szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már kedden kétoldalnyi belpolitikával bővül a Magyar Nemzet exfőszerkesztője által megvett Napi Gazdaság, amely új nevet szeptemberben kaphat. A Fideszben arra számítanak, hogy az új lap át tudja venni a Nemzet helyét, és a 2018-as választásokra ismét érdemi médiatámogatása lesz a pártnak. Ha még a TV2-t is meg tudnák szerezni az idén, akkor a párt viszonylag könnyen átvészelné a Simicska Lajos meghirdette médiaháborút, és újból lehetne egy milliós elérésű médiája.

Mégiscsak a Simicska Lajossal februárban szembekerült korábbi Magyar Nemzet-főszerkesztő vásárolta meg a Napi Gazdaságot, hogy a Nemzet-csoport „elvesztése” után a kormánypárt szempontjaira érzékenyebb közéleti-politikai napilappá alakítsa azt. Pedig pár héttel ezelőtt Liszkay Gábor még azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, rengeteg „mendemonda” kering körülötte, ezeket nem akarja kommentálni.

Liszkay hétfőn jelentette be a szerkesztőségnek, hogy ő az új tulajdonos, a főszerkesztő pedig az a Csermely Péter lett, aki korábban szintén a Magyar Nemzet egyik emblematikus figurája volt. A hétfőn kiadott közlemény szerint az új vezetés célja, hogy az újság eddigi erős gazdasági jellegének megőrzése mellett a következő hónapokban jelentékeny társadalmi, közéleti, politikai és kulturális tartalommal bővítse ki a lapot. Közölték azt is, hogy az átalakuló napilap irányultságát tekintve „vállaltan polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali”, azaz a jelenlegi belpolitikai viszonyok között kormánypárti médium lesz.

Őszre gyúrnak

„Ez a vállalkozás nem kötődik a Habony-féle médiacéghez. Liszkay teljesen szabad kezet kapott, hogy felépítse az új Nemzetet” – mondta a hvg.hu-nak egy, az ügyletre rálátó forrás. Úgy tudjuk, a Napi Gazdaság Kiadó Kft. a miniszterelnöki főtanácsadó, Habony Árpád és a volt miniszterelnökségi államtitkár, Győri Tibor által április 4-én alapított – múlt csütörtökön bejegyzett – Modern Media Group (MMG) Zrt.-től függetlenül fog működni, de szerves részét képezi annak a törekvésnek, hogy az Orbán–Simicska közti konfliktus után pótolják a Fidesztől eltávolodó Nemzet-csoportot.

Liszkay Gábor érkezőben Orbán Viktor évértékelőjére
©

Forrásaink szerint még az indulást is összehangolják. Mindenestre hétfőn a Napi Gazdaság Kft. és az MMG még ugyanarra a címre volt bejegyezve egy óbudai irodaházban. Az Modern Media Grouphoz fog tartozni egy közéleti véleményportál, via.hu néven, illetve egy ingyenes terjesztésű hetilap. Bár a Napi Gazdaság átalakítása már el is kezdődött, új nevet információink szerint csak szeptemberben fog kapni, akkora nyeri el a lap végleges formáját, ahogy a hetilap indítását is őszre tervezik. Információink szerint még hátra van egy új közéleti rádió elindítása, ami forrásaink szerint nagy valószínűséggel szintén Liszkayhoz fog tartozni. (Kerestük természetesen Liszkay Gábort, de hétfőn nem sikerült telefonon elérni, a Napi Gazdaság ügyvezetője pedig azt mondta a hvg.hu-nak, úgy egyeztek meg, hogy az adásvételről egyedül a vevő nyilatkozhat.)

Bár egy hónapja a Századvég kommunikációs igazgatója, a Napi Gazdaság ügyvezetője Keresztesi Péter még „utcai pletykának” minősítette a napilap szerkesztőségi ülésén az újság tervezett eladását – melyről először a hvg.hu számolt be –, hétfőn mégis megtörtént az adásvétel. Liszkay Gábor hétfőn be is jelentette a változást egy rövid állományülésen. Itt többek között az is elhangzott, hogy már kedden két új, közéleti témájú oldal jelenik meg az újságban. Idővel a mostani 16 oldal 20-ra megy fel, ebből 7-8 lesz gazdasági. A lapnak két főszerkesztő-helyettese lesz: az eddig e poszton lévő Czirják Imre mellé érkezik Villányi Károly, aki korábban szintén a Magyar Nemzet lapszerkesztője volt, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője pedig lapszerkesztő lesz. Úgy tudjuk, a Napi Gazdaság jelenlegi stábját átalakítják: lesz, akinek felmondanak, lesz, aki magától fog távozni. Úgy tudjuk, Leitner Attila lapszerkesztőtől már meg is váltak. A Népszabadság pedig a múlt héten arról írt, 4-5 ember már is felmondott a lap stábjából, Csermely és Villányi pedig még a hivatalos kinevezésük előtt újabb embereket – köztük korrektorokat és tördelőket – igyekeztek átcsábítani a Magyar Nemzettől.

Információink szerint még nem dőlt el, mi lesz az átalakítás után a Napi Gazdaság új neve. Forrásaink szerint biztosan megváltoztatják, hiszen a jelenlegi név azt sugallja, hogy a lap az üzleti élettel foglalkozik, ahogy teszi ezt 1991-es alapítása óta. Úgy tudjuk, felmerült „A Haza” név, de ezzel több probléma is adódott. Egy, az ügyletre rálátó forrás szerint viccelődés tárgya lehetne, hogy a lapot nem lehet eladni, hiszen „A Haza nem eladó” (van ilyen párt – a szerk.) vagy ha mégis, akkor a kormánypárt szerint „A Haza eladó?”.

Egy másik, az átszervezést ismerő forrás szerint A Haza nevet nem is a Napi Gazdaság kapta volna, hanem az új hetilap, ám szerinte kicsi a valószínűsége annak, hogy valóban elindul a közéleti magazin. Pár héttel ezelőtt a Fidesz egyik vezető politikusa azt mondta a hvg.hu-nak, inkább a Heti Választ (HV) szeretnék megtartani, hiba lenne úgy lemondani a hetilapról, mint ahogy a Magyar Nemzetről, de egyelőre nem világos, hogy a Simicska érdekeltségébe tartozó, de Orbán-kabinet egykori szóvivője, Borókai Gábor vezette Heti Válasz milyen irányt vesz.

„A Haza eladó?”

„A legnagyobb kérdés, hogy a 2018-as választásokig el lehet-e érni egy új lappal a Magyar Nemzet példányszámát” – mondta egy magas rangú fideszes forrás a hvg.hu-nak. Az aggodalom azt is mutatja, hogy az új médiacsoport kialakítását folyamatosan nyomon követik a párt vezetésében. Mint arról korábban beszámoltunk, ezekkel a kérdésekkel még elnökségi szinten is foglalkoztak, korábban a Fidesz vezetőségéhez tartozó forrás pedig így panaszkodott: lehet, hogy egy-egy vidéki városban csak 200-300-an veszik meg a Magyar Nemzetet, de ők a helyi jobboldali elit, a párt középvezetői, akik most elbizonytalanodtak, tehát a választásokig mindenképpen „el kéne érni őket”.

©

A Magyar Nemzet a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai szerint 2014 végén 35 ezer példányban fogyott el, és - ehhez képest - igen magas volt az újság iránt elkötelezett előfizetők száma: 24 ezer. Ugyanakkor a Napi Gazdaság adatait nem tudni, a lap 2001 óta nincs regisztrálva a Matesznél. Akkor 11-12 ezer példányban fogyott. Mivel a lappiacon senki nem tudta elkerülni a nyomtatott sajtót általában jellemző zsugorodást, legfeljebb tippelni lehet a Liszkay tulajdonába került újság jelenlegi példányszámát. A Magyar Nemzet közel a harmadára esett vissza az elmúlt 13 évben. Ha ez igaz a Napi Gazdaságra is, akkor most 4-5 ezer példánynál tart.

Fideszes források szerint kétféleképpen tudnának segíteni a lap „felfuttatásában”. Egyrészt fokozatosan növelnék az állami hirdetések számát. Ez már elkezdődött: mint írtuk, január-februárban már megötszöröződött az állami reklámozók aktivitása az újságban 2013-hoz képest. A másik eszköz forrásaink szerint az lesz, amit Orbán Viktor a 2002-es választási vereség után egyszer már bevetett. Akkor híveit arra buzdította, fizessenek elő a jobboldali lapokra, köztük a Magyar Nemzetre. Egy fideszes forrás szerint ezzel a módszerrel akár egy év alatt el lehet érni egy 10-15 ezres példányszámot.

Pártbeli forrásaink nem tagadják, ezzel párhuzamosan azzal számolnak, hogy a Simicska Lajos érdekkörébe tartozó médiacsoport meggyengül, előfizetéseket veszíthet. A Fidesz politikusai már bojkott alá vették a Nemzet-csoportot – különösen a Hír Tv-t –, de 2013 és 2014 hasonló időszakához képest jelentősen visszaesett az első két hónapban a lapban megjelent állami hirdetések száma is. Egy másik módszert is bevetették már: a párt vezetői – a múlt héten sajtótájékoztatóján Lázár János – azt hangsúlyozzák, a Nemzet és a Hír Tv már a Jobbik érdekeit szolgálja, fontolják meg jól az előfizetőik, nézőik, mit olvasnak, hova kapcsolnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke szerint „nagy szerelem és szép barátság van kibontakozóban” Simicska Lajos és a Jobbik között.

A kereskedelmi zászlóshajó

Kilendültek a holtpontról a TV2 jövőjéről folytatott tárgyalások, tévés forrásaink szerint egy-két hónapra vannak a felek az adásvételtől, őszre még a menedzsment is átalakulhat – értesültünk két forrásból is.

Mint arról a hvg.hu beszámolt, tavaly nyáron a filmügyi kormánybiztos, Habony Árpád barátja, Andy Vajna kezdett tárgyalásokat a tévével. Tavaszra viszont megtorpantak az egyeztetések, aminek részben az volt az oka, hogy a kormány még mindig nem adta ki azt a kormányrendeletet, amely engedélyezné a TV2-nek, hogy díjat szedhessen a főcsatornájáért a kábelszolgáltatóktól, ami jelentősen nehezíti a cég pénzügyi helyzetét.

Ugyanakkor forrásaink szerint Vajnáék túl alacsony árat ígértek, a tévé tulajdonosai, Simon Zsolt és Yvonne Dederick piaci árat szeretne az általuk tavaly megvett társaságért.

„Ez a lap, már nem az a lap”

Ugyanakkor a Napi Gazdaság új vezetői már február óta folyamatosan győzködik a Nemzet-csoport újságíróit, hogy váltsanak. Több olyan munkatárssal is beszélgettünk, akit Villányi keresett meg még hetekkel azelőtt, hogy a kinevezését a Napi Gazdaságnál bejelentették volna.

Információink szerint a váltás mellett nagyrészt kétféle érvet hoztak fel. Az egyik szerint a Magyar Nemzet „már nem az a lap”, „nincs jövője”, egzisztenciálisan jobban járnának a Napival. Ugyanakkor gyakran hivatkoztak arra, hogy a szerkesztőség egy „közösség volt” és „az a csapat” idővel úgy is a Napi Gazdaságnál folytatja, így tartsanak velük.

A Nemzettől eddig információink szerint 13-15 ember távozott, többségük Liszkay új lapjánál folytathatja. A Magyar Nemzetből származó információink szerint többen ellenálltak a „csábításnak”, sőt, az utóbbi napokban csak a belpolitika rovatba 3 új embert igazoltak le. "Akik elmentek, azok munkáját eddig is nélkülözni tudtuk, nem tartoztak a legszorgalmasabb munkatársaink közé" – ironizált az egyik szerkesztőségi forrásunk. Úgy tudjuk, a lapvezetés minden belső fórumon hangsúlyozza, a lap pénzügyi háttere évekre biztosított, akik maradnak, „jól fognak járni”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!