szerző:
Gergely Zsófia
Tetszett a cikk?

Senki nem merte azt mondani a március 15-i indulást felsőbb sugallatra mindenáron erőltető MTVA-ban, hogy "figyelj, ezt nem lehet ennyi idő alatt megcsinálni". Pedig az ott dolgozók tudták, hogy ez képtelenség – állítják az új állami hírtévés forrásaink. A méregdrága új technika nem jött meg időben, ezért nem tudták megtanulni használni, a seregnyi új gyakornokot úgy selejtezték, mint a rossz zoknit, a maradékot pedig egyből a mély vízbe dobták. Az Ádár-féle elírás is kódolva volt állítólag, mert a BBC babérjaira törő csatornánál az elütések helyett csak a politikai megfelelőségre figyelnek. Ennek ellenére azzal biztatták őket, mekkora kaland lesz, hogy mindenáron elindulnak.

Szabó László Zsolt
©

"Soha nem fogják elismerni, hogy felelőtlenül indították el, és időben vissza kellett volna táncolni. Benn most is megy a vetítés: egymásnak magyarázzák, hogy ezek a kezdeti nehézségek. Hogy merne bárki mást mondani, miután Szabó László Zsolt vezérigazgató ezt nyomja?" – mondta az M1-et belülről ismerő forrásunk, aki szerint ezer jele volt annak, hogy az új közszolgálati hírcsatorna március 15-i indításából nem jöhet ki más, csak bukás.

"Akkor is csomó hiba volt, amikor Angela Merkel februári budapesti látogatásakor az Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatót élőben adta az MTV. Hol a hanggal, hol a képpel voltak gondok, pedig akkor még a régi technikával ment az adás. Néztek is egymásra az emberek, hogy ’na, így lesz itt hírcsatorna’ alig több mint egy hónap múlva" – mondta névtelenséget kérő forrásunk.

Kódolva volt az összeomlás

"A totális fejetlenség nem elég kifejező arra, ami jelenleg a Kunigunda utcában uralkodik" – vont mérleget egy másik híradós munkatárs, aki szerint már akkor érezni lehetett, hogy hosszú távon gond lesz, amikor a nagy kirúgási hullámmal szinte minden tapasztalt műsorkészÍtőt elküldtek, és a helyüket kezdők vagy gyakornokok vették át. Az igazán nagy felelőtlenség ugyanis az, hogy egy ilyen helyzetben, ennyire tapasztalatlan stábbal kezdtek bele a struktúraváltásba, egy napi 20 híradót sugárzó hírcsatorna indításába. És mintha még ez se lett volna elég, az új műsorkészítő technikát is mostanra élesítették.

A köztévében egyébként pont a híradókat készítették még elavult Beta technikával. Ugyan voltak kisebb fejlesztések, de az új székház átadását követően, 2009-ben is az volt a probléma, hogy a bekerülő digitális technikára már nem volt pénz. Az új hírcsatorna számára megrendelték a BBC-nél is használt Quantel digitális munkamegosztásos feladatkezelő platformot, amely akár 500 munkaállomás tevékenységét is össze tudja egyszerre fogni. (A rendszer alsóbb szintjein begyűjtik, válogatják és előkészítik az anyagot, a vágók megvágják, a final cut producer pedig dönt, hogy mi megy ki.) Csakhogy a vadiúj technika a megígért január helyett csak február második felében érkezett meg a Kunigunda utcába, és ezt követően kezdődhetett az oktatás. Ekkor már csak alig pár hét volt hátra az indulásig.

Adás március 15-én
©

Nem csoda, hogy – miképp az már megjelent – volt olyan munkatárs, aki március 15-én zokogva ment ki a vezérlőből, meg olyan is, aki régi kollégákhoz rohant, hogy segítsenek. Többeket a tapasztaltak közül ugyanis nem vettek be a csapatba, hanem az épület eldugott helyeire száműztek, feltehetően mert nem passzoltak a rendszerváltás koncepciójába. Csodát ők sem tudtak volna tenni, hiszen olyan a kiszolgáló technika, amit korábbról ők sem ismertek.

"A szakemberek nagy részét már kirúgták az elmúlt évek alatt, a többiek meg elmenekültek maguktól. Aki maradt, túlterhelten próbál túlélni. De a legjobb vágónak és a legjobb stúdiószemélyzetnek is idő kell a technikai átállásra, a begyakorlásra. Arról nem is beszélve, hogy hirtelen az addigi kb. 2 órányi híradó helyett ennek soksorosát kellett volna elkészíteni" – magyarázta egyik forrásunk, aki hozzátette: "A bentiek tudták, hogy képtelenség, de senki nem merte volna azt mondani, hogy ’figyelj, ezt nem lehet ennyi idő alatt megcsinálni'. Mindenki félti az állását, külsősnek nehéz elmagyarázni, milyen a légkör. Ebben a szakmában a stúdiószemélyzet nem tud csak úgy máshova elmenni, nincs hely, és nem értünk máshoz".

Ha a fene fenét eszik is

Többek elmondása szerint volt egy tájékoztató, melyen Németh Zsolt hírigazgató (akit a szakmában Pitbullnak hívnak) egyértelművé tette, hogy nincs apelláta, az új adó elindítására vonatkozó felsőbb utasításnak akkor is teljesülnie kell, ha gyakorlatilag lehetetlen. "Azt mondta a munkatársaknak, hogy ’nagy kaland’ lesz, mert hiába kevés rá az idő, de március 15-én reggel akkor is ott fog ülni és be fog jelentkezni a műsorvezető" – idézte egyik forrásunk, aki azt mondta, még csak beszélni sem mertek egymás között a nehézségekről. Úgy fogalmazott: "a paranoia odáig terjed, hogy a dolgozók egy ideje nem mernek szabadon posztolni a Facebookon. Nekem is szólt korábban egy jóindulatú vezetőm, hogy inkább ne írjak kényes dolgot, mert figyelik".

Mint ahogy arról a HVG is beszámolt, műsorszerkesztőknek, riportereknek médiaiskolákból, innen-onnan, ismeretség alapján vettek fel embereket, volt köztük, aki életében először látott belülről televíziót, másoknak azért volt minimális gyakorlata. "Az a már megjelent információi is valós, hogy a folyosón gyakoroltak velük, mert normális helyük sem volt" – mesélte forrásunk.

©

Elértünk egy gyakornok munkatársat, aki néhány hónapja dolgozik a  tévénél, és média szakos egyetemistaként egy tanára javasolta, hogy jelentkezzen. "Elküldtem az emailt és már másnap hívtak, hogy menjek be személyesen beszélgetni. Nem fűztem hozzá túl nagy reményt, de mégis felvettek."

Elmondása szerint ennyi ember fogadására tényleg nem voltak felkészülve: folyosókon, a büfében meg az épület különböző szegleteiben dolgoztak, ami javarészt abból állt, hogy néha lapszemlézniük kellett, és rövid híreket gyártani. "Mindenki sejtette, hogy nehéz lesz, de ekkora fejetlenségre senki nem számított."

A programok használatát neki is kevéssel március 15. előtt mutatták meg, és körülbelül az elő adással egy időben derült ki, hogy ez a betanítás semmire nem volt elég. A tapasztaltabbak nem tudták, hova kapjanak, a kezdők közül pedig volt, aki akkor vágott életében először. Azt meséli, néhányan már a  továbblépésen gondolkoznak, mert nem ezt ígérték nekik. "Én is tudtam, hogy vannak problémák a tévével, de szerettem volna elhinni: ha a második BBC nem is leszünk, de azért hazai viszonylatban tudunk értékes műsorokat készíteni. Ehhez képest ott tartunk, hogy már sajnálom, hogy eldicsekedtem, hol fogok dolgozni, mert jelenleg közröhej tárgya az egész. Van olyan kollégám, aki annyira kellemetlennek érzi a helyzetet, hogy a Facebookjáról is törölte, hogy az MTVA-nál dolgozik."

Az elhíresült, paródiába fulladt pozsonyi kapcsolásnál a vörös hajú kolléganő ("Kapcsoljuk Tímeát!") egy forrásunk szerint "még a gyakorlottak" közé tartozott, legalábbis nem aznap adtak először a kezébe mikrofont, és szokott élőben bejelentkezni. "Láttam a szemén, hogy fogalma sincs, mi történik. Egy működő rendszerben rászólnak, hogy ’ki vagy adva”, és ettől kezdve ő jön. De itt látszott, hogy senki nem mondta meg, ki, mit, mikor csináljon. Pedig a híradózás erről szól" – mondta egyik forrásunk, aki szerint az "tisztára, mint egy vidéki  videószakkör", amikor még azt is egyenesben hallani, hogy mit kommunikál a stáb.

Szerinte a szintén sok poén forrásává vált "Ádár János" névelírás sem fordulhatott elő pár éve. "A feliratot készítő grafikus persze elütheti, de utána ezt még triplán ellenőrizni kell, mielőtt kimegy. Ha az államfő neve ismétlésben is le tudott menni rosszul, az azt jelenti, hogy még a műsorban sem nézték meg. Mert itt tényleg mindenki csak arra figyel, hogy politikailag rendben legyen minden, nehogy kimenjen valami, ami felül nem tetszene" – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Érdemes megnézni: ilyen videót készít az iPhone 11 Pro ultraszéles látószögű kamerája

Érdemes megnézni: ilyen videót készít az iPhone 11 Pro ultraszéles látószögű kamerája

Két számjegyű fizetésemelés és kéthavi bónusz jön a magyar Suzukinál

Két számjegyű fizetésemelés és kéthavi bónusz jön a magyar Suzukinál

Emberkísérlet a digitális detoxban: három nap internet és mobil nélkül

Emberkísérlet a digitális detoxban: három nap internet és mobil nélkül