerinte a gazdasági rendszerben lévő megtakarításokat már felélték, a költségvetést – melyet csak október 12-e után terjeszt a parlament elé a kormány – „még nem látni”, így nem lehet azt sem tudni, hogy a kormány képes-e a helyzetet megszorítások nélkül kezelni. A másik gond szerinte, hogy a kormány nemzetközileg elszigetelődött, arra számít, hogy az „illiberális” lépések ellen már az Európai Néppártban is fel fognak lépni és arra ösztökélik Orbánt, hogy térjen vissza a „nyugati értékrendhez”.

Betört kirakatok, ellopott biciklik

Gyurcsány Ferenc hosszan beszélt a DK átszervezéséről, a pártépítésről is. A sajtó munkatársai számára rendezett hétfői beszélgetést már az új székházukban, egy Teréz körúti irodaházban tartották. Molnár Csaba alelnök szerint ezt a parlamenti képviselőik számára az Országgyűlés keretéből járó támogatásból, illetve a pártkasszából bérelték ki.

Az új székház azt is jelenti, hogy a DK felszámolja VIII. kerületi központját. Molnár szerint nagyon sok bosszúságot okozott, hogy Józsefvárosban rossz volt a közbiztonság, gyakorta törték be a környéken a kirakatokat, lopták el a bicikliket. Gyurcsány szerint vidéken is továbbterjeszkednek, lesz négy regionális elnökük, a következő kongresszuson pedig alapszabályt módosítanak, hogy a helyi szervezeteknek több mozgásteret adjanak.

A pártelnök 2017-re új pártprogramot is ígért. Mint mondta, négy területen lesz vita a párton belül: a szélsőjobb megerősödése, az egyházak szerepe, a vidék fejlesztése, a romák felzárkóztatása. Szerinte a miskolci polgármesterjelölt, Pásztor Albert körüli vita is azt mutatja, hogy az utóbbi esetében már nem lehet olyan válaszokat adni, mint az elmúlt 25 évben lehetett. Molnár pedig arról beszélt, erről a kérdésről még Brüsszelben is szerveznek egy konferenciát idén, de előbb azt szeretnék, hogy az EP október 20-i plenáris ülésén vitassák meg a magyar médiahelyzetet, különös tekintettel a nyáron bevezetett reklámadóra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Nézőpont: Gyurcsányék 12 százalékon állnak

A potenciális szavazók körében most 45 százalékon áll a Fidesz, a Jobbik 20 százalékon, az MSZP és a DK 12-12 százalékot kapna, az LMP 6 százalékot, az Együtt-PM pedig 5 százalékot – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

Baksa Roland - Nagy Gergő Gazdaság

A bolondját járatja velünk Orbán, mint tette Gyurcsány is

A töltött káposzta hányszor jó felmelegítve? Legalább harmadszor dob be valami nagy átalakítási, az állam jóárasításáról szóló programot az Orbán-kormány, ám az előző kettő kudarcát jelzi már az is, hogy négy éve egy helyben toporgunk, a magyar állam pedig sokkal drágábban működik, mint a szlovák, a cseh vagy a lengyel. Ráadásul most nem is kéne semmit csinálniuk, a gazdaság és az EU elintézi helyettük a munkát. De akkor miben mesterkednek? Valaminek helyet akarnak csinálni: mégis megvalósul az egyszámjegyű szja álma? Vagy az államadósság a nagy gond, amit a paksi atomerőműre kapott orosz gigahitel még tetéz is. Orbán Gyurcsány taktikáját másolja: beveti azt, amit egyszer már elsütött.

MTI Itthon

Uniós irodákat nyitnának Gyurcsányék Budapesten

Uniós irodákat nyitna a DK azokban a budapesti kerületekben, ahol polgármesterjelöltjei nyerik az önkormányzati választást. Az irodákban segítenék egyebek mellett a külföldi tanulmányokat tervező diákokat, uniós forrásra pályázó vállalkozásokat.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány ma este ugyanazzal kampányolt, mint Orbán

Összefogásról beszélt Gyurcsány Ferenc Debrecenben, amikor Bokros Lajos főpolgármester-jelölti támogatásáról kérdezték. Közben a miniszterelnök Bicskén szintén az összefogás fogalmával kampányolt.

Ilyen, amikor egy ország szembenéz a múlttal: az ausztrál kormány hivatalosan bocsánatot kért a pedofília áldozataitól

Ilyen, amikor egy ország szembenéz a múlttal: az ausztrál kormány hivatalosan bocsánatot kért a pedofília áldozataitól

Vajon hatékony az online terápia?

Vajon hatékony az online terápia?

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

Az EU-s pénzek jelentős részét ellopják itthon - így véli a többség

Az EU-s pénzek jelentős részét ellopják itthon - így véli a többség

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést