szerző:
Szegő Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lendvai Ildikó szerint az ellenzéknek most nem kormányprogramot, hanem ellenzéki programot kell írni. Úgy látja: a parlament eljelentéktelenedik, az „internetes véleményközösségeknek” viszont hegemón szerepük lesz. A Jobbik jelenleg nemcsak az interneten jobb, hanem kisközösségeknek helyi szociális rendszereket tart fenn, így jobban jelen van a kisemberek életében.

„A főpolgármester-jelölés egy nyögvenyelős összefogási kísérlet utolsó sóhaja volt. De valamilyen együttműködésre szükség van a formalizált és nem formalizált erőkkel” – mondta Lendvai Ildikó a Belvárosi Liberális Klubban lezajlott szerda esti pódiumbeszélgetésen. Szerinte a hagyományos pártszerveződési modell ideje lejárt. Arra hívta föl a figyelmet, hogy a pártok az emberek számára teljesen érdektelenek a mostani tüntetéseken. „Nem tűnünk szeretnivaló alternatívának. Remélem, ez nem mindig lesz így, de most így van” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP megéri-e a huszonhatodik születésnapját (ami 2015. október 7-én esedékes), Lendvai úgy reagált: attól nem tart, hogy nem lesz MSZP, mert „pártok nem könnyen születnek és nem könnyen halnak meg”, de attól igen, hogy a Dél-Dunántúl, az Alföld és Észak-Magyarország „egy nagy Ózddá válik”. Szerinte előbb vagy utóbb lesz kormányváltó hangulat, „és az a kérdés, hogy a kormányváltó hangulat merre indul: a Jobbik felé vagy a mi irányukba”. Pártjának küzdenie kell, hogy a váltóerő ő legyen, ne pedig a Jobbik.

Amennyiben a kormány valóban be akarja vezetni a prezidenciális rendszert, ahogy azt a főként baloldali sajtó időről időre bedobja, a szocialista politikusoknak Lendvai szerint ki kell vonulniuk az Országgyűlésből. Szavaiból kiderült: a bojkott ötlete nem újdonság nála, ugyanis az önkormányzati választási eljárási törvény fővárosra vonatkozó részének az átalakításakor fölvetette az MSZP-n belül a választás bojkottját. „Végül nemcsak az MSZP vetette el, hanem én is: attól féltünk, hogy a bojkott a kerületi eredményekre is kihat és egyetlen polgármesterünk sem lesz” – fogalmazott.

©

Filmszakadás Szanyinál

A házigazda Tarján Andrásnak, az MLP oktatáspolitikusának a fölvetésére Lendvai azt mondta: Pásztor Albert miskolci polgármesteri jelölése „erkölcsi hiba” volt. „Miskolcon önfeladás történt” – tette hozzá. Úgy vélte: az MSZP-nek nem érdemes Jobbikot játszania, mert „a Jobbikban a Jobbik a legjobb”. Pásztor szerinte nem fasiszta, „de nem annak ellenére, hanem azért jelöltük, mert rossz mondatai voltak” – közölte, tapsot kapva a hallgatóságban helyet foglaló Zoltai Andreától, a Szabadág téri emlékmű elleni civil mozgalom egyik spiritusz rektorától. „Ha valaki nem hisz az integrációban, akkor ne induljon miskolci polgármesternek” – mondta a volt pártelnök.

Annyi haszna volt a miskolci kudarcnak, hogy kiderült: ez nem járható út az MSZP számára. „Még taktikailag sem volt jó ötlet” – vélte. A súlyos öngyalulást nemcsak a miskolci, de a budapesti önkormányzati választás apropóján is gyakorolta a liberálisok szocialista vendége. Közvetve odaszúrt Tóbiás József pártelnöknek: Lendvai szerint ugyanis hiba volt, hogy a „ha ló nincs, szamár is jó” elve alapján állt hozzá az országos pártvezetés Bokros Lajoshoz.

„Filmszakadás kellett, hogy legyen nála – már ahhoz is az kell, hogy a gój motorosokkal szóba álljon az ember” – közölte Szanyi Tiborra rátérve, hozzátéve, hogy pártja hazahívhatta volna az európai parlamenti képviselőt, mire persze Szanyi nem jött volna haza, ami viszont a pártnak lett volna blama. „Ha ott ülnék Tóbi helyében, nem tudnám, mi a jó megoldás” – fogalmazott.

Garantált alapjövedelem

A politikus szerint az ellenzéknek most nem kormányprogramot, hanem ellenzéki programot kell írni. Úgy látja: a parlament eljelentéktelenedik, az „internetes véleményközösségeknek” viszont hegemón szerepük lesz. „A jövő az interneté, de ez a mi politikánkba nincs bekalkulálva, a Jobbikéba sajnos igen” – figyelmeztetett.

Lendvai – mint az MSZP-n belül működő Deák Ferenc Kör alapító tagja – ezután a kör által javasolt állampolgári alapon garantált alapjövedelem mellett érvelt. „Mondjon valaki jobbat az alsó másfél millió embernek” – mondta, hozzátéve, hogy „az állampolgári méltóság szempontjából fontos dolog”. Surányi György volt jegybankelnököt idézte, aki szerint a dolog „korrekciókkal megvalósítható”. Lendvai Ildikó azt mondta: „komoly érvek vannak ellene, de egy baloldali pártnak erről el kellene kezdenie a diskurzust”.

A hvg.hu tudósítója rákérdezett, hogy az önkormányzati választáson miért csak egy-egy polgármesterjelölt volt Tiszaeszláron és Ásotthalomban, és az is jobbikos. „Nem tudatos politika volt senkit sem indítani. Rossz szervezeti állapotot tükröz, ami tarthatatlan. Nem lenne szabad hagyni, hogy egy jobbikos egypártrendszer nyújtsa a kínálatot. Persze egy kistelepülésen nem könnyű egy eleve vesztes jelöltet állítani. Ez magyarázat, de nem mentség” – mondta. Arra hívta föl a figyelmet, hogy a kistelepüléseken a Jobbik helyi szociális rendszereket tart fönn, például aktivistái „kerítést szerelnek” – azaz a párt jelen van a kisemberek mindennapi életében.

Az ellenállás kis szigetei között a pártok lehetnének a jó értelemben vett kisegítő személyzet – mondta, és ezt a szerkezetet egy tükörtojáshoz hasonlította, de ezt a hasonlatot már nehéz volt követni. Nagyjából annyi mégis átszüremkedett, hogy pártokra Lendvai szerint a jövőben is szükség lesz, de nyitni kell az új mozgalmak irányába és befogadónak kell lenni velük. „Az halál, hogy miközben a civilek tüntetnek, a Jobbik szereli a kertkaput, mi unalmas taggyűlésen vitatkozunk” – mondta az MSZP volt elnöke.

Újpesten könnyebb, de Veszprémben is van esély

A közelgő két időközi parlamenti választással kapcsolatban Lendvai Ildikó elmondta, hogy szerinte reális esély van az újpesti győzelemre, mert „a szavazók nem cserélődtek ki fél év alatt”. A győzelem ennek ellenére „nem automatikus” – tette hozzá. Veszprémben nehezebb győzni, de „nem írná le”, egyrészt mert Navracsics erős jelölt volt, másrészt az elmúlt egy hónapban történtek „nem a Fidesz malmára hajtják a vizet”. És még addig (a választást február 22-ig kell megtartani – Sz. P.) az ország „elkezd szembesülni a 2015-ös költségvetés egészen drámai következményeivel”.

Ózdon Lendvai szerint azért alakulhatott ki az az eredmény a megismételt polgármester-választáson, ami, mert „az MSZP a rendszer részének látszik, a Jobbik meg – más kérdés, hogy érdemtelenül – a rendszer ellenzékének”.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Maradhat a budai villában Vajna Tímea

Maradhat a budai villában Vajna Tímea

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Kövér László elment a svájci parlamentbe, mire a szocialisták és a zöldek kivonultak

Kövér László elment a svájci parlamentbe, mire a szocialisták és a zöldek kivonultak

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton