szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Házkutatást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei egy hús- és húskészítményeket forgalmazó társaság rózsadombi székhelyén október közepén. A céghez a NAV azért szállt ki, mert kapcsolatban állt olyan vállalkozásokkal, melyek esetében felmerült az áfacsalás gyanúja. Ilyen ügyben egyébként korábban már a V Plus K Kereskedelemi Szolgáltató Kft. esetében is nyomoztak. A szóban forgó cég egy ukrán nagyvállalkozó érdekeltsége, akinek a lánya Orbán Viktor tanácsadójának, Habony Árpádnak a barátnője.

A kitiltási botrány kirobbanását követő vasárnap, október 19-én késő este az Index egy képet posztolt a Liszt Ferenc Repülőtéren várakozó Habony Árpádról. A szerző nem tudta eldönteni, hogy  Habony az indulási vagy az érkezési oldalon áll, ami akkor csak azért volt érdekes, mert a sajtóban a az ő neve is előkerült, mint akit  kitilthatott az USA. (Habony ezt azonnal tagadta a szerkesztőségeknek elküldött közleményében, illetve cáfolta ezt egy Washingtonban róla készült fotóval október végén.)  A hvg.hu úgy tudja, Habony Árpád valójában egy ukrán üzletemberre, Eduard Usikovra és családjára várt, akinek a magyarországi cégeiben az előző nap helyszíni vizsgálatot tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és akinek a lánya Habony jelenlegi kedvese. Usikov az Aeroflot menetrend szerinti járatával érkezett Moszkvából este hét óra után.

A hvg.hu úgy értesült, a NAV a hús- és húskészítmény-kereskedelemmel foglalkozó V Plus K Kereskedelmi és Szolgáltató Kft rózsadombi székhelyére szállt ki szombaton (ez a nap nem volt munkaszüneti nap). Egyrészt egy áfacsalásgyanús ügyben érdeklődtek, és hajtottak végre házkutatást, melyben a társaság több partnere lehetett érintett, valamint általános helyszíni vizsgálatot is végeztek a NAV adóellenőrei az üzletember érdekeltségeinél.

A NAV és a család is hallgat

A házkutatással kapcsolatban a hvg.hu megkérdezte a V Plus K Kft. ügyvezetőjét: Dunainé Szemenyenko Julia Valentyinovna először visszakérdezett, hogy honnan tudunk a házkutatásról, és hogy miért érdekli ez a szerkesztőségünket, utána pedig ránk csapta a telefont. A NAV Bűnügyi Sajtóirodája annyit reagált a megkeresésünkre (melyben a házkutatás okáról, valamint az eljárás által érintett cégekről érdeklődtünk), hogy „ilyen jellegű kérdésekre nem áll módunkban válaszolni.”

Habony Árpád a reptéren
©

A hvg.hu úgy tudja, az adóhivatal azóta értesítette a céget, hogy a vizsgálat lezárult, Usikovék pedig szeretnék minél hamarabb elfelejteni az egészet. Usikov érdekeltségeivel szemben egyébként három évvel ezelőtt áfacsalás miatt már volt egy kiterjedt adóhatósági vizsgálat, aminek nyomán előzetesbe is került. Akkor az ukrán emberi jogokért felelős országgyűlési biztos (az alapjogi biztos ukrán megfelelője – szerk.) járt el érdekében: szabadon engedték, sőt, a vonatkozó eljárást is lezárták vele szemben. Az üzletember az ombudsman közreműködését egyébként az interneten is olvasható levélben köszönte meg 2012. márciusában, mondván, ő a legjobb ombudsman a világon.

Milliárdos áfacsalás

Az akkori ügy háttere, hogy 2011-ben mezőgazdasági és élelmiszeripari érdekképviseletek konkrét kereskedő és forgalmazó cégeket neveztek meg, melyek tudomásuk szerint benne voltak „áfázásban”. A NAV Észak-Alföldi Regionális Igazgatósága 2011 szeptemberében egy ilyen ügyben csapott le bűnszervezetben résztvevő vállalkozásokra. Az akcióban 26 helyszínen, összesen 100 pénzügyi nyomozó próbálta meg felgöngyölíteni az ügyet. A NAV egymilliárdos áfacsalásról számolt be, de a lefoglalt értékek meghaladták a másfél milliárdot, így a kár teljes egészében megtérült. Mint ahogy arról az MTI tájékoztatott, a bűnszervezetben résztvevő vállalkozások élő sertést hoztak be az Európai Unió területéről, történetesen Hollandiából. A sertést áfa nélkül vásárolták meg, lévén, hogy a két uniós ország közötti kereskedelemben nem kell forgalmi adót felszámítani. Az áru két közbülső álvevőn keresztül került a tényleges megrendelőhöz.

A többlépcsős beszerzés az uniós származást leplezte, fiktív számlákkal pedig azt a látszatot keltették, hogy az állatok magyar eladótól valók. Ezeknek a számláknak az áfatartalmát a cég visszaigényelte az adóhatóságtól, amihez nem lett volna joga. A sertések feldolgozása után a hűtött, illetve fagyasztott hústermékekkel folytatódott a feketekereskedelem. Hamis fuvarlevelekkel igazolták, hogy a húst uniós piacokra szállították. Ez ugyanis azt a látszatot keltette, hogy az eladáskor nem folyt be áfa, amit be kellett volna vallani, és befizetni az adóhatóságnak. Ilyen módon a beszerzéskor és az eladáskor is csaltak az áfával. Ezzel az elmúlt 8 hónap leforgása alatt egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. A NAV szerint a vállalkozások az áfacsalással olyan árelőnyhöz jutottak, amellyel bizonyos régiókban teljesen kiszorították a fehéren működő vállalkozásokat, mivel az áfán megnyert összegből jelentős árengedményt tudtak adni a vevőiknek. – legalábbb is az akciót így kommentálta 2011 őszén az MTI-n keresztül a NAV.

A hvg. hu úgy tudja, hogy az ügyben megrendelőként és értékesítőként képbe került Usikov-érdekeltségnél lefoglalt értékeket a NAV visszaadta, miután a cég tisztázta magát.

Egy ukrán üzletember Magyarországon

Eduard Usikov cégei a 2000-es évek eleje óta tevékenykednek Magyarországon. A társaságok a fővárosban többnyire vendéglátással és ingatlanhasznosítással, vidéken (a Nyírségben) és a fővárosban hús- és húsipari készítmények forgalmazásával foglalkoznak, de vannak ingatlanhasznosítással foglalkozó érdekeltségei is. Az Usikov-család több országban is rendelkezik húsos érdekeltségekkel, így Oroszországban, Ukrajnában és Ausztriában.  A holding magyarországi húsos érdekeltségeinek a vezérhajója a 2001-ben, Nyírpazonyban alapított  V Plus K Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., melynek az Opten céginformációs rendszer adatai szerint jelenleg Eduard Usikov az egyedüli tulajdonosa. De az érdekeltségekhez tartozott az a tiszavasvári csirke- és sertésfeldolgozó üzemet üzemeltető Dob-hús Kft, amely 2011 augusztusában olvadt be a V Plus K Kft-be.

A V Plus K kft. az alapítása óta egyébként több más húsipari vállalkozást is magába olvasztott, és bár milliárdos árbevételű vállalkozásról van szó, két éve, amikor 5,73 milliárd forint értékben forgalmazott hús- és húskészítményeket, akkor is csak 35,59 millió forint volt a mérleg szerinti eredménye. (2011-ben 4 milliárd fölötti nettó árbevétel mellett pedig 553 millió veszteséget, 2013-ban 2,19 milliárd nettó árbevétel mellett 382 millió forint fölötti veszteséget termelt!) A társaságból 2012-ben kivált a saját ingatlanokat kezelő és bérbe adó V Plus K Property Kft., amely többszöri átalakulással és vagyonátrendezéssel Giant Hungary Kft-ként működik, aminek egyik tulajdonosa szintén Eduard Usikov. A Giant Hungary Kft-nek tulajdonosa még egy Seychelle-szigeteki off-shore-cég (Taormina Ltd) és egy magyar tulajdonú gazdasági társaság (Edyson 3 Kft.), aminek szeptember 15-ig szintén a házkutatás kapcsán már említett II. kerületi címen volt a székhelye.

©

Ez utóbbinak a magyarázata, hogy az Edyson 3 Kft. másfél hónappal ezelőttig, szeptember 29-ig még szintén az Usikov-házaspár kezén volt: a cég 2005 után került a család tulajdonába (ezt megelőzően a Leroy éttermek gazdája, Lefkovics György volt az egyik tulajdonos). A társaságba több, vendéglátásban tevékenykedő vállalkozás is beolvadt az idők folyamán (például a Marco Polo éttermet, valamint a Dió éttermet üzemeltető társaságok.) Ez volt a családi holding éttermi szolgáltatásokat nyújtó üzletágának a központi cége. Azt nem tudni, hogy Usikov ténylegesen mennyire vonult vissza ettől az üzlettől – és mi volt az oka a családi holdingon belüli eladásnak, illetve átrendeződésnek.

Habony miatt van az egész?

Az üzletember egyébként úgy véli, állítja a környezetében dolgozó forrásunk, hogy azért érdemelhette ki a hatóság figyelmét, mert lánya, Kristina Usikova Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó jelenlegi barátnője. A lány Magyarországon a Nemzeti Üzleti Főiskolára járt, korábban modellként dolgozott, és kiveszi a részét édesapja üzleteiből, például közreműködik állami pályázatok megírásában, de az egyik korábbi érdekeltségben tulajdonosként is jelen volt.

A családot ismerő forrásunk szerint Usikov a Fideszen belüli hatalmi harccal magyarázza az adóhivatal érdeklődését: egész pontosan azzal, hogy az Orbán-Simicska-háborúban Habony az utóbbi célkeresztjébe került. Mint ahogy arról korábban írtunk, Simicska haragszik azért, hogy ki kell vonulnia megszerzett médiapiaci pozícióiból, és ezért Habonyra is neheztelt.

Erős emberek csatája

hvg.hu korábban írt arról, hogy évtizedes szálakat szakított szét Orbán Viktor, amikor nekiment legrégebbi szövetségesének, Simicska Lajosnak, akinek régi embere a kitiltása miatt az amerikai nagykövetséggel is vitába keveredő Vida Ildikó, a NAV elnöke. Beszámoltunk arról, hogy a milliárdos vállalkozót elsősorban az zavarja, hogy vissza kellene vonulnia abból a pozícióból, amit még 1993-ban foglalt el, és fel kell adnia azt az építkezést, amit két évtizede folytat.

 

A miniszterelnök – akit szövetségesei is győzködnek, hogy szorítsa vissza egykori kollégiumi szobatársát – úgy látja, Simicska túl nagyra nőtt, és „árnyékot vet” a többi „nemzeti tőkésre”, akiknek viszont az új gazdaságpolitikában főszerepet szán. Habony már több mint egy évtizede Orbán bizalmasa, információink szerint nagyobb szerepre vágyott, és ez okozza összeütközését is Simicskával.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Kövért és Lázárt gyengíti Habony Árpád erősödése

Bár a közvélemény eddig főleg a Fidesz gazdasági hátországában zajló háborúról értesült, a választások óta olyan hatalmi átrendeződés zajlik a pártban, melyre 2002 óta nem volt példa. Ez nemcsak Simicska Lajost, hanem Orbán másik régi szövetségesét, Kövér Lászlót is érinti, aki számos kérdésben "különvélekedett" az utóbbi időben. Hiába duzzadt hatalmasra a hivatala, Lázár János sem érezheti jól magát: a fejére nőtt a miniszterelnök első számú bizalmasa, Habony Árpád.

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon