szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legkisebb fővárosi közgyűlés alakuló ülése Tarlós István és Orbán Viktor beszédével indult. A főpolgármester beszólt Amerikának, Orbán Viktor szerint rom szó csak a kocsma szó mellett néz ki jól.

Tarlós István és Orbán Viktor mondott beszédet ma reggel a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén.

Mint a főpolgármester elmondta, Budapest szuverén város, majd beszólt Amerikának is: bizony nekünk volt már nagy kommunista barátunk, most pedig van nagy demokrata barátunk, akik meg akarják, meg akarták mondani, hogy mit szeressünk. „Köszönjük szépen, el tudjuk dönteni, hogy milyen demokráciát szeretnénk.”

Orbán Viktor beszédében az egységet hangsúlyozta, legyen szó nemzetről, Budapestről, Budapestről és az országról vagy a Közgyűlésről és a kormányról. Ez az egység azért is nagy dolog, mert 20 évet kellett rá várni, a hiánya pedig romboló – tette hozzá.

„A négyes metró úgy épült, mint a Luca széke, jobb túllenni rajta.” Felsorolt még pár sikerprojektet: a Várkert Bazárt, a felújított Erkel színházat, a Budapest Music Centert, a Groupama Arénát és a készülő Tüske csarnokot. Váratlanul az urbánusabb humor kedvelőinek is koncot dobott Orbán: „a rom szó csak a kocsma szó mellett néz ki jól”.

©

Orbán szerint súlyos örökség, ami 2010-ben a város vezetésére szállt. Ezt az örökséget a miniszterelnök szerint csak a viták munkára cserélésével lehetett helyretenni. Megemlítette a felelősséget, és kiemeli, hogy a politikát közelebb kell hozni a választópolgárokhoz. Ezt szolgálja a már jól bevált nemzeti konzultációs rendszer, és a közgyűlés működésének megújítása is. Orbán szerint nem szabad félnünk a konfliktusoktól sem, egy gyenge országnak sosincsenek konfliktusai, a demokráciában nincs konfrontációmentes politika, maximum akkor, ha valaki nem csinál semmit.

Érdekes, hogy a miniszterelnök Budapest szerves részeiként az önszerveződő városi sétákat, a startupokat, a Sziget Fesztivált, a klubokat, a civil vállalkozásokat és a romkocsmákat említette meg. A két utóbbi kijelentés az elmúlt hetek civil szervezetek vegzálása, illtve a romkocsmákra tett eddigi nyilatkozatai alapján különösen pikáns.

Orbán végül Cseh Tamás híres soraival zárta beszédét: "Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itten, neve is van: Budapest".
.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
610 lóerős Lamborghinire bízták egy vese szállítását Olaszországban

610 lóerős Lamborghinire bízták egy vese szállítását Olaszországban

Lovagkeresztet kapott a Hír Tv tévéostromos riportere, és az MTI volt igazgatója

Lovagkeresztet kapott a Hír Tv tévéostromos riportere, és az MTI volt igazgatója

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek