szerző:
MTI / hvg.hu

A magyar kormány visszautasítja az amerikai John McCain szenátor Orbán Viktorról mondott kemény szavait, és azt kérik Amerikától, hogy "nyilatkozataik ne nélkülözzék a valóságalapot".

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és határozottan visszautasítja John McCain szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett szavait – többek között ezt hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdán az ideiglenes amerikai ügyvivővel folytatott megbeszélésén. 

Magyarországot és Orbán Viktort is hevesen bírálta a szenátus keddi ülésén John McCain republikánus szenátor, volt elnökjelölt, amikor Colleen Bradley Bell budapesti nagykövetté való kinevezése ellen érvelt – derült ki az ülés leiratából. Beszéde az ülésről készült felvételen a 25. perc környékén kezdődik. A legkeményebben akkor fogalmazott, amikor azt mondta, hogy Orbán Viktor egy Putyinnal egy ágyba bújó neofasiszta diktátor. 

Magyar Levente KKM-államtitkár
©

A KKM szerdán napközben azt közölte, hogy Magyar Levente KKM-államtitkár hivatalába kérette André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt John McCain republikánus szenátornak az új amerikai nagykövet, Colleen Bell kinevezéséről tartott szenátusi szavazás alkalmával tett kijelentései miatt.  

A szerdai budapesti megbeszélésről kiadott közleményben azt írták: a kormány újfent arra kérte a vezető amerikai tisztviselőket, hogy "Magyarországot érintő kijelentéseik megtétele előtt tájékozódjanak a tényekről annak érdekében, hogy nyilatkozataik ne nélkülözzék a valóságalapot".

Mindemellett Magyar Levente az ügyvivőnek azt is elmondta: Magyarország kormánya üdvözli, hogy Colleen Bell nagyköveti jelölésének szenátusi jóváhagyásával helyreáll az Egyesült Államok teljes értékű diplomáciai képviselete Magyarországon – írta a KKM.

Közben a 444.hu arra emlékeztet cikkében, hogy egyrészt John McCain annyira nem csak sajtóhírekre támaszkodik, hogy januárban éppen Budapesten találkozott Orbán Viktorral, és ott is megfogalmazott – ennél udvariasabb – kritikát. A republikánus John McCain elnökválasztási kampányát ráadásul 2008-ban Orbán Viktor is megtekintette az Egyesült Államokban, és a vietnami háborús fogságára utalva azt mondta az elnökjelöltről, hogy McCain "egy hős", "egy igazi karakter".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!