szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Több „billegő” várost is végiglátogatott Orbán Viktor az önkormányzati választás kampányának hajrájában, hogy rávegye az ott lakókat, hogy kormánypárti polgármestert válasszanak. A miniszterelnök bevetése felemásra sikeredett: a 12 városból 5-ben megverték a Fideszt, Szombathelyen pedig hiába újrázott a fideszes polgármester, a közgyűlésben kénytelen lesz együttműködni ellenzékével.

Eltaktikázta magát az atomerőmű fejlesztése miatt a „jövő városának” tartott Pakson a Fidesz. Nemcsak a polgármesterjelöltje került 55 százalékos hátrányba, de mindössze egy képviselője maradt a képviselő-testületben, pedig 2010-ben mind a 8 egyéni választókerületet megnyerték a párt jelöltjei. Pedig Kozmann György világbajnok kenus mellett még Orbán Viktor is letette a voksát a helyi televíziónak adott interjúban, a végül fölényesen győző Süli János mérnökről pedig azt mondta, nem jó helyen akarja kamatoztatni a tudását.

Múlt szombaton a hvg.hu összegyűjtötte, hogy a kampány utolsó három hetében merre járt kampányolni Orbán. Abból indultunk ki, hogy a miniszterelnököt mindig ott veti be a Fidesz kampánystábja, ahol a párt mérései szerint gyengén állnak. Tehát ahol szükség volt Orbán személyes jelenlétére, egy buzdító beszédre, egy lakossági fórumra – ez az országgyűlési választások előtt be is jött. A szombati cikkünkben 11 ilyen települést számoltunk össze, de cikkünk megjelenésével egy időben a kormányfő feltűnt Miskolcon is, ahol a párt kampányközpontjából telefonon buzdított szavazásra. A választási eredmény alapján megnéztük, milyen hatása volt a kormányfő személyes jelenlétének.

Az Orbán-hajrá eredete
Annak a vélekedésnek, hogy Orbán Viktor karizmája képes bukó körzeteket is nyerővé tenni, a 2002-es országgyűlési kampányban gyökerezik az eredete. Ahogy azt akkoriban a HVG Majdnem táltos című cikke elemezte, a két választási forduló között a kormányfő hét nap alatt 4 ezer kilométert tett meg, 16 megye összesen 25 választókerületében mondott alkalmanként több ezer ember előtt szabadtéri beszédet. Végül ugyan az első fordulóban szerzett MSZP–SZDSZ-előny a Fidesz számára behozhatatlannak bizonyult, de a miniszterelnöki hajrá három szempontból is maradandó nyomot hagyott. Egyrészt a második fordulóban olyan kicsi volt a választási részvételbeli különbség a vidék és Budapest között, mint soha korábban. Másrészt a végigjárt választókerületekben kétszer annyian „hoztak magukkal még egy embert” (6 százalékkal mentek el többen szavazni), mint országos átlagban. Ezen kívül az is bejött, hogy a növekmény zöme a „polgári jövőre” szavazott: az Orbán-beszéddel megdolgozott választókerületekből az első forduló után még 21-ben baloldali fölény mutatkozott, ezek közül 14-ben végül mégis a jobboldali jelölt győzött. A lap akkor ezt úgy kommentálta: ha 4-5 nappal tovább tart a kampány, a Fidesz megnyerhette volna a választásokat.

Elmúlt a varázs?

Miközben számos településen főlényes győzelmet aratott a Fidesz, pont ott akadtak gondjai vasárnap, ahol Orbán még a karizmáját is bevetette. Nagyon kikapott a Fidesz Pakson. Pedig a párt egy világbajnok kenust indított. Végül egy dolgot értek el: Kozmann György egyedül került be a párt színeiben a képviselő-testületbe. Mindezt úgy, hogy 2010-ben tarolt a Fidesz: nemcsak a jelöltjük, Hajdú János szerzett közel 60 százalékot, de az összes egyéni választókerületet megnyerték.

Orbán személyesen hívta a választókat Miskolcon
©

Történt ugyanis, hogy a KDNP paksi elnöke, Bagdy László szembehelyezkedett a pártközpontok akaratával, és azt a Süli Jánost kérte fel polgármesterjelöltnek, aki 31 évet töltött el az atomerőműben, és vezetője is volt a cégnek. Végül a Fidesz és a KDNP közti feszültségeket elkerülendő Süli egy helyi szervezet támogatásával indult és vert 55 százalékot Kozmannra. Pedig Orbán szeptember 29-én a TelePaks Kistérségi Televíziónak adott interjújában figyelmeztetett: „Paks frontvárosnak számít”, ahol egy olyan sportemberre van szükség, aki „jól bírja a feszültséget”. Süliről pedig azt mondta, őt egy jó erőműves szakembernek tartja, akinek nem a polgármesteri hivatalban lesz szükség a tudására.

Így hatott az orbáni kampány (narancssárga – fideszes győzelem; piros – MSZP-s győzelem; szürke – függetlenek):

Egy függetlenként induló politikus, Szarvas Péter nyerte el a Fidesztől Békéscsabát. A várost hosszú ideig a fideszes Vantara Gyula vezette, de ő most az összeférhetetlenség bevezetése miatt kénytelen volt dönteni, hogy folytatja, vagy a parlamenti képviselőséget választja. Bár Szarvast – állítása szerint nagy megdöbbenésére – a Jobbik is támogatta, helyi forrásaink szerint a kampánya mögött inkább Vantara, illetve a volt polgármester egykori emberei állhattak, ami egyértelműen a helyi Fidesz és a pártközpont közötti nézeteltérésnek lehet a jele. A Fidesz ugyanis Hanó Miklós jelenlegi alpolgármestert, egykori kisgazda politikust indította – sikertelenül. Kérdés, hogy a korábban a Körös Volán vezérigazgatójaként tevékenykedő, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által tavaly menesztett Szarvasnak mennyire lesz könnyű dolga, hiszen a Fidesznek 11 képviselője van a 17 fős testületben. Orbán október 7-én járt a városban, ahol többek között azt ígérte, hogy legkésőbb 2018-ig megépül az M44-es, egy négysávos autóút.

Hiába buzdított a választásra miniszterelnök múlt csütörtökön Salgótarjánban, az MSZP nyolc év után visszaszerezte az egykori bányászvárost. Dóra Ottó csak 50 szavazattal nyert, de a 14 fős testületet 8 képviselővel vette be a baloldali összefogás, tehát az új polgármesternek nem kell tartania attól, hogy az előterjesztéseit leszavazzák.

Orbán Salgótarjánban eredménytelen volt
©

Hatástalannak bizonyult a kormányfői kampány Szegeden is. A szocialista Botka László megőrizte a posztját, és az MSZP vezette helyi összefogás a 20 egyéni választókerületből 17-et megnyert, pedig Kothencz János személyében egy civil hátterű, a helyi egyházmegyében is erős támogatottsággal rendelkező, közismert embert indított. Botka a szereplésének köszönhetően a korábbi négy évhez képest szabadabban irányíthatja a várost, mert 2010 és 2014 között fideszes többség volt mögötte a közgyűlésben.

A nagyatádi kormányfői jelenlét sem hozott túl sokat a Fidesz konyhájára. A város hosszú ideje egy független polgármester, Ormai István vezeti, aki vasárnap újra nyerni tudott. Ám ezzel egy időben visszaszorult a Fidesz a képviselő-testületben: míg 2010-ben 4 egyéni kerületet nyertek a 8-ból, most csak kettőt gyűjtöttek be. Ormainak van egy helyi civil szervezete, a Nagyatádért Egyesület, amely most 5 képviselőt ad, így a polgármester és a két független képviselő szavazatával többségük lesz, a Fidesz várhatóan ellenzékbe szorul.

Ahol Orbán fordított

Egyetlen olyan település van a meglátogatottak közül, ahol a Fidesz fordítani tudott. Makón a kormánypárti Farkas Éva 2 százalékkal verte meg a korábbi MSZP-s polgármestert, Buzás Pétert. A párt a képviselő-testületben is javítani tudott 2010-hez képest: most két képviselői hellyel többet szerzett. Az MSZP itt legalább nem rontott, megőrizte 3 helyét.

A miniszterelnök múlt hét kedden járt a városban, ahol figyelmeztetett: „Makó előtt komoly lehetőségek állnak, ha lesz szándék a kormány kinyújtott kezének elfogadására”. A várost kiemelten kezelték a kampányban, Lázár János és Kövér László is ellátogatott Makóra, hogy a Fidesz mellett kampányoljon.

Szombathely rosszabbul teljesített: elveszett a közgyűlési többség

Négy olyan várost találtunk, ahol „billegett” az eredmény, de a miniszterelnöki látogatás azért hozott valamit a konyhára, még ha nem is mindenütt a teljes sikert.

Fidesz-szimpatizánsok 2009-ben Szombathelyen – új az irány?
©

Miskolcon újrázni tudott a fideszes polgármester. Hiába próbálkozott az MSZP a 2009-es cigányellenes megjegyzéséről elhíresült volt rendőrkapitánnyal, Pásztor Alberttel, alig kaptak több szavazatot, mint a cigányok kitelepítésével kampányoló jobbikos Jakab Péter. Ráadásul az egyéni választókerületek közül is csak kettőt tudtak elnyerni, így a kormánypártnak kényelmes többsége lesz.

Szombathelyen is újrázni tudott a fideszes polgármester, de távolról sem olyan egyszerű a helyzet, mint Miskolcon. A megyei jogú városban Puskás Tivadar szintén két százalékkal győzött a szocialista Ipkovich Györggyel szemben, viszont a polgármester nem dőlhet hátra. A közgyűlésben ugyanis a Fidesz elveszítette a többségét. Nekik 9, a baloldalnak 9, a Jobbiknak egy, és a helyi civil szervezetnek, a Pro Savariának egy helye lesz.

Értesüléseink szerint a Jobbik nem akar koalícióra lépni a Fidesszel, Vona Gábor pártelnök minden olyan településen az ellenzéki politizálás folytatását várja el, ahol nem a pártja győzött. Balassa Péter, a Jobbik a szombathelyi képviselője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetlen feladatuk lesz, megakadályozni a politikai háttéralkukat a Fidesz és az MSZP között. Czeglédy Csaba, a helyi MSZP elnökségi tagja a hvg.hu-nak azt mondta, ha Puskás kész megvalósítani a pártjuk szociális célkitűzéseit, bizonyos javaslatokat készek megszavazni, de ez mindig eseti lesz. A Pro Savaria korábban a Fidesz szövetségese volt, két alpolgármestert is adtak már, de a mostani kampányban a kormánypárt jelezte, nem akarnak tovább együttműködni velük, ezért a szervezet végül külön indult. A kampányban pedig olyan szórólapok jelentek meg, melyeken a magát jobboldalinak tartó szervezetet összemosták a szocialistákkal.

Jól teljesített viszont a Fidesz Nyíregyházán. A párt polgármestere, Kovács Ferenc 17 százalékot vert a baloldali kihívójára. Ugyanakkor az MSZP egy nyúlfarknyit javítani tudott a 2010-es eredményéhez képest: eddig 4 képviselőjük volt, mostantól 5 lesz, ráadásul két jelöltjük egyéniben tudott győzni. Szinte szavazatra pontosan ugyanaz az eredmény jött ki Dunaújvárosban, mint négy évvel ezelőtt: a fideszes Cserna Gábor folytathatja, és a képviselő-testület összetétele sem változott. Itt Orbán egy, a Dunaújvárosi Városi Televíziónak adott szeptember 29-i interjúval vetette észre magát a kampányban.

Papírforma

A fentebbi városokhoz képest szinte kötelező gyakorlat volt a fideszes győzelem Székesfehérváron és Bicskén, ahol eddig is erős befolyással bírt a párt. Az előbbi városban – ahol Cser-Palkovics András 64 százalékkal triumfált – nem is a kampány miatt járt Orbán, hanem egy gyáravatón. Bicskén viszont főteret avatott és közben kampányolt is. A városban azért volt szükség Orbán felléptetésére, mert az eddigi polgármester, Tessely Zoltán inkább a parlamentet választotta, az új fideszes jelölt, Pálffy Károly viszont kevésbé volt ismert, mint elődje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

A városok, ahol a Orbán is tart a kudarctól

Vajon mit lehet kiolvasni Orbán Viktor kampányútjaiból? Megnéztük, mely városokban fordult meg az utóbbi hetekben a kormányfő, ugyanis a Fideszben bevett dolog, hogy oda küldik a miniszterelnököt, ahol a legnagyobb szükség van a karizmájára.