szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Fokozatváltás a felsőoktatásban" - e fölöttébb bizakodó, ám vészesen homályos címmel tették közzé szerdán a kormány honlapján azt a majdnem száz oldalas dokumentum, amely vázolja, milyennek képzelik ez a kormányban, illetve környezetében a felsőoktatás átalakítását. A céldátum 2030, ami azt jelenti, hogy vannak részek, amelyek a most éppen harmadikba járó kilencéveseket érintik, a nagyobbiskolások pedig találgathatnak, mi lesz éppen kész akkor, amikor ők végeznek. Egy valami biztosnak tűnik: főiskola már nem lesz, helyette jön az alkalmazott tudományok egyeteme. És vannak még ötleteik.

Közzétette a honlapján a kormány a felsőoktatás átalakításáról szóló koncepciót, ami a Fokozatváltás a felsőoktatásban címet viseli. A 96 oldalas dokumentum rengeteg felesleges mondatot, megállapítást tartalmaz, így például:

a technológiai lehetőségeink exponenciális módon bővülnek, lényegében az egész fejlett világ okos és mobil eszközökön keresztül közvetlen kapcsolatban áll egymással

A lényegi elemek viszont a következők:

- Háromféle intézménytípus lenne: egyetem, alkalmazott tudományok egyeteme (ezt ma főiskolának hívjuk, de ez az elnevezés megszűnne), közösségi főiskola

- Egyetem (mai tudományegyetemek): a hangsúly az akadémiai jellegű új tudás teremtésén van;

- Alkalmazott tudományok egyeteme (mai főiskolák): a képzések a tudás hasznosítására fókuszálnak

- A közösségi főiskola regionális érdekeket szolgál, nélküle az adott régió menthetetlenül visszamarad a fejlődésben. Alapfeladata, hogy olyan helyen is legyen felsőoktatás, ahol igazából senki sem alapítana főiskolát, egyetemet. A közösségi főiskola fenntartója alapvetően önkormányzat(ok), esetleg egyház(ak), gazdálkodó szervezet(ek) által alapított szervezet.

- A felsőoktatásban újra általános lesz a mester-tanítvány viszony, a tanítványok is személyesen ismerik és segítik egymást, és a megfelelően vezetett hallgatók a reálisan felépített mintatantervek szerint meg is szerzik diplomájukat.

- 2020-től egyetemre csak középfokú nyelvvizsgával lehet bejutni

már  a felvételikor, illetve a képzés végzésével lenne egy speciális kompetenciateszt

A felsőoktatási intézmények (és telephelyek) és a funkcionális gazdasági térségek összefüggései
©

- 2020-tól újra meghatároznák, mely szakokon és képzési szinteken szükséges emelt szintű érettségi, vagy azzal ekvivalens minimális felvételi követelmény.

- a felsőoktatásban is lenne minden intézményben sportolási lehetőség 

- a jelenleginél több gyengébben teljesítő hallgatót tennének át önköltséges képzésre, ám több jól teljesítő tandíjas hallgató lehetne ösztöndíjas

- a doktori képzésre felkészítő 4 féléves mesterképzések mellett lenne egy olyan 2-4 féléves, gyakorlatorientált mesterképzés, melyek nem a doktori képzésre, hanem a magasabb minőségű ismeretek biztosítása révén a még magasabb minőségű munkavégzésre készít fel.

- A hallgatói önkormányzatokban bevezetnék az elektornikus szavazás lehetőségét, és Ekölcsi Kódexet is írnának  

- a középiskolákban vagy több lenne a természettudományos tárgyak száma, vagy létrehoznának reálgimnáziumokat. 

- kevesebb gazdasági alapszak

- a pedagógusképzés- és továbbképzés megújítását 2017-ig befejezik.

- ezen a területen a négy- illetve ötéves képzésre egy évig tartó iskolai szakmai gyakorlat épül, és csak ennek sikeres teljesítése után tehet záróvizsgát és kaphat diplomát a tanárjelölt.

- számításaik szerint a következő időszakban évente legalább 2000–2500 fő tanárképzésben, tanító- és óvóképzésben végzett fiatal munkába állására lesz

- áttekintik a a felsőoktatási intézmények által fenntartott köznevelési intézmények, gyakorlóiskolák működést, a gyakorlati képzéshez szükséges kapacitásait.

- felülvizsgálják a pedagógusképzést folytató intézmények tevékenységét és képzési kínálatát, tovább javítva a képzési feltételeket.

 - erősen keveslik az agrár-felsőoktatásba jelentkezők számát, ami mostanság kevesebb, mint évi ötezer. Ezért ezeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a felsőoktatási intézmények bevonásával fogják népszerűsíteni

- bevezetik a farmerképzést

- szűkítik a agrár-felsőoktatásban a szakkínálatot (adott esetben több lépcsőben, legalább 20%-kal)

- bővítik az idegen nyelvű képzést

- bevezetik itt is a duális képzéseket.

Mazsolázzanak tehát nyugodtan, van benne bőven muníció. Mi azt azért még megpróbáljuk illusztrálni, milyen felfedezésekre jutotak a szerzők, amikor a jövőt próbálták körülírni:

"A nemzetközi szakirodalom és a legújabb iparági elemzések alapján megismert trendek az alábbiakban foglalhatók össze:

-          a hálózatoktól függő életmód új digitális állampolgárságot alakít ki – a mobiltelefonok elviszik emberek milliárdjaihoz az internet nyújtotta tudásokat;

-          a digitális üzleti élet robbanásszerű terjeszkedése várható;

-          új fogyasztói szokások kialakulása az internet társadalmának szokásai alapján;

-          a technológiai fejlődés öt hajtóereje a társadalmi-gazdasági fejlődés érdekében hasznosul: „big data” → „big wisdom” és real time rendszerek; felhő alapú internet általánossá válik; gigabit hálózatok; új hálózati architektúrák kialakulása a szoftveres környezet megváltozásának következtében; kontextus-tudatos terminálok, intelligens szenzoros képességek; kommodizáció és virtualizáció."

Hát így.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét