szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nyíregyháza Huszár-telepi iskola ügyében született másodfokú ítélet után több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatás lehetőségétől - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.

Az államtitkárság közleményében arra reagált, hogy a Debreceni Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletében a szegregált oktatás megszüntetésére kötelezte a Huszár-telepen működő cigány iskola fenntartóit.

A tárcánál most azt írták, a felperes az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) tevékenységének "sajnálatos következményeként több olyan gyermek eshet el a kiemelkedő minőségű oktatástól, akiknek korábban, az iskola megalakulását megelőzően ilyen mértékű gondoskodásra és személyre szóló tanításra esélyük sem volt".

Hozzátették, a kormány elítéli a szegregációt, és a magyar törvények is tiltják, és minden esetben, amikor bebizonyosodik a szegregáció, felszámolására minden szükséges intézkedést megtesznek.

Álláspontjuk szerint azonban a Huszár-telepi iskola ügye arra hívja fel a figyelmet, hogy szükséges megvizsgálni, milyen jogszerű módjai lehetnek azon iskolák működtetésének, amelyek "a hátrányos helyzetű gyerekek esélyteremtő felzárkóztató oktatását segítik", felkészítve őket arra, hogy "ne leszakadóan, hanem sikeresen és eredményesen vehessenek részt a későbbiekben az integrált oktatásban".

Az Emmi tavaly márciusában közleményében azt írta, hogy különbséget kell tenni a szegregáció és a felzárkóztatás között. A Huszár-telepi iskolában kiváló és elkötelezett szakemberek küzdenek a nyomor ellen, és a szülőkkel együtt nevelik a gyerekeket azért, hogy a telepi gyermekek is magas színvonalú oktatásban részesülhessenek az egyénre szabott felzárkóztató programokkal kiegészítve.

Ezekről Balog Zoltán miniszter számos alkalommal személyesen is meggyőződött, és ezért döntött úgy, hogy az alperes önkormányzat és görög katolikus egyház oldalán tanúskodik a perben - közölték.

A táblabíróság csütörtökön Csikiné Gyuranecz Márta vezette tanácsa döntésével helybenhagyta a Nyíregyházi Törvényszék első fokú ítéletét, amelyben szegregációért - a cigány gyerekek elkülönítéséért - marasztalta el a korábbi és a jelenlegi fenntartókat, az önkormányzatot, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, illetve a Görög Katolikus Egyház Hajdúdorogi Egyházmegyéjét.

A jogerős ítélet azt jelenti, hogy az egyházi cigány iskolában nem indítható újabb első osztály - jelezte az ítélethirdetés után Kegye Adél ügyvéd, a felperes Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogi képviselője. A telepen jelenleg működő iskola új első osztályt nem indíthat, a már oda járó diákok azonban folytathatják tanulmányaikat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

A Xiaomi megtrollkodta az Apple-t: ők semmit nem hagynak ki a dobozból

A Xiaomi megtrollkodta az Apple-t: ők semmit nem hagynak ki a dobozból