szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A várható rossz időjárás miatt elmarad a szerda délelőttre a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál tervezett megemlékezés, amelyen Áder János államfő fővárosi és határon túli diákokkal helyezett volna el virágokat a mártírok sírjainál - közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) kedden délután.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint szerdán délelőtt Budapest térségében "extrém időjárás" várható. Ezért az október 22-én 10 órára meghirdetett megemlékezés a Rákoskeresztúri Újköztemetőben elmarad. A tervezett program szerint közel ezer fővárosi és határon túli középiskolást és egyetemistát vártak a rendezvényre. "A szervezők a fiatalok testi épségének és egészégének megóvását szem előtt tartva hozták meg a döntést" - írta a HM NRH. 

Az ünnepségsorozat további rendezvényeit a terveknek megfelelően bonyolítják le. Szerda délután 15 órakor a Budapesti Műszaki Egyetemen megemlékezést és a történelmi évfolyamok találkozóját tartják, majd fáklyás felvonulással folytatódnak a programok - tették hozzá. 

Korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal. Az egész országra különböző szintű - első-, másod-, illetve harmadfokú - figyelmeztetéseket adott ki. A viharos széllökések miatt több megyére és a fővárosra a legmagasabb szintű, piros figyelmeztetést adták ki: akár 110 kilométer/órás széllökések is lehetnek. 

A front előtt, az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, viharos (70-80 kilométer/órás) szél, esetleg jégeső kíséretében. A front átvonulásával elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökések is lehetnek. 

Szerdán napközben is lehetnek viharos széllökések, de ekkor 90 kilométer/óra fölötti lökés már nem valószínű. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 milliméter csapadék is hullhat - írták. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet. Az ilyen erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is. 

A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések riasztások mindenki számára elérhetők, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken - írta az OKF közleményében. A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók időben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az érvényben lévő riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.met.hu oldalon - tették hozzá. 

Az idén háromnapos központi programsorozat tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából. A megemlékezések kedden délelőtt a Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél kezdődtek. Itt beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, volt miniszterelnök. 

A veszélyes időjárásra való tekintettel a rendezvények csak szerdán délután a Műegyetemen folytatódnak. Október 23-án, a nemzeti ünnepen felvonják Magyarország lobogóját, majd táncház és parlamenti nyílt nap várja az érdeklődőket, és egész nap ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum is. Emellett kiállítások, filmek, koncert és fényfestés színesíti az ünnepi programokat. 

Az emléknap programjaihoz kapcsolódóan több helyen forgalomkorlátozásokra, megállási tilalmakra kell számítani. A programokról és az azokhoz kapcsolódó forgalmi változásokról bővebb információk találhatók a http://oktober23.kormany.hu/ oldalon - olvasható a HM NRH közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?