szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kaya Ibrahim és Joszip Tot-ügyben tűnt fel Futó Barnabás, a Közgép Zrt. ügyvédje, aki most a NAV-elnököt is képviseli.

Amikor Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke a Hír Tv kamerája előtt megpróbált bejutni az amerikai nagykövetségre, hogy megtudja, miért tiltották ki az USA-ból, felbukkant mellette egy ügyvéd, aki már több elhíresült ügyben is dolgozott védőként.

Futó Barnabás a Közgép Zrt ügyvédje. Ő képviselte 2008-ban Simicska Lajost abban a rágalmazási perben, melyet a nagyvállalkozó Dávid Ibolya ellen indított, mert az MDF elnöke azt találta mondani, hogy "a Fidesz pénzügyi ügyeskedései mögött Simicska Lajos, a párt pénztárnoka áll". Simicska kifogásolta, hogy a párt pénztárnokának nevezték – és a pert megnyerte.

Futó Barnabás
©

A Fidesz közelébe azonban sokkal korábban keveredett: még a kilencvenes évek végén Futó Barnabás védte Schlecht Csabát, aki 1995-ben közreműködött Fidesz-közeli cégek Kaya Ibrahimnak, majd két év múlva Josip Totnak történő értékesítésében – a nyomozás mindazonáltal csak okirat-hamisítás alapos gyanúja miatt indult a Josip Totnak eladott két cég ügyében. A nyomozást 2001-ben megszüntették.

Az ügyvéd egyik egyetemi csoporttársa a hvg.hu-nak azt mondta, nem szereti, amikor az ügyfelek alapján nyilvánítják ki valakiről, hogy ilyen vagy olyan politikai kötődésű. „Futó Barnabásnak nyilván volt fideszes kötődésű megbízója, s aztán kézről kézre adták őt” – mondta a budapesti kolléga Futóról, aki egy zuglói ügyvédi munkaközösségben kezdte pályáját, ma már saját egyéni irodája van, melyet fiával, Futó Dániel ügyvéddel visz.

A nyilvánosság a nevét manapság leginkább az UD Zrt.-hez vagy az S. Ábel-ügyhöz kötheti. Az előbbiben még Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is "bekerült", amikor az internetre az UD Zrt.-üggyel kapcsolatban, a személyét is érintő telefonbeszélgetés felkerült, s a bankvezér eljárás megindításán gondolkodott. Ezt megelőzően szintén az ügyvéd képviselte Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt, akit a Gellért Szálló parkolójában tetten érték, amint 20 millió forint kenőpénzt vett át Balla Dániel vállalkozótól. Székelyt a történtek miatt vesztegetéséért jogerősen 6 évi fogházra ítélték.

Futó kormányoldalon való elismerését jelzi, hogy 2012-ben szerepelt a Miniszterelnökség által megbízott, illetve szerződésben álló partnerek között, peres képviseletet láttott el egy ügyben.. Futó tett feljelentést két évvel ezelőtt közérdekű üzem megzavarása miatt, amikor nyolc korábbi LMP-s képviselő a Közgép telephelyén demonstrációt tartott.

De ha végignézzük az ügyeit, képviselte Pálffy Istvánt Friderikusz Sándorral szemben, valamint Hankiss Ágnest, akit Vásárhelyi Mária citált a bíróság elé, miután Hankiss egy 2004-es interjúban úgy nyilatkozott, hogy Gimes Miklós halálos ítéletében szerepet játszott Vásárhelyi Miklós terhelő vallomása is. (Hankisst felmentette a bíróság.)

Futó védte S. Ábelt, aki egy fővárosi gyorsétteremben történt lövöldözés miatt első fokon két és fél évre ítéltek. Jelenleg is ügyfele a vesztegetéssel és adócsalással vádolt Vizoviczki László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?