szerző:
Cs. B.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

120 ezer vagy másfél millió euró? Zsarolás vagy munkadíj? Miért kért volna közvetítőt, amikor személyesen is ismeri? Ezek a fő kérdések abban a büntetőügyben, melynek vádlottja, Kiss Ernő egykori rendőrségi tábornok, aki állítólag azért követelt másfél millió eurót, hogy közbenjárjon Kocsis István egykori MVM-vezér érdekében az ellene indult büntetőeljárás elsimításában. És akinél közben járt volna: Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész

A Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori vezetője, Kiss Ernővel szemben befolyással üzérkedés miatt indult büntetőeljárás, amelyet a hvg.hu folyamatosan nyomon követett.. A tábornokot a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) 2013. december 11-én gyanúsították mega bűncselekménnyel. A főügyészség szerint a volt rendőri vezető hárommillió eurót kért Kocsis Istvántól, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész közbenjárásával mentesítse az MVM egykori vezérét a vele szemben folyó büntetőeljárás alól. Kocsis állítólag egy ideig fizetett is a tábornoknak, de miután semmi sem történt, feljelentette Kisst. A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei ezt követően lehallgatták az egykori cégvezetőt, és ez a felvétel ma a legfőbb bizonyíték Kiss Ernővel szemben.

A védekezési stratégia kialakításához kellett Kiss

A tárgyaláson elhangzott, hogy amikor  Kocsis ellen megindult a büntetőeljárás az MVM-nél történt hűtlen kezelések gyanúja miatt, Kiss Ernő tábornok is "bekapcsolódott a védekezési taktika kidolgozásába". A közös munka idején egyszer csak bejelentkezett Kocsis korábbi tanácsadójánál, Szász Andrásnál egy bizonyos Szabó úr, és 6 millió eurót kért Kocsistól azért, hogy ügye "jó úton haladjon".  Az egykori cégvezető 2011. decemberében kétszázezer eurót küldött a zsarolónak Szász közvetítésével. (Ennek a bizonyos Szabó úrnak a személyazonossága az eljárás során nem derült ki.)

Bejelentés a vezető ügyésznek, telefon Pintérnek

Kocsis elmondása szerint a pénz elküldését követő napon beszámolt a zsarolásról a Központi Nyomozó Ügyészség vezetőjének, Keresztes Imrének Az előadottakat a vezető ügyész túl általánosnak találta és mivel Kocsis mástól hallott dolgokra hivatkozott, kérte, később vegyék írásba a történetet. A volt MVM-vezér végül 2012 januárjában tett bejelentést arról, hogy hatmillió eurót követel tőle egy Szabó nevű illető, aki mögött szerinte Kiss állhat. Az akkori vallomása azonban gyökeresen ellentmondott annak, amit Kocsis a bíróságon előadott, és erre a bíró rá is mutatott: a nyomozás során ugyanis azt állította, hogy 1,5 millió eurót fizetett ki azért, hogy Polt és Pintér segítsen az ügye elsimításában. A tárgyaláson egyébként Kocsis azt mondta, hogy ő maga telefonált Pintér Sándornak, illetve elhangzott az is, hogy a legfőbb ügyész is jó barátja.

A belügy vigyázó szemei mellett

A bejelentést követően Kocsisnak megszerveztek egy találkozót a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ) és felkészítették arra, hogyan terelje a beszélgetést úgy, hogy a lehallgatási anyag jó bizonyíték legyen. A felkészítésen nem csak rendőrök, köztük az NVSZ-t vezető Bolcsik Zoltán tábornok és ügyészek, hanem a Belügyminisztérium embere is részt vett. Az utóbbi azért furcsa, mert a belügynek enyhén szólva sem feladata, hogy nyomozásokban részt vegyen.)  A kiokosított és lehallgató készülékkel betechnikázott Kocsis beszélgetése ügyvédje irodájában zajlott le Kissel - a titkosítás alól feloldott anyagot ismertették a tárgyaláson.

Kiss Ernő munkadíjról beszélt, és nem több millió euróról

Kiss Ernő azt elismerte, hogy 120 ezer eurót kapott 2011. december 20-án, de azt a pénzt a neki járó munkadíjnak tekintette. Azt viszont tagadta, hogy másfél millió eurót kapott. Az ügyben nem csak az a kérdés, hogy ki mond igazat, hanem azt is, hogy törvényesen rendelték-e el a lehallgatást. Kiss ügyvédje, Molnár Csaba szerint nem, és így a lehallgatás nem is használható fel bizonyítékként az eljárásban. A következő tárgyaláson, május 29-én ez is szóba kerülhet: akkor hallgathatja meg a bíróság Szász András verzióját is és szembesíthetik őt a Kocsis és a Kiss Ernő által elmondottakkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Vádat emeltek Kiss Ernő ellen

Folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés – ez a vád a nyugalmazott rendőr-dandártábornok ellen. Sajtóértesülések szerint a tábornokot annak idején a Magyar Villamos Művek egykori vezetője, Kocsis István jelentette fel.

Cs. B. Itthon

Kiss Ernőt hazaengedték, szabadlábon védekezhet

Megszüntették Kiss Ernő előzetes letartóztatását pénteken – közölte a hvg.hu-val a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője, Simon Richárd. Arról nem nyilatkozott, hogy a befolyással való üzérkedési ügynek van-e más gyanúsítottja, ami miatt a Nemzeti Védelmi Szolgálat végezte a lehallgatást, hiszen egy nyugállományú rendőrtiszt esetében ennek elvégzésére a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lenne hivatott.

Ignatieff: Nem ultimátumot adtunk, de ami sok, az sok

Ignatieff: Nem ultimátumot adtunk, de ami sok, az sok

Miket kérdezhettek Gruevszkitől? A Helsinki Bizottság megpróbálta rekonstruálni

Miket kérdezhettek Gruevszkitől? A Helsinki Bizottság megpróbálta rekonstruálni

Sokaknál akadozik a Facebook

Sokaknál akadozik a Facebook

Demeter: Orbán a nemzetközi bűnözés részévé vált

Demeter: Orbán a nemzetközi bűnözés részévé vált

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

A pocsék idő árt a májunknak

A pocsék idő árt a májunknak