szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

Fröhlich Róbertnek és Fröhlich Katalinnak a Dohány utcai zsinagóga beléptető rendszerével kapcsolatos állítólagos visszásságok miatt mondott fel a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezetője. Korábban feljelentést is tett a beléptető rendszer tisztességtelen pályáztatása miatt. Fröhlichék szerint azonban egész másról van szó, ráadásul hétfőn a templomjárók közössége megerősítette a főrabbit a Dohány utcai zsinagóga élén.

Hétfőn felmondott dr. Fröhlich Róbert főrabbinak és feleségének, Fröhlich Katalinnak Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója.

Mint Schwezoff közleményében írta, Fröhlichéknek a Dohány utcai zsinagóga beléptetésével kapcsolatos visszásságok miatt mondott fel.

Fröhlich Róbert
©

"Mély megdöbbenéssel fogadtuk, hogy a Dohány utcai beléptetési rendszerrel kapcsolatosan többen is érintettek lehetnek a tisztességtelen pályáztatásban. A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat üzleti vállalkozások tisztességtelen előnyszerzése érdekében használják fel" – fogalmazott Schwezoff.

Fröhlich Róbert közölte: beperli Schwezoffot, akinek szerinte adminisztratív vezetőként nem volt joga megszüntetni a jogviszonyát. Fröhlich és felesége szerint az ügy hátterében nem a beléptető rendszer, hanem a Schwezoff elleni visszahívási kezdeményezés állhat, amelyet tavaly évvégén a Fröhlich házaspár is aláírt. Hétfőn a zsinagóga közössége szavazott Fröhlich személyéről, és 63 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett megerősítették a Dohány utcai zsinagóga élén - írta a főrabbi.

Mint arról korábban beszámoltunk, a BZSH ügyvezetője már tavaly ősszel feljelentést tett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében.

A vagyonvédelem és a tiszta, átlátható gazdálkodás megkívánja, hogy "a BZSH egyik legnagyobb bevételét jelentő turisztikai tevékenység körében vélelmezett visszaéléseket" pártatlan nyomozóhatóság vizsgálja ki – közölték akkor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon