szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amennyiben a parlament elfogadja a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó indítványt, akkor a Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja a civil szervezeteknek, hogy egy népszavazással kényszerítsék ki a törvény megváltoztatását - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Varju László.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja közölte, hogy a referendum jogi alapjait a DK megteremti, de az aláírásgyűjtés során számítanak a civil szervezetekre is. Varju László, aki a törvényjavaslatot az emberek életébe való erőszakos beavatkozásnak nevezte, kijelentette, hogy egy őrült indítványra a józan ellenállás az egyetlen lehetséges válasz. 

Elképzelésük részleteit ismertetve azt mondta, a kezdeményezéshez csatlakozó civil és polgári mozgalmaknak azt javasolják, hogy mindenki a saját szervezete nevében gyűjtsön aláírásokat. 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) csütörtökön nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője aznap azt nyilatkozta: Orbán Viktor kormányfő támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést, és ez számára "elegendő".  

Ezt megelőzően a kormánypárti politikus sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és támogatja a KDNP javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza. A Nemzetgazdasági Minisztérium erre úgy reagált: a kormány tárgyalt a javaslatról, de döntést még nem hozott, ez azt követően születhet meg, miután meghallgatták a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat. 

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pénteken az MTI érdeklődésére azt mondta, a vasárnapi nyitva tartás témájában zajlanak a konzultációk, az érintettek véleményének meghallgatása után kerülhet sor a döntések meghozatalára, illetőleg a jogszabályok megalkotására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája