szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hazajárhat a börtönből, a hétvégéket otthon töltheti a milliárdos csempészésért és sikkasztásért jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélt Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori kuratóriumi elnöke – tudta meg a hvg.hu.

Enyhébb Végrehajtási Szabályok (EVSZ) vonatkoznak immár Földesi-Szabó László, egykori rendőrre és kurátorra - értesült a hvg.hu. Pedig miközben milliárdos csempészésért és sikkasztásért jogerősen kiszabott hat év szabadságvesztést tölti, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon magánokirat-hamisítás miatt folyik vele szemben eljárás. Ez utóbbi miatt nem is kaphatna kedvezményt. Amíg Tökölön ült, ebben nem is részesült. Úgy tudjuk, az illetékes büntetés-végrehajtási bíró egy ilyen súlyos bűntett esetében a jó magaviseletet nem találta elégnek ahhoz, hogy a rabot ilyen kedvezményben részesítse.

Miután azonban Földesi-Szabó László átkerült a fővárosi Venyige utcai börtönbe, "megkapta az EVSZ-státuszt", ami többek között azt jelenti, hogy napokra hazamehet, és a hétvégéket otthonában töltheti. Arról, hogy mi alapján értékelték másképp a helyzetet a Fővárosi Törvényszéken, a hvg.hu megkérdezte a bíróságot. Közölték, sok mindent megnéznek, így az elítélt személyiségét, előéletét, életvitelét, családi körülményeit, és ha „a szabadságvesztés célja az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásával is elérhető, és azok alkalmazása a büntetés-végrehajtás biztonságát nem veszélyezteti”, megadják az engedményt.

A Földesi-Szabóék elleni vád
A hatóságok szerint az alapítvány 2005-ben és 2006-ban közterhek megfizetése nélkül hozott be Ázsiából milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azt értékesítették, amivel csempészést követtek el. Emellett Földesi-Szabó, a szervezet kuratórium elnökeként sikkasztott is, mivel eltulajdonította az alapítvány sok százmillió forint készpénzét. A per során egyébként elmondta: megvannak a hiányzó százmilliók, de nem árulja el, hogy hol.

Másképp látja a büntetés-végrehajtás mint a bíróság

Az EVSZ alkalmazását a Fővárosi Törvényszék Büntetés- végrehajtási Csoportja 2014. szeptember 24-én engedélyezte Földesi-Szabó Lászlónak. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet erről másként gondolkodott: 2015. február 17-én az enyhébb végrehajtási szabályok megszüntetése iránt tett előterjesztést, arra hivatkozva, hogy a fogvatartottnak folyamatban lévő büntetőügye van.

A bíróság ezt az előterjesztést azzal utasította el, hogy a jogszabályok az új büntetőeljárás megindulása esetében mondják ki azt, hogy nem jár a kedvezmény, de a Földesi-Szabó ellen folyó eljárás korábban indult meg. „Jelen ügyben a 6 év börtönbüntetést kiszabó ítélet kihirdetése előtt megvalósított magánokirat-hamisítás vétsége miatt folyik – hatályon kívül helyezés folytán – megismételt büntetőeljárás” – hangsúlyozták.

Földesi-Szabó Lászlót milliárdos csempészet és sikkasztás miatt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték a Fővárosi Ítélőtáblán 2012. november 16-án. A volt rendőr ezredes, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori vezetője – mint emlékezetes – az elsőfokú ítélet kihirdetése közben engedély nélkül ismeretlen helyre távozott a bírósági épületből, és csak hónapok múlva sikerült kézre keríteniük a rendőröknek 2011 májusában.

Földesi-Szabó 2016 január végén szabadulhat különböző kedvezmények beszámításával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf