szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 3-as metró szerelvényeinek felújítására kiírt közbeszerzésen induló CAF jogi háborút indított a 60 milliárdos budapesti megrendelés három másik pályázója ellen – értesült az Index. A spanyol járműgyártó cég azt szeretné, ha a francia Alstom, az észt Skinest Rail és a cseh Skoda Transportation pályázatát érvénytelenítenék.

A 3-as metró szerelvényeinek felújítására kiírt tenderen hét cég indult, de a második fordulóba csak öten jutottak be. A spanyol CAF március elején beadott indítványa kapásból három ellenfelet próbál kilőni – olvasható a cikkben.

A CAF jogászai az Alstom, a Škoda, valamint a Skinest pályázatában több olyan tételt találtak, amelyek szerintük ellentmondanak a kiírási feltételeknek.

A spanyolok szerint nincs rendben az Alstom egyik képviselőjének aláírási joga, és a cég nem talált olyan francia hatóságot sem, amely igazolni tudta volna, hogy eleget tettek járadékfizetési kötelezettségeiknek.

A Škoda esetében főként a referenciák igazolását vitatták, de a részvételhez elengedhetetlenül szükséges adóigazolás szerintük itt sincs rendben.

Az CAF az észt céget támadta be leginkább, róluk a másik két résztvevőnél sokkal hosszabb kifogás listát juttattak el a fővároshoz. A spanyolok szerint baj lehet a referenciákkal, az ukrán gyártó céggel való tulajdonosi kapcsolattal, a képviseleti joggal és a referenciákkal is.

A negyedik ellenfélre lehetne pedig leginkább dühös a CAF, de ellenük mégsem adott be kifogást. Az orosz Metrovagonmas elszipkázta ugyanis a magyar partnerüket. A nagy járműgyártó központtá fejlesztendő Dunakeszi Járműgyártó, ahol a CAF villamosok készülnek az 1-es és a 3-as villamosvonalra, hirtelen átállt az ezen a tenderen riválisként induló oroszok mellé.

Az ügyben érintett cégeket e-mailen kereste meg az Index.

A plzeni székhelyű Škoda Transportation szerint a cég összes referenciája és adóigazolása érvényes és szabályos. Az Alstomtól pedig azt válaszolták, hogy folyamatban lévő pályázatot nem kívának kommentálni. Az észt cégtől nem érkezett válasz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végleg betiltották a TikTokot Indiában, veszélyesnek tartja az appot a kormány

Végleg betiltották a TikTokot Indiában, veszélyesnek tartja az appot a kormány

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást