szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés mai ülésén vezetheti át a jövő évi költségvetési javaslathoz érkezett módosító indítványokat, kialakítva ezzel a 2015-ös büdzsé végleges bevételeit és kiadásait. A képviselők emellett dönthetnek a kormány azon javaslatáról is, amely a két éven át veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionálná.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően négy javaslatot fogadhatnak el, továbbá a módosítások elfogadásával rögzülhetnek a jövő évi költségvetés főösszegei.

A 2015-ös büdzsét érintően ugyanis a bizottsági összegző módosító javaslatról szavaz a parlament. A költségvetési bizottság legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy a jövő évi költségvetés teljes bevételét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, kiadását 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapítsa meg. Ez alapján a teljes bevétel 67,7 milliárd, míg a kiadás 67,9 milliárd forinttal lenne kisebb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti javaslatánál, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal csökkenne. A parlament a fő számok elfogadását követően kizárólag a fejezeteken belüli átcsoportosításokat tárgyalhat.

A kabinet korábban a banki elszámoltatás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A kormány eredeti javaslatában 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számolt, a költségvetési hiányt pedig a GDP 2,4 százalékára becsülte.

Az elfogadott módosító javaslatokkal átírt költségvetés ismét a Költségvetési Tanácshoz kerül, a jövő hétre tervezett zárószavazásig pedig már csak a főösszegeket nem változtató zárószavazás előtt módosító indítvánnyal módosítható.

Emellett szavazás várható arról a javaslatról is, amelyben a kormány a nem nyereséges nagyvállalatoknak 2018-tól megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését, de elfogadhatják még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját, valamint új törvényt alkothatnak a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről.

Az ülésnap további részében korábban tárgyalni kezdett előterjesztések bizottsági összesítő módosító javaslatait tárgyalják a képviselők, akik így egyebek mellett ismét elmondhatják a véleményüket a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásáról is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől