szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Balassagyarmat önkormányzata egyhangúlag szavazta meg csütörtökön, hogy ingyenesen adja használatba a Nógrád megyei önkormányzatnak szükséges helyiségeket a vármegyeháza épületében.

Medvácz Lajos fideszes polgármester a szavazás előtt történelminek nevezte a pillanatot, Lombos István MSZP-s képviselő pedig azt mondta: az október 22-i döntés nem fogja úgy meghatározni Balassagyarmat és Nyugat-Nógrád jövőjét, mint tette az előző 65 év, de mindenképpen rehabilitáció.

A 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadott határozat értelmében várhatóan jövő év elején ülésezik először a megyei közgyűlés Balassagyarmaton. Akkorra készülnek el a szükséges helyiségek: irodák, tanácskozóterem, irattár, szerverszoba. Ennek költségeit Balassagyarmat önkormányzata fizeti, erre a célra 35 millió forintot biztosítanak az idei költségvetésben.

A városi tulajdonban lévő, hatezer négyzetméteres, tetőtér-beépítésű klasszicista műemléképületben 1800 négyzetméternyi területet kap a megyei közgyűlés és hivatala.

Balassagyarmat 1949-ig Nógrád megye székhelye volt, ezt a rangot 65 éve vette el tőle és adta Salgótarjánnak egy minisztertanácsi rendelet. Emiatt fogalmaznak úgy a csütörtöki határozatban, hogy a megyei közgyűlés – mint a történelmi vármegye jogutódja – székhelyének áthelyezése „elsősorban jelképes: Nyugat-Nógrádot és Balassagyarmatot a lelkekben felemelő következménye van”.

Nógrád megye önkormányzata az október 22-ei alakuló ülésén úgy döntött az önkormányzati székhely áthelyezéséről, hogy fideszes képviselők szavaztak fideszes képviselők ellen, jobbikos jobbikos ellen, MSZP-s MSZP-s ellen – aszerint, ki él Balassagyarmaton vagy Salgótarjánban és a körzetükben. Az alakuló ülésen így rögtön leszavazta a többség a fideszes megyei elnököt, Skuczi Nándort, aki ellenezte az áthelyezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”