szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Ismét elnapolták a Kiss Ernő elleni büntetőeljárást a Fővárosi Törvényszéken, egyelőre nem tudni mikor lesz a következő tárgyalás. A tábornok a vádirat szerint egymilliárd forintot kért a hűtlen kezeléssel vádolt egykori MVM-vezérigazgatótól, Kocsis Istvántól azért, hogy mentesüljön a büntetőeljárás alól.

Másodjára napolják el a tárgyalást a befolyással üzérkedéssel megvádolt Kiss Ernő nyugalmazott rendőr tábornok ügyében. Mikó Gergely bíró a tárgyalás kezdetekor jelezte, kizárja magát, ugyanis korábban nyomozási bíróként eljárt már a büntetőeljárásban, egy alkotmánybírósági határozat pedig kimondja, hogy a vádelőkészítés és a vádemelés utáni eljárási szakban ugyanaz a bíró nem vehet részt. Mikó Gergely a tárgyalást Hajba Krisztina bírónőnek adja át, aki a Portik Tamás ellen folyó eljárásban is elnökölt.

„Senki nem tudja, kiről milyen információval rendelkezik” – mondta a hvg.hu-nak egy volt rendőri középvezető akkor, amikor híre ment 2013 decemberében Kiss Ernő nyugalmazott tábornok előzetes letartóztatásának. Úgy vélte, hogy a tábornok nem is lesz bent sokáig. Neki lett igaza, Kiss másfél hét után szabadult.

Egy másik rendőr szerint a volt parancsnok azokból az információkból élt, amelyekhez még a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjeként hozzájutott, és ez volt az oka annak is, hogy nem mertek hozzányúlni.

©

Szakmai körökben hitetlenkedés fogadta a rendőrség kilencvenes évekbeli meghatározó vezetőjének az őrizetbe vételének, majd előzetes letartóztatásának hírét 2013 decemberében, mondván miként ajánlhatta fel, hogy egymilliárd forintot kér azért, hogy valakit kisegítsen egy büntetőeljárásból. Aztán kiderült az is, hogy nem akárkiről van szó, hanem Kocsis Istvánról, az MVM volt vezetőjéről, aki több mint 15,1 milliárd forintos hűtlen kezelés miatt áll a bíróság előtt.

Egymilliárdot kért, másoknak is adott volna belőle?

Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészségen 2013. december 11-én gyanúsították meg a tábornokot vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés gyanújával. A KNYF szerint a volt rendőri vezető hárommillió eurót kért azért Kocsis Istvántól, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész közbenjárásával mentesítse az MVM egykori vezérét a vele szemben folyó büntetőeljárás alól. Kocsis állítólag egy ideig fizetett is a tábornoknak, de miután semmi sem történt, így feljelentette Kisst. A sajtóban megjelentek szerint ezt követően a Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei betechnikázták az egykori cégvezetőt, és ez a felvétel lenne a legfőbb bizonyíték Kiss Ernővel szemben.

Az ügynek több érdekes momentuma is van. Egyrészt a szembesítésen – meg nem erősített információk szerint – Kocsis István azt mondta, őt nem a nyugalmazott tábornok kereste meg, és nem ő kért pénzt tőle az ügye elsimításáért. Másrészt az eljárás Kiss ügyében még 2012 januárjában (!) indult, így furcsa, miért tartott majdnem két évig mire a volt parancsnok gyanúsított lett. Mindenesetre a tábornok ellen tavaly októberben vádat emeltek és most már a Fővárosi Törvényszék tárgyalja az ügyet.

Meg kellene szólalnia végre – így vélekedtek Kiss Ernő volt kollégái és jelenlegi rendőrök a facebookos véleményeikben – mint azt korábbi cikkünkben megírtuk. Ehhez egy hozzászóló azt írta be, hogy „Soha nem fog kitálalni… lehet rá biztosan rosszat mondani, de betartja a sírig tartsd a pofád elvet.”  Volt, aki kérdésében annak adott hangot, hogy vajon miért hitte el Kocsis István, hogy Pintér és Polt megvesztegethetőek? Többen úgy vélték, hogy miként hihetett az MVM egykori első vezetője a 2007 óta – az alteregó által elkövetett balesetre való hivatkozással – nevetségessé vált Kiss Ernőnek. Akadt, aki azt vetette fel, hogy nem hiszi, hogy a fontos posztokat betöltő Kocsis valóban közvetítőre szorult volna, s sokan irreálisan magasnak tartják a vesztegetés összegét is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Leváltották Kiss Ernő dandártábornokot

Visszavonta Kiss Ernő XIII. kerületi rendőrkapitány vezetői megbízatását Bencze József országos rendőrfőkapitány - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken este. Kiss Ernő kocsiját péntek reggel karambolosan találták meg, de a leváltott vezető szerint előzőleg ellopták a járművet.

HavariaPress Itthon

Kiss Ernő azt állítja, megtámadták az utcán

Brutális támadás érte Kiss Ernőt azon az éjszakán, amikor vérző fejjel találtak rá egy fővárosi utcában - értesült a HavariaPress. A nyugalmazott dandártábornok ennek ellenére, a hírügynökség információi szerint nem kíván feljelentést, mert attól tart, hogy a végén még ővele szemben indítanának eljárást, esetleg a hatóság félrevezetéséért.

MTI Itthon

Kiss Ernő a munkaügyi bírósághoz fordult

A munkaügyi bírósághoz fordult Kiss Ernő, volt XIII. kerületi rendőrkapitány, mert szerinte jogellenes volt, hogy nem ajánlottak fel neki egy másik, a képzettségének és a rendfokozatának megfelelő beosztást, miután eltávolították az állásából.

MTI Itthon

Vádat emeltek Kiss Ernő ellen

Folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés – ez a vád a nyugalmazott rendőr-dandártábornok ellen. Sajtóértesülések szerint a tábornokot annak idején a Magyar Villamos Művek egykori vezetője, Kocsis István jelentette fel.

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség