szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszahívták a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető elnökét.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH). Az ülést kifejezetten azért hívták össze, hogy távozásra bírják Schwezoff Dávidot, a szervezet ügyvezető igazgatóját. Őt korábban többször is megpróbálták leváltani, ám eddig minden támadást hárított.

A Mazsihisz most percről percre tudósított a Facebookon az ülésről, a végeredmény szerint pedig 57 leadott szavazatból, 38 a visszahívás mellett, 18 ellenében, 1 érvénytelen szavazattal. A döntés értelmében a Közgyűlés Schwezoff Dávid viszzahívása mellett döntött.

Schwezoffot a szervezet július 3-ai közgyűlésén választották meg az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. Viszont a Tudozsido.com zsidó közéleti blog kiderítette, hogy az új ügyvezető igazgató néhány évvel ezelőtt budapesti meleg-szórakozóhelyeken lépett fel transzvesztitaként, továbbá volt olyan időszak is az életében, amikor katolikus kántorként tevékenykedett.

Háborúzó szervezetek

Részben ennek is köszönhető, hogy az országos szervezet, a Mazsihisz és a BZSH között elmérgesedett a viszony. Heisler András, a Mazsihisz elnöke júliusban levelet írt Tordai Péternek, a BZSH vezetőjének és kezdeményezte, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezetőt és hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Heisler András a lap szerint azt írta a BZSH vezetőjének, hogy olyan dolgok kerültek napvilágra Schwezoff Dáviddal kapcsolatban, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára.

Schwezoff Dávid
©

A vita a háttérben politikai színezetet is kapott. Egy, a BZSH-ból származó forrás szerint sokan tartanak attól, hogy a kormánypárt igyekszik minél nagyobb befolyást szerezni a zsidó szervezetekben. Mivel a BZSH-nak van a legnagyobb tagsága, a szava nagy súllyal esik latba. Többen meglepődtek azon is, hogy Schwezoff elődje, Zoltai távozása után Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója lett.

A Mazsihisz több ügyben is konfrontálódott a kormánnyal. Így ellenezték a Szabadság térre felállított megszállási emlékművet, vitatták azt a koncepciót, ahogy a kormány a holokausztra való megemlékezést szervezte. Heisler novemberben a Népszavának adott interjújában egyenesen azzal gyanúsította meg Schwezoffot, hogy szándékosan bomlasztja a zsidó közösséget és mindezzel a kormánypárt érdekeinek megfelelően jár el. A Mazsihisz elnöke feltette a kérdést: kifejtette, nem érti, mitől olyan magabiztos a BZSH ügyvezető igazgatója. „Talán onnan, hogy erős a kapcsolata Zoltai Gusztávval, a miniszteri tanácsadóval?” – fejtegette Heisler.

Visszavágott

Októberben viszont Schwezoff jött ki jól a BZSH-n belül zajló háborúból. Összehívott egy közgyűlést, amely végül nem őt váltotta le, hanem felettesét, Tordait. Ő azt nyilatkozta, a közgyűlés illegitim és morálisan is megkérdőjelezhető volt, ennek ellenére semmilyen lépést nem tett, hogy a döntést megsemmisítse.

A mostani közgyűlést egy decemberi kezdeményezés nyomán hívták össze. Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija hétfőn jelentette be, hogy beperli a neki felmondó Schwezoff Dávidot, mert szerintük a BZSH adminisztrációjáért felelős világi vezetője jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. Fröhlich szerint azért rúgták ki, mert ő is aláírta azt a decemberi kezdeményezést, hogy a BZSH képviselői tizenöt napon belül hívjanak össze rendkívüli közgyűlés és kezdeményezzék Schwezoff azonnali visszahívását. Schwezoff azzal indokolta Fröhlich és felesége leváltását, mert szerinte a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatásban többen is érintettek lehetnek. Az ügyvezető igazgató korábban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a zsinagóga ügyében

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra