szerző:
MLF

Több „billegő” várost is végiglátogatott Orbán Viktor az önkormányzati választás kampányának hajrájában, hogy rávegye az ott lakókat, hogy kormánypárti polgármestert válasszanak. A miniszterelnök bevetése felemásra sikeredett: a 12 városból 5-ben megverték a Fideszt, Szombathelyen pedig hiába újrázott a fideszes polgármester, a közgyűlésben kénytelen lesz együttműködni ellenzékével.

Eltaktikázta magát az atomerőmű fejlesztése miatt a „jövő városának” tartott Pakson a Fidesz. Nemcsak a polgármesterjelöltje került 55 százalékos hátrányba, de mindössze egy képviselője maradt a képviselő-testületben, pedig 2010-ben mind a 8 egyéni választókerületet megnyerték a párt jelöltjei. Pedig Kozmann György világbajnok kenus mellett még Orbán Viktor is letette a voksát a helyi televíziónak adott interjúban, a végül fölényesen győző Süli János mérnökről pedig azt mondta, nem jó helyen akarja kamatoztatni a tudását.

Múlt szombaton a hvg.hu összegyűjtötte, hogy a kampány utolsó három hetében merre járt kampányolni Orbán. Abból indultunk ki, hogy a miniszterelnököt mindig ott veti be a Fidesz kampánystábja, ahol a párt mérései szerint gyengén állnak. Tehát ahol szükség volt Orbán személyes jelenlétére, egy buzdító beszédre, egy lakossági fórumra – ez az országgyűlési választások előtt be is jött. A szombati cikkünkben 11 ilyen települést számoltunk össze, de cikkünk megjelenésével egy időben a kormányfő feltűnt Miskolcon is, ahol a párt kampányközpontjából telefonon buzdított szavazásra. A választási eredmény alapján megnéztük, milyen hatása volt a kormányfő személyes jelenlétének.

Az Orbán-hajrá eredete
Annak a vélekedésnek, hogy Orbán Viktor karizmája képes bukó körzeteket is nyerővé tenni, a 2002-es országgyűlési kampányban gyökerezik az eredete. Ahogy azt akkoriban a HVG Majdnem táltos című cikke elemezte, a két választási forduló között a kormányfő hét nap alatt 4 ezer kilométert tett meg, 16 megye összesen 25 választókerületében mondott alkalmanként több ezer ember előtt szabadtéri beszédet. Végül ugyan az első fordulóban szerzett MSZP–SZDSZ-előny a Fidesz számára behozhatatlannak bizonyult, de a miniszterelnöki hajrá három szempontból is maradandó nyomot hagyott. Egyrészt a második fordulóban olyan kicsi volt a választási részvételbeli különbség a vidék és Budapest között, mint soha korábban. Másrészt a végigjárt választókerületekben kétszer annyian „hoztak magukkal még egy embert” (6 százalékkal mentek el többen szavazni), mint országos átlagban. Ezen kívül az is bejött, hogy a növekmény zöme a „polgári jövőre” szavazott: az Orbán-beszéddel megdolgozott választókerületekből az első forduló után még 21-ben baloldali fölény mutatkozott, ezek közül 14-ben végül mégis a jobboldali jelölt győzött. A lap akkor ezt úgy kommentálta: ha 4-5 nappal tovább tart a kampány, a Fidesz megnyerhette volna a választásokat.

Elmúlt a varázs?

Miközben számos településen főlényes győzelmet aratott a Fidesz, pont ott akadtak gondjai vasárnap, ahol Orbán még a karizmáját is bevetette. Nagyon kikapott a Fidesz Pakson. Pedig a párt egy világbajnok kenust indított. Végül egy dolgot értek el: Kozmann György egyedül került be a párt színeiben a képviselő-testületbe. Mindezt úgy, hogy 2010-ben tarolt a Fidesz: nemcsak a jelöltjük, Hajdú János szerzett közel 60 százalékot, de az összes egyéni választókerületet megnyerték.

Orbán személyesen hívta a választókat Miskolcon
©

Történt ugyanis, hogy a KDNP paksi elnöke, Bagdy László szembehelyezkedett a pártközpontok akaratával, és azt a Süli Jánost kérte fel polgármesterjelöltnek, aki 31 évet töltött el az atomerőműben, és vezetője is volt a cégnek. Végül a Fidesz és a KDNP közti feszültségeket elkerülendő Süli egy helyi szervezet támogatásával indult és vert 55 százalékot Kozmannra. Pedig Orbán szeptember 29-én a TelePaks Kistérségi Televíziónak adott interjújában figyelmeztetett: „Paks frontvárosnak számít”, ahol egy olyan sportemberre van szükség, aki „jól bírja a feszültséget”. Süliről pedig azt mondta, őt egy jó erőműves szakembernek tartja, akinek nem a polgármesteri hivatalban lesz szükség a tudására.

Így hatott az orbáni kampány (narancssárga – fideszes győzelem; piros – MSZP-s győzelem; szürke – függetlenek):

Egy függetlenként induló politikus, Szarvas Péter nyerte el a Fidesztől Békéscsabát. A várost hosszú ideig a fideszes Vantara Gyula vezette, de ő most az összeférhetetlenség bevezetése miatt kénytelen volt dönteni, hogy folytatja, vagy a parlamenti képviselőséget választja. Bár Szarvast – állítása szerint nagy megdöbbenésére – a Jobbik is támogatta, helyi forrásaink szerint a kampánya mögött inkább Vantara, illetve a volt polgármester egykori emberei állhattak, ami egyértelműen a helyi Fidesz és a pártközpont közötti nézeteltérésnek lehet a jele. A Fidesz ugyanis Hanó Miklós jelenlegi alpolgármestert, egykori kisgazda politikust indította – sikertelenül. Kérdés, hogy a korábban a Körös Volán vezérigazgatójaként tevékenykedő, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által tavaly menesztett Szarvasnak mennyire lesz könnyű dolga, hiszen a Fidesznek 11 képviselője van a 17 fős testületben. Orbán október 7-én járt a városban, ahol többek között azt ígérte, hogy legkésőbb 2018-ig megépül az M44-es, egy négysávos autóút.

Hiába buzdított a választásra miniszterelnök múlt csütörtökön Salgótarjánban, az MSZP nyolc év után visszaszerezte az egykori bányászvárost. Dóra Ottó csak 50 szavazattal nyert, de a 14 fős testületet 8 képviselővel vette be a baloldali összefogás, tehát az új polgármesternek nem kell tartania attól, hogy az előterjesztéseit leszavazzák.

Orbán Salgótarjánban eredménytelen volt
©

Hatástalannak bizonyult a kormányfői kampány Szegeden is. A szocialista Botka László megőrizte a posztját, és az MSZP vezette helyi összefogás a 20 egyéni választókerületből 17-et megnyert, pedig Kothencz János személyében egy civil hátterű, a helyi egyházmegyében is erős támogatottsággal rendelkező, közismert embert indított. Botka a szereplésének köszönhetően a korábbi négy évhez képest szabadabban irányíthatja a várost, mert 2010 és 2014 között fideszes többség volt mögötte a közgyűlésben.

A nagyatádi kormányfői jelenlét sem hozott túl sokat a Fidesz konyhájára. A város hosszú ideje egy független polgármester, Ormai István vezeti, aki vasárnap újra nyerni tudott. Ám ezzel egy időben visszaszorult a Fidesz a képviselő-testületben: míg 2010-ben 4 egyéni kerületet nyertek a 8-ból, most csak kettőt gyűjtöttek be. Ormainak van egy helyi civil szervezete, a Nagyatádért Egyesület, amely most 5 képviselőt ad, így a polgármester és a két független képviselő szavazatával többségük lesz, a Fidesz várhatóan ellenzékbe szorul.

Ahol Orbán fordított

Egyetlen olyan település van a meglátogatottak közül, ahol a Fidesz fordítani tudott. Makón a kormánypárti Farkas Éva 2 százalékkal verte meg a korábbi MSZP-s polgármestert, Buzás Pétert. A párt a képviselő-testületben is javítani tudott 2010-hez képest: most két képviselői hellyel többet szerzett. Az MSZP itt legalább nem rontott, megőrizte 3 helyét.

A miniszterelnök múlt hét kedden járt a városban, ahol figyelmeztetett: „Makó előtt komoly lehetőségek állnak, ha lesz szándék a kormány kinyújtott kezének elfogadására”. A várost kiemelten kezelték a kampányban, Lázár János és Kövér László is ellátogatott Makóra, hogy a Fidesz mellett kampányoljon.

Szombathely rosszabbul teljesített: elveszett a közgyűlési többség

Négy olyan várost találtunk, ahol „billegett” az eredmény, de a miniszterelnöki látogatás azért hozott valamit a konyhára, még ha nem is mindenütt a teljes sikert.

Fidesz-szimpatizánsok 2009-ben Szombathelyen – új az irány?
©

Miskolcon újrázni tudott a fideszes polgármester. Hiába próbálkozott az MSZP a 2009-es cigányellenes megjegyzéséről elhíresült volt rendőrkapitánnyal, Pásztor Alberttel, alig kaptak több szavazatot, mint a cigányok kitelepítésével kampányoló jobbikos Jakab Péter. Ráadásul az egyéni választókerületek közül is csak kettőt tudtak elnyerni, így a kormánypártnak kényelmes többsége lesz.

Szombathelyen is újrázni tudott a fideszes polgármester, de távolról sem olyan egyszerű a helyzet, mint Miskolcon. A megyei jogú városban Puskás Tivadar szintén két százalékkal győzött a szocialista Ipkovich Györggyel szemben, viszont a polgármester nem dőlhet hátra. A közgyűlésben ugyanis a Fidesz elveszítette a többségét. Nekik 9, a baloldalnak 9, a Jobbiknak egy, és a helyi civil szervezetnek, a Pro Savariának egy helye lesz.

Értesüléseink szerint a Jobbik nem akar koalícióra lépni a Fidesszel, Vona Gábor pártelnök minden olyan településen az ellenzéki politizálás folytatását várja el, ahol nem a pártja győzött. Balassa Péter, a Jobbik a szombathelyi képviselője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetlen feladatuk lesz, megakadályozni a politikai háttéralkukat a Fidesz és az MSZP között. Czeglédy Csaba, a helyi MSZP elnökségi tagja a hvg.hu-nak azt mondta, ha Puskás kész megvalósítani a pártjuk szociális célkitűzéseit, bizonyos javaslatokat készek megszavazni, de ez mindig eseti lesz. A Pro Savaria korábban a Fidesz szövetségese volt, két alpolgármestert is adtak már, de a mostani kampányban a kormánypárt jelezte, nem akarnak tovább együttműködni velük, ezért a szervezet végül külön indult. A kampányban pedig olyan szórólapok jelentek meg, melyeken a magát jobboldalinak tartó szervezetet összemosták a szocialistákkal.

Jól teljesített viszont a Fidesz Nyíregyházán. A párt polgármestere, Kovács Ferenc 17 százalékot vert a baloldali kihívójára. Ugyanakkor az MSZP egy nyúlfarknyit javítani tudott a 2010-es eredményéhez képest: eddig 4 képviselőjük volt, mostantól 5 lesz, ráadásul két jelöltjük egyéniben tudott győzni. Szinte szavazatra pontosan ugyanaz az eredmény jött ki Dunaújvárosban, mint négy évvel ezelőtt: a fideszes Cserna Gábor folytathatja, és a képviselő-testület összetétele sem változott. Itt Orbán egy, a Dunaújvárosi Városi Televíziónak adott szeptember 29-i interjúval vetette észre magát a kampányban.

Papírforma

A fentebbi városokhoz képest szinte kötelező gyakorlat volt a fideszes győzelem Székesfehérváron és Bicskén, ahol eddig is erős befolyással bírt a párt. Az előbbi városban – ahol Cser-Palkovics András 64 százalékkal triumfált – nem is a kampány miatt járt Orbán, hanem egy gyáravatón. Bicskén viszont főteret avatott és közben kampányolt is. A városban azért volt szükség Orbán felléptetésére, mert az eddigi polgármester, Tessely Zoltán inkább a parlamentet választotta, az új fideszes jelölt, Pálffy Károly viszont kevésbé volt ismert, mint elődje.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
M. László Ferenc Itthon

A városok, ahol a Orbán is tart a kudarctól

Vajon mit lehet kiolvasni Orbán Viktor kampányútjaiból? Megnéztük, mely városokban fordult meg az utóbbi hetekben a kormányfő, ugyanis a Fideszben bevett dolog, hogy oda küldik a miniszterelnököt, ahol a legnagyobb szükség van a karizmájára.

Látványos csaták, lélegzetelállító jelenetek – itt a Star Wars 9. előzetese

Látványos csaták, lélegzetelállító jelenetek – itt a Star Wars 9. előzetese

Eljárás indult a TV2 és az Origo ellen a XI. kerületi polgármester rágalmazása miatt

Eljárás indult a TV2 és az Origo ellen a XI. kerületi polgármester rágalmazása miatt

Megüzente a kormány: Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Demszky

Megüzente a kormány: Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Demszky

Orbán-közeli cégen keresztül veszünk harci járműveket a háborúzó Erdoganéktól

Orbán-közeli cégen keresztül veszünk harci járműveket a háborúzó Erdoganéktól

Én miért nem látom a sötét módot a Facebookon?

Én miért nem látom a sötét módot a Facebookon?

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen