szerző:
hvg.hu

Kampányolt is, meg nem is Orbán Szegeden. Makó felé tartva beugrott Orbán Viktor Szegedre, a miniszterelnök sajtónyilvános programjai közül kimaradt az esemény. Egy órás szegedi tartózkodása alatt Orbán felugrott a kilencedikre a lakótelepen élő szegedi polgármester jelölthöz egy kávéra, majd együtt sétáltak a panel rengetegben. Kísérői megtudhatták, hogy Orbán is egy székesfehérvári panelben kezdte 52 négyzetméterem, a Vorosilov lakótelepen.

A miniszterelnököt a Csongrád megyei Makóra várták utcafórumra, ám pár órával korábban kiderült, Szegeden is megáll Orbán konvoja. A helyi sajtósok többféle információ birtokában voltak arról, hogy a város mely pontján áll meg a fekete kisbusz, míg végül a leginformáltabbak Kothencz János, szegedi polgármester lakása előtt cövekeltek le.

Addigra már a környéken egyre több kíváncsiskodó tűnt fel, akik közül többen állították, hogy fogalmuk nincs, miért is vannak éppen ott. Mire a miniszterelnök autója befutott, addigra az érdeklődő járókelők Kothencz lakásának kapujában álltak. Orbán felugrott Kothencz kilencedik emeleti lakásba egy kávéra (az itt történtekről Orbán Facebook-oldalára feltett rövid videóból tudhatunk meg részleteket) , majd elindultak egy sétára a tízemeletes házak között, ahol a miniszterelnök több alkalommal megállt beszélgetni a véletlenül éppen arra járókkal, bár néhányan már fél órával korábban is a környéken voltak.

©

Orbán ízlelgette Kothencz esélyeit?

Egy asszony meg sem tudott szólalni, amikor meglátta Orbánt, sírva fakadt. Egy idősebb úr arról beszélt, hogy tíz év után éppen most lépett ki a Fideszből, de reméli, hogy Kothencz felülkerekedik Botkán. Egy férfi arról panaszkodott, hogy a panel épületben, ahol él, sokan százezres adósságot görgetnek maguk előtt, mert magas a közös költség és munkájuk sincsen. A közös költség miatt többen is panaszkodtak, mivel a panellakások rekonstrukciós költségeinek egy részét beépítették abba, s így többen 10 ezer forint körül fizetnek a társasházi kasszába. „Mi csökkentjük a rezsit, maguk meg nem érzik” – állapította meg Orbán. „Botka miatt emelkedtek a közös költségek” – értettek egyet Orbánnal azok, akik szóba elegyedtek a miniszterelnökkel.

©

Egy nyugdíjas házaspár azt ecsetelte Orbánnak, hogy alig jönnek ki a nyugdíjukból, a gyógyszereket sem tudják már kifizetni. „Nem lehetne emelni a nyugdíjon?” – kérdezte az asszony. „A rezsit csökkentettük, a nyugdíj nem csökkent, ezen nem nagyon tudunk most emelni” -  mondta Orbán, majd mentében elmesélte, hogy maga is panelben kezdte, Székesfehérváron, a Vorosilov-lakótelepen, 54 négyzetméteres lakásban.

A miniszterelnök megállt Kothencz egyik választási plakátja előtt, próbálta az alsó részen feltüntetett támogatók nevét kisilabizálni, Kothencz magyarázta a rövidítéseket, pár szóban mesélt az őt támogató, s valójában általa alapított lakótelepeken élők érdekvédelmét ellátni hivatott civil szervezet tevékenységéről.

Zárt ajtók

A séta egy üresen álló lakótelepi, hajdan boltként üzemelő helyiségnél ért véget. (Erről is később tudtuk meg, hogy a Kothencz alapította civil szervezet vásárolta meg.) Itt a helyi fideszesek és Lázár János várta Orbán Viktort. Mindnyájan bementek, a sajtónyilvános esemény itt véget ért. Távolodva a helyszíntől még kiszűrődött a sivítás, mintha gyerekek zsibongtak volna az épületben. később a miniszterelnök közösségi oldalára feltöltött videó felvételből az is kiderült, csak részben hallottuk jól.

Makó: fél órás késés, 10 perces beszéd

A makói utcafórumon legalább ezren várták Orbánt, türelmesen és kevésbé türelmesen. Padon állva a makóiakat azzal biztatta Orbán, hogy 2002-ben pont Makón sikerült a két forduló közötti lelkesítő találkozó után fordítani a parlamenti választások akkori állásán, az összefogás most is meghozhatja az eredményét. Az előre beharangozott makói fórumból villámlátogatás lett.

Szocialista városok

Makón Farkas Gabriellát állította csatasorba a Fidesz a városban sokadik ciklusát töltő szocialista Buzás Péter ellenében. Szegeden Botka kihívója a Szeged Csanádi Egyházmegye gyermekvédelmi intézményeinek szakmai felügyeletét igazgató Kothencz János. Kothencz polgármester jelöltsége derült égből villámcsapásként érte a helyi Fidesz-szervezetet, akik korábban maguk közül választottak jelölteket. Most jobboldali körökben arra tippeltek néhányan a miniszterelnök félnyilvános szegedi látogatásának magyarázatát keresve, hogy Orbán nem szeret a vesztesek oldalán kampányolni, s a szegedi választások kimenetelét illetően a miniszterelnök nem biztos a győzelemben. Bár Lázár János a közelmúltban kijelentette, hogy nem a városvezetők pártszínei szerint fogják értékelni a támogatandó programokat, most Orbán a helyi jobboldali portálnak adott interjújában mégis arra tett utalást, hogy nem elegáns Brüsszelben feljelenteni a kormányt, majd támogatást várni attól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Négy hétvégére is megkapják a gyalogosok a Szabadság hidat

Négy hétvégére is megkapják a gyalogosok a Szabadság hidat

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Megszólalt a Samsung, hogy miért törhetett el egy-két nap után az összehajtható telefonjuk kijelzője

Megszólalt a Samsung, hogy miért törhetett el egy-két nap után az összehajtható telefonjuk kijelzője