szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Körülbelül 2-3 ezren gyűltek össze kedd este a fővárosi József nádor téren, hogy a magán-nyugdíjpénztárak teljes ellehetetlenítése ellen tiltakozzanak. Az elmúlt hetekben többször volt itt demonstráció, az internetadó elleni tiltakozó menetek is innen indultak ki.

Egy tollvonással szünteti meg a kormány a magán-nyugdíjpénztárakat azzal, hogy a vonatkozó törvénybe bekerül az a passzus is, amely szerint az a pénztár is megszüntetendő, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken. Mivel a tagdíjfizető tagok száma minden pénztárban 10 százalék körüli, ezért ez a törvénytervezet gyakorlatilag kinyírja az összes magán-nyugdíjpénztárat.

A tervezet hírére Facebook-csoport alakult, 60 ezren a magán nyugdíjukért névvel. Ez a csoport szervezte a kedd esti tüntetést a József nádor térre.

©

A hvg.hu helyszíni tudósítója egyebek mellett "A javunkat akarod, de nem adjuk" illetve "Rablás" feliratú transzparenseket látott a téren, majd az első beszéd közben felzúgott, hogy "Orbán, takarodj".

Büki Zoltán szervező azt mondta, hogy a kormány hatvanezer ember magántulajdonára vetett szemet. "Ezzel a kormány végérvényesen az éjszakai besurranó, fiókokban kotorászó piti kis tolvajok szintjére süllyedt" – fogalmazott. "Ha ezt hagyjuk, akkor holnap ránk törhetik az ajtót, és államosíthatják a fogkeféinket" – tette hozzá.

©

Nemes Balázs, a Közfelháborodás nevű rendezvény egyik szónoka mégsem mondott beszédet a mostani tüntetésen, mert a helyszínen állítólag az derült ki, hogy a felszólalók között pártszimpatizánsok is voltak.

A tömeg néhány perccel fél 7 előtt indult el a Magyar Nemzeti Bank székháza felé, ahonnan a Kossuth térre mennek majd tovább. A menetet teherautó vezette fel, mire ráfordultak a Bajcsy-Zsilinszky útra, körülbelül négyezer fősre duzzadt a tömeg.

Este 7 óra után nem sokkal érkeztek meg a jegybankhoz. Rendőröket nem lehetett látni az épületnél, a bejáratot mindössze egy szalaggal védték. Egyébként sem volt erős a rendőri készültség a keddi tüntetés helyszínein.

©

A demonstrálók fél 8 előtt értek a Kossuth térhez. A tömeg nem ment be az Országház előtti területre, az Alkotmány utca végénél hangzottak el újabb beszédek.

Vajda Zoltán, a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport alapítója arról beszélt, hogy a kormány hatvanezer magán-nyugdíjpénztári tag utolsó megtakarítását akarja elvenni, olyan törvényt akarnak elfogadtatni, amellyel ez a pénz is eltűnik majd. „Nem adjuk oda, ebbe beletörik a miniszterelnök bicskája" – fogalmazott.

A tüntetés 8 óra körül véget ért ugyan, de sokan átmentek még a Kossuth térre. Az Országház lépcsőjénél rendőrök sorakoztak, rendbontás nem volt.

Fél 9 előtt aztán a Kossuth téren is fogyatkozni kezdett a tömeg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!