szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?

Az állam zéró mértékben ösztönöz arra, hogy vállalkozz, befektess, innovatív legyél, létrehozz valami újat, tartsd el magad, netán még másoknak is munkát adj. Akár vannak kezdetben nehézségeid, akár nincsenek, százezres nettó fizetés mellett, évi minimum 1.2 milliót be kell tolnod a közösbe. - mondja Várady Zsolt, az iWiW egykori alapítója, az internetadó elleni tüntetések egyik szónoka, aki kampányt indított az adófizetési morál javítására és egy adóügyi kerekasztal létrehozására. A példa számára Németország, ahol az állam ténylegesen segíti az embereket, hogy merjenek vállalkozni.

hvg.hu: Hogy lett az internetadó elleni tüntetések egyik fő szónoka?

Várady Zsolt: Három hete kezdtem el munkanevén egy adófizetési moráljavító kampányt. Nulladik lépésként feljelentettem az 1990. óta a parlamentben jelen levő összes pártot amiatt, hogy élhetetlen és fizethetetlen adórendszert alakítottak ki és tartanak fenn. Aztán jöttek sorban az események: amerikai kitiltási botrány, internetadó. Az október 23-i Tedd magad szabaddá!-tüntetés szervezői felkértek, hogy szólaljak fel rendezvényükön, majd az internetadó szervezői is, hogy most kedden is. Az internetadó elleni fellépés tökéletesen illeszkedik az adófizetési moráljavító kampányba, teljesen egyetértettem a szervezők céljaival és persze fontos volt az is, hogy így még nagyobb nyilvánosságot kapjon az elindított kampány.

hvg.hu: Mire számít a feljelentése nyomán?

V. Zs.: Ez nagyon jól működött figyelemfelkeltésként, és ezzel a fő célomat már elértem. Maga az ügy jelenleg ott tart, hogy a rendőrség, hatáskör hiánya miatt áthelyezte a feljelentést a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságához tévedésbe ejtéssel, tévedésben tartással, valótlan tartalmú nyilatkozat tételével, vagy a valós tény elhallgatásával elkövetett költségvetési csalás vétségének gyanújával.

Várady Zsolt
©

hvg.hu: Azért számos sikeres, a jelenlegi adókörnyezetben is sikeres vállalkozás van Magyarországon. Erre mit mond?

V. Zs.: Nyilván, de nézzük meg másik nézőpontból: nem lehetne-e még több sikeres vállalkozás, ha az adórendszer jobban igazodna a körülményekhez? Miért kell kínlódásként megélni az esetek túlnyomó többségében azt, hogy valaki vállalkozó? Kérdezzen mindenki körbe az ismerősei között, hogy mik az általános tapasztalatok. Én is vállalkozom, egy egyszemélyes kft.-m van. Az induláskor azt terveztem, hogy majd idővel bővítem 3-4 fős vállalkozássá. De nagy eséllyel kizárja a fejlődés lehetőségét a túl nagy teher, melynek egy nagy része a munkavállaló után fizetendő járulékokban jelenik meg. Ez nagyon régóta igaz, és a rossz adórendszerből fakadóan nem lehet tiszta a gazdasági környezet, ezért pedig még nehezebb vállalkozni.

hvg.hu: Ön minden szabályt betart, mint vállalkozó?

V. Zs.: Igen, erre görcsösen figyelek, ezért is mertem megtenni a feljelentést, és elindítani a kampányt, mert tudom, hogy nem vagyok zsarolható.

hvg.hu: Évekig élt, vállalkozott Berlinben. Mi a legnagyobb különbség az ottani és a hazai adókörnyezet között?

V. Zs.: Ez egyik fontos tapasztalat annak a különbsége volt, ahogy az állam támogatja a vállalkozást. Mikor itthon megalapítottam a cégemet, azzal szembesültem, hogy ha én vagyok a tulajdonos és az ügyvezető is egyben, akkor nyolc órára kell magam bejelentenem és minden járulékot kötelező magam után fizetni. Vagyis a vállalkozásod nulladik pillanatában azzal szembesülsz, hogy még ha csak havi nettó százezer forintos fizetést is állapítasz meg magadnak, már bevállalod, hogy évi 1.2 millió forintot benyomsz a közösbe. Nyilván nem az adózással önmagával van bajom, de azzal igen, hogy az állam tulajdonképpen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a vállalkozó saját munkahelyét teremti meg, kockáztat egy csomó saját pénzt, rengeteg munkára kötelezi el magát és adott esetben új munkahelyeket is teremt. Akár vannak kezdetben nehézségeid, akár nincsenek, minimum évi 1.2 milliót tolj be a közösbe. Az állam egyszerűen zéró mértékben ösztönöz arra, hogy vállalkozz, befektess, innovatív legyél, létrehozz valami újat, tartsd el magad, netán még másoknak is munkát adj. Ez így egy totális agyrém. Berlinben ehhez képest, ha csinálsz egy vállalkozást, akkor az egészségügyi hozzájárulásod persze fizetned kell, de nem kell például bejelentened magad, ha nem fut a cég, nincsenek más terhek. Told bele a magad energiáját, a magad pénzét, de mi nem akarjuk, hogy ezen felül még egy csomó pénzt is befizess már az elejétől kezdve a közösbe – a német állam ezt üzeni a vállalkozóknak. Az adófizetési moráljavító kampány része, hogy létrejöjjön egy weboldal, amin ilyen és ehhez hasonló - remélem - közérthető példákat is lehet majd böngészgetni.

hvg.hu: Ezen mi lesz majd olvasható?

V. Zs.: Meglátjuk még, mit tudunk jól összeszedni. Elsősorban az átláthatóságot tervezem vele erősíteni és alapot adni arra, hogy tudjuk mi ellen kell és lehet fellépni, hogy változás legyen, és hogy hol vannak hibák a rendszerben. Szeretnék sok közérthető, összehasonlító elemzést, táblázatot, grafikonokat arról, hogy milyen, és mennyi adót kell itthon fizetni, milyen rendszerben. Szeretném összegyűjteni a pártok választási kampányígéreteit is 1990-ig visszamenőleg, melyek az adórendszerrel és az adózással voltak kapcsolatosak. Van még pár másik ötlet is, a lényeg, hogy közérthető módon lehessen megérteni az adózás működését. Emellett lesz egy felület, ahol csatlakozni lehet a kampányhoz. Tudom és érzem, hogy nem szabad most sokat tökölni, mert nagyon befogadó jelenleg a hangulat, de fontos az is szerintem, hogy legyen egyértelmű magyarázat a kampány céljaival kapcsolatban, legyen felület arra, hogy minél érthetőbb legyen a probléma az adórendszerrel kapcsolatban. Ehhez kell 1-2 hónap, hogy összeálljon.

hvg.hu: Ha olyan jó volt kint, Berlinből miért jött haza?

V. Zs.: Öt évig éltem kint, de végül nem úgy jöttek össze a dolgok, hogy továbbra is megérje kint maradnom. Elkezdtem egy hardver fejlesztő vállalkozást, de ehhez több pénz kellett volna, mint ami nekem volt, illetve még további jó pár év, hogy beindulhasson. Szembesültem a saját korlátaimmal is, rá kellett jönnöm, hogy egy olyan közegben, ahol eleve nincs meg a kapcsolatrendszerem, nem tudok könnyen újakat kialakítani. Nem vagyok az a típus.

Várady Zsolt feljelentett minden pártot
©

hvg.hu: Az iWiW egyik alapítójától azért elég furcsa ezt hallani.

V. Zs.: (Nevet.) Valóban, de ez van, tényleg. A vállalkozásom egyre nehezebben ment, ezért elkezdtem munkát keresni, de közben azért a céget sem adtam fel, és szépen a két szék között becsúsztam a pad alá. Az akkori párkapcsolatom szétment, szóval minden adta magát, hogy hazajöjjek. Berlint nagyon megszerettem, és jó volt hazajönni is.

hvg.hu: Hogy élte meg az iWiW eladását?

V. Zs.: Jól. Az eladás maga is egy fontos visszaigazolása volt annak, hogy valami nagy dolgot hoztunk létre. Az iWiW olyan sikersztori volt, amiben szerintem minden szereplő jól járt. A felhasználók, a régi tulajdonosok és az új tulajdonos is.

hvg.hu: Az iWiW maga viszont elvérzett. Lehetett volna másképp?

V. Zs.: Azt gondolom, ennyi volt az élettartama. A Facebook megjelenésével a világ szinte összes, országon belüli hasonló oldala ellehetetlenült.

hvg.hu: Az iWiW sikereit viszont a tulajdonosok közül ön tudta a legkevésbé kapitalizálni, egyetért ezzel?

V. Zs.: Igen, ez így van. Azután, hogy összeállt a csapat, hamar kiderült, nehezen tudtunk dűlőre jutni fontos kérdésekben. Talán mindannyiunk túlságosan ragaszkodtunk a saját elképzeléseinkhez. Ezért én másfél év után úgy gondoltam, kiszállok. Lemondtam az ügyvezetésről és csak 5 százaléknyi részt tartottam meg. A 2005-ös iWiW-fejlesztésében már nem is vettem részt. Jó volt ez így, mondjuk plusz öt százaléknyi tulajdonrészt még elviseltem volna, de így is kerek volt ez a sztori.

hvg.hu: Az ön kampányának elindítása és a vélhetően a NAV felső vezetését is érintő amerikai kitiltási botrány viszont időben éppen szerencsésen következett egymás után…

V. Zs.: Valóban, valamiért sikerült jó időt találni az induláshoz. Egyszerűen éreztem, hogy ezt most kell indítanom, talán a választás előtti időszak is jó időpont volt. Jól jött ki, hogy az események is úgy fordultak, hogy erősítik egymást.

hvg.hu: A netadó viszont pártoktól függetlenül hozott össze embereket, bár kétségtelen, hogy az eddigi két tüntetésnek erős kormányellenes felhangja is volt. Kinőhet ebből egy későbbi politikai mozgalom? (A beszélgetés még azt megelőzően történt, hogy Orbán Viktor péntek reggel bejelentette, nem vezetik be az internetadót. - szerk.)

V. Zs.: Nem tudom. Én most abban reménykedem, hogy ez egy kicsit közelebb hozza az embereket egymáshoz. Az lenne a jó, ha ezek a tüntetések annak megértésében segítenének, hogy mint pl. az adórendszer és mint az internetadó, vannak fontos és praktikus, javítandó részei az életünknek, ahol nem az számít, hogy ki jobb vagy ki bal oldali, hanem hogy hogyan lesz jobb az életünk ebben az országban.

©

hvg.hu: De ez cél egyébként? Egy ilyen mozgalmat erre a netadó-ellenes megmozdulásra létrehozni?

V. Zs.: Nehéz erre válaszolnom, mert az internetadó elleni tüntetésnek Gulyás Balázs a főszervezője. Az adófizetési moráljavító kampány egy hosszú távú kampány, ezért itt az volt a fontos, hogy sok mindenkihez el lehetett juttatni egy olyan üzenetet, ami arra világít rá, hogy sok probléma van az országban, amin javítani lehetne.

hvg.hu: Nem is akar bekapcsolódni a tevékenységükbe?

V. Zs.: Meglátjuk, mi lesz. Én alapvetően az adómorál javító kampányra koncentrálok, és fontosnak tartom, hogy vigyázzak arra, hogy ne veszítsem szem elől ezt a célt.

hvg.hu: „Igény lenne rá”, ahogy mondani szokták, hogy megjelenjen egy potenciális, a kormánynak kihívást jelentő mozgalom, az ellenzéki politikai pártok évek óta képtelenek ekkora tömeget megszólítani.

V. Zs.: Valóban, ezzel egyetértek, de inkább a kormánynak kihívást jelentő mozgalmakról beszélnék, így többes számban! Fontosnak tartom azt, hogy ne csak az egyként összeálló tömeg erejétől várjuk az eredményeket. Ha elkezdődnek, folytatódnak helyi szerveződések egy-egy cél érdekében, vagy egy-egy rossz intézkedés megváltoztatása érdekében, annak szerintem hosszabb távra tervezhető és nagyobb hatása van. És ettől még lehet egy közös célt megfogalmazni: a társadalom értesse meg a kormánnyal, hogy igenis vannak határai a tevékenységüknek és hogy éreztesse a társadalom azt is, hogy nagyon erős kontroll alatt tartjuk a tevékenységüket. Ilyen szempontból nagyjából mindegy, hogy ki van kormányon.

hvg.hu: Ha egy év múlva beszélgetnénk az adómorál javítási kampányról, milyen eredményekkel lenne elégedett?

V. Zs.: Azzal, ha sikerülne tartós nyomást gyakorolni a kormányra a nyilvánossággal és így ezáltal elkezdődne egy olyan folyamat, amiben azt látjuk, hogy a kormány jobban előtérbe helyezi a praktikus részeit az életnek és nem valamiféle ideológiát nyomat. A parlamenti pártok szakpolitikusaival szeretnék egy kerekasztalt, ahol arról beszélgetnénk közérthető módon, hogy miért van szükség a mostani adókörnyezetre, és mi történne, ha változtatnánk rajta, mondjuk 25 százalékra csökkentenénk az áfát. Legalább mondja ki valaki nyíltan, hogy szerinte egy ilyen lépés tönkretenné a teljes magyar gazdaságot. Valami olyan végeredménnyel is elégedett lennék, ha sokak számára jobban érthetővé, átláthatóbbá válna az állam működése. Így könnyebb megérteni, hogy igenis képesek vagyunk beleszólni az ügyek vitelébe, ami nem valamilyen misztikus dolog. Az is jó lenne, ha a kormánnyal elkezdődne valamilyen párbeszéd, hogy ők mit gondolnak az adórendszerről. Vagy, ha bármely politikai párt vagy pártok komolyan a zászlajára tűznék, hogy megreformálják az adórendszert. Én akkor hátra is lépnék akár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban