szerző:
Cs. B.

Nagyon sok rendőr felkapja a vizet, ha egy intézkedés során szidalmazzák vagy ha ellenkeznek vele szemben, ami miatt könnyen aránytalanul, esetleg jogszerűtlenül jár el. Ilyen esetekre az utóbbi időben több példa is akadt. Végh József kriminálpszichológus egy tréninget fejlesztett ki, amely segít a rendőröknek, hogy a külső körülményeket kizárva szakszerűen járjon el. Interjú.

hvg.hu: Egy közlekedési kihágásból kerekedett szóváltás egy szülő és az iskolarendőr között, ami miatt az apát síró gyereke mellől vitték el a rendőrök. Egy másik esetben egy férfi az egyik rendőrkapitányság előtt akarta megvárni az ügyvédjét, ami miatt megbilincselve állították elő. De volt olyan eset is, amikor bilincselés közben tört el az érintett karja. Mi vezet odáig, hogy egy rendőr aránytalanul lépjen fel?

Végh József: A rendőri intézkedésnek mindig jogszerűnek, szakszerűnek és biztonságosnak kell lennie. Hogy mikor fajul el egy ilyen helyzet, nagyon nehéz megmondani. Az biztos, az pusztán kevés, hogy a rendőr ismeri a jogszabályokat és a kényszerítő eszközök megfelelő használatát, szükség van egy belső érzelmi támaszra is.

hvg.hu: Mit ért ez alatt?

V. J.: Az, hogy a történéseket milyen érzelmi és értelmi kontextusban értelmezzük, még gyerekkorban kialakul. Így, például, ha valaki azt tanulta meg, hogy az anyóst nem kell szeretni, akkor egy harmadik emeleti ablakból az anyósát kilógató férj esetére azt fogja vetíteni, hogy az a szemét anyós megérdemli, amit kap. A rendőrnek viszont nem szabad egy ilyen történést civilként értelmeznie, hanem jogesetben kellene gondolkodniuk, azonnal észlelve, hogy emberölés kísérlete zajlik a szemük előtt. Az általam kidolgozott lélektaktikai tréningen a rendőrök erre a szituációra rendre civil gondolkodással reagáltak.

©

hvg.hu: Mi ennek az oka?

V. J.: Részben az, hogy nagyon fiatal a rendőrség állománya. Ráadásul, a rendészeti szakközépiskolákban a képzés során nem sajátítják el a helyzet-kontextus ismeretet és a feladatismeretet sem. A probléma abból adódik, hogy nem tud semleges lenni az egyenruhás.  Amikor egy öntudatos állampolgár leanyázza a rendőrt, akkor nem tud a szakmai szerepelvárásoknak megfelelni, és eldurran az agya. Ez azért van, mert nem tudatosul a rendőrben, hogy nem saját maga miatt, hanem a munkája miatt szidalmazzák.

hvg.hu: Mi lenne a helyes viselkedés?

V. J.: Semmiképpen nem szabad hasonló módon visszareagálnia. A megfelelő magatartás az, ha az egyenruhás semleges marad és ragaszkodik ahhoz, amit szakmailag meg kell tennie az intézkedés lefolytatására.

Névjegy
A 60 éves Végh József 2001-ben ment nyugdíjba a rendőrségtől. Előtte dolgozott nevelőtisztként, majd börtönpszichológusként a bv-ben  Ezután 1993-tól túsztárgyaló lett a rendőrségnél. Manapság vezetői és lélektaktikai képzéseket tart.

hvg.hu: A semlegesség megtartását nem tanulják meg a képzésük során?

V. J.: Nem, mert nincs is ilyen képzés. Kommunikációs felkészítés ugyan van, de azt az intézkedés részeként kapják, pedig egyáltalán nem elég, ha csak verbálisan készítik fel őket. Pszichés érzelmi képzést nem kapnak a fiatal rendőrök. Tíz-húsz év alatt a tapasztalatok megszerzésével természetesen el lehet azt sajátítani, főleg akkor, ha még eljárás is indul a rendőrrel szemben, mert aránytalanul lépett fel egy intézkedés során valakivel szemben. Ezek az esetek megtanítják a rendőröket, de nem kellene idáig eljutni, jobb lenne az ilyeneket megelőzni.

hvg.hu: A legnagyobb gond ezek szerint, hogy fiatalok az intézkedő rendőrök.

V. J.: Igen, a frontvonalon, vagyis az utcán járőröző egyenruhások a koruknál fogva vagy nagyon tapasztalatlanok. Mellettük találhatóak még olyanok, akik máshol nem állták meg a helyüket, ezért a parancsnok ezt a feladatot bízta rájuk. És ez azért sem szerencsés, mert az utcán dolgozó egyenruhások terhelése nagyobb, mint egy átlagos emberé, vagy más területen szolgáló kollégáiké. Ők jóval stresszesebbek.  A rendőröknek két évenként pszichológiai vizsgálaton kell átesniük, de hogy ezen hányan nem felelnek meg és esetleg le kell szerelniük emiatt, arra nincs adatom.

hvg.hu: Azoknak a rendőröknek, akik a lélektaktikai tréningen még nem estek át, mit javasol?

V. J.: Tudatosítaniuk kell magukban azt, hogy az állampolgár túlzottan öntudatos fellépése esetleg trágár beszólásokkal megfűszerezve a munkakörének szól. Akármit mondanak, kiabálnak neki, nem szabad foglalkoznia azzal, hanem mindenképpen semlegesnek kell maradnia. Ezzel már a szolgálatba lépés előtt is tuningolhatja magát, nem csak akkor, amikor egy intézkedés során egy kellemetlen helyzetbe kerül. Vannak olyan „zsiványok” is, akik egy rendőri intézkedés esetén csak azért sem hagyja magát, hogy a közegnek véletlenül se legyen igaza… gyakran készülnek is arra, hogyan lehet leszorítani a törvényesség útjáról valakit úgy, hogy közbe neki ne essen semmilyen baja, például ne induljon eljárás vele szemben.

hvg.hu: A tréningen a felkészítés miként történik?

V. J.: Éles helyzetek elé állítva, dühös, agresszív intézkedés alá vont embereket eljátszva mutatjuk meg, mennyire viselkednek civilként rendőrök, ha felbosszantják őket. A szituációkat végig elemezve megtanítotjuk, hogyan kell jól eljárni felbőszült, rendőröket semmibe vevő emberekkel szemben. Most a XI. kerületi kapitányság embereit készítjük fel, de volt képzés már a VII. kerületi és a VIII. kerületi kapitányságon dolgozóknak is. Sajnos azonban kevés rendőr tudott a képzésünkön átesni.

©

hvg.hu: Mennyire nehéz az ilyen helyzeteket feldolgozni a rendőröknek?

V. J.: Nehéz, éppen ezért jó, ha megtanulják, miként tegyék. A 2006-os őszi események után például rendszeresen jártunk vidéki kapitányságokra, mert a rendőröket lelkileg megviselte, hogy az emberek megdobálták őket és rájuk támadtak. Ehhez még hozzájött az is, hogy munkájuk miatt a család is megosztott volt, egyik része a pártját fogta a rendőrnek, a másik haragudott rá. Csoportos foglalkozásokat tartottunk nekik, ahol kibeszélhették a gondjaikat, akinek pedig szüksége volt rá, azzal még külön is leültünk átrágni a problémáját.

Mi a lélektaktikai tréning?
A lélektaktikai képzés menetéről Végh József az interneten is megtalálható jegyzetében a következőket írta. A résztvevőkkel a tréning elején "pszichológiai szerződést" kötnek, mivel a végzett munka sok esetben akár fókuszált pszichoterápia is lehet. A képzésre érkezetteket olyan szituációkba helyezik, amely a feladataik ellátása során várhat rájuk, és extrém stresszt okozhat. Az imitált intézkedéseket aztán részletes megbeszélik: ki mit érzett, tudja-e, és miből tudja, hogy stresszélménye volt, mire emlékszik: mit és hogyan hajtott végre. Ezt követően megnézik a feladatról készült videofelvételt és összevetik az átélt élményekkel. Ezzel újra építik a szakmai ismeretet, pontosítják a feladat- és helyzetismeretet, helyes feltételes reflexeket építenek ki, ezeket gyakoroltatják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Eltörték egy német utas karját a repülőtéren a rendőrök

Intézkedés közben eltörték egy német férfi karját a rendőrök a Liszt Ferenc repülőtéren április 23-án – tudta meg a hvg.hu. Az utas jogi képviselője, Gerő Tamás elmondta, a reptér egyik női alkalmazottja kérte a beavatkozást, mert állítása szerint a férfi a kezére ütött, de az utas ezt tagadta. Az ügyvéd szerint eltúlzott volt az egyenruhások fellépése, az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a német férfi nem tett panaszt, így eljárás sem indult a rendőrökkel szemben. A kényszerítő eszközök használatát azonban minden esetben kötelező kivizsgálni.

Csikász Brigitta Itthon

Megbilincselték, pedig csak a kapitányság előtt várakozott

A kapitányság előtt akarta megvárni ügyvédjét egy férfi. Ez nem tetszett a rendőröknek, megpróbálták igazoltatni, majd miután a férfi nem adta át személyi okmányait, megbilincselve előállították. Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint jogalap nélküli és törvénysértő volt az intézkedés. Az utóbbi időben több olyan eset történt, amelyeknél felmerült, hogy a rendőrök nem megfelelően hajtották végre az intézkedést – közölték a hvg.hu-val.

Csikász Brigitta Itthon

Előállítás bilincsben: Úgy indult, hogy a gyerek kiugrott a gyerekülésből

Panaszt tett megbilincselése és előállítása miatt egy nagykovácsi lakos a Független Rendészeti Panasztestületnél – jelezte a hvg.hu-nak. A Lászlót képviselő Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András szerint az intézkedő rendőr ellenállásnak értékelte, hogy a férfi érdeklődött az előállítás indokáról, pedig azt egy rendőrnek kötelező közölnie.

Tömegkarambolt okozott egy autós az Üllői úton - keresi a rendőrség

Tömegkarambolt okozott egy autós az Üllői úton - keresi a rendőrség

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Münchenben javítana Fucsovics

Münchenben javítana Fucsovics

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett