szerző:
M. László Ferenc

Rövidesen elindul az a jobboldali közéleti napilap, mellyel a Fidesz vezetése a Simicska–Orbán-háború miatt bizalmatlansággal kezelt Magyar Nemzetet szeretné pótolni. Abban viszont még reménykednek a kormánypártiak, hogy a Heti Válasz nem jut a Nemzet-csoport sorsára, így nem kell zöldmezős beruházással új hetilapot indítani.

Bő egy hétre van attól a Századvég, hogy bejelentést tegyen egy új, jobboldali médiacsoportról – mondta a hvg.hu-nak a kormánynak dolgozó kutatóintézet egyik neve elhallgatását kérő vezetője. Úgy tudjuk, jövő hétfőre kerülhet a már Századvég-tulajdonban lévő Napi Gazdaság átszervezése olyan fázisba, hogy akár a nyilvánosság számára is világossá tegyék, milyen irányt vesz a napilap. Úgy néz ki, hogy a kormányoldal ugyan továbbra is szeretne magának hetilapot és egy hírportált, az első lépés a Napi Gazdaságnak a Magyar Nemzethez hasonló közéleti napilappá alakítása lesz.

A hvg.hu a múlt héten számolt be arról, hogy a Magyar Nemzet Simicska Lajossal szembekerült volt főszerkesztője, Liszkay Gábor lehet az épülő új jobboldali lapcsalád vezetője. Az elmúlt napokban pedig arról cikkezett a sajtó, hogy a Magyar Nemzetnél felmondó újságírók, szerkesztők a Napi Gazdaságnál helyezkedhetnek el.

Nemzet kontra Napi Gazdaság

A gazdasági napilapot mindenképpen átszervezik, rövidesen új névvel közéleti újságként fog megjelenni – értesülésünk szerint ezt hangzott el a múlt heti szokásos havi szerkesztőségi ülésen.

Őrségváltás
©

Úgy tudjuk, a lapban új rovatokat is terveznek, ahogy a Pesti Srácok nevű híroldalnak azt az értesülését is megerősítették a hvg.hu-nak, hogy a Nemzet-csoport több, felmondott munkatársára is számítanak a Napi Gazdaság újrapozícionálásában. Egy Magyar Nemzetnél dolgozó szerkesztő arról számolt be a hvg.hu-nak, hogy fültanúja volt, amikor a kollégája a felmondás beadása után felhívta a Napi Gazdaság egyik szerkesztőjét, és közölte: most már „napokon belül felveheti a munkát” a Századvég lapjánál. A Pesti Srácok szerint múlt hét csütörtökön kilencen mondtak fel a Nemzetnél. Értesülésünk szerint szinte teljes sorcserére készülnek: ennek megfelelően a Napi Gazdaság egyes munkatársai is elkezdtek állás után érdeklődni a munkapiacon.

A Fideszből két vezető politikus is megerősítette, hogy az új közéleti lap kialakítását a párt központja is kiemelten kezeli, a Simicskával való nyílt szakítás után kialakult médiahelyzetet még a kormánypárt elnöksége is elemezte. Keresztesi Péter, a Napi Gazdaság ügyvezetője, a Századvég kommunikációs igazgatója a szerkesztőség előtt a múlt héten „utcai pletykának” minősítette, hogy eladnák a Napi Gazdaságot, cikkünk megjelenése után pedig azt mondta, cáfolja, hogy a lap átszervezése a szerkesztőségi ülésen felmerült volna. 

Nemzet volt főszerkesztője pedig azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, semmilyen "pletykát" nem akar kommentálni. Viszont egy, a párt médiapolitikáját alakító magas rangú, fideszes politikus a hvg.hu-nak azt mondta, „tényként” kezelik, hogy Liszkay tulajdonos lesz a Napi Gazdaság Kiadó Kft.-ben. Forrásunk szerint Orbán "elvárása” Liszkayval, illetve a Magyar Nemzetnél február 6-án felmondott többi vezetővel szemben, hogy segítsenek felépíteni a párt politikáját támogató új médiacsoportot. Információink szerint a szerkesztőségben biztosra veszik Liszkay és Csermely megjelenését, és már arról beszélgetnek, hogy kik lesznek az új rovatvezetők, a Napi stábjából ki megy és ki marad.

Bár a Fideszben azt szeretnék, ha – a Nemzetnél betöltött posztjához hasonlóan – Liszkay lenne az átalakítandó Napi Gazdaság főszerkesztő-tulajdonosa, ez még nem dőlt el. Ahogy azt sem zárták ki a forrásaink, hogy Csermely Péter foglalhatja el a főszerkesztői széket. A Napi Gazdaságnál január óta nincs betöltve ez a pozíció, miután a korábbi főszerkesztő, Barcza György az Állami Adósságkezelő Központ vezérigazgatója lett. Azóta a lapot a korábbi HírTv-s szerkesztő, Czirják Imre irányítja főszerkesztő-helyettesként.

A Heti Válaszhoz ragaszkodnak

Azért is kap kiemelten figyelmet a Fidesz vezetésében az új médiacsoport szervezése, mert a Simicska érdekeltségében lévő Nemzet-csoportról – a napilapról, a Lánchíd Rádióról és a Hír Tv-ről – a pártban már lemondtak. A választmány elnöke, a pártelnökség tagja, Kövér László március közepén azt állította, a lap és a tévé „a mi szempontunkból nem kezelhető másként, mint ellenzéki orgánum, ahonnan támogatást nem, ellenben támadást, indokolatlan bírálatot bármikor kaphatunk”. Ráadásul a március 16-i frakcióülésen azt közölték a Fidesz képviselővel, hogy „nem ajánlott” nyilatkozni a Magyar Nemzetnek vagy a Hír Tv-nek. Mint korábban megírtuk, ez már februárban felmerült a Fidesz vezetésében, de a bojkottal megvárták a köztévés hírcsatorna indulását.

Liszkay Orbán évértékelőjére tart
©

Ugyanakkor a napilap „elvesztését” komoly problémának tartják a Fideszben. A párt egyik vezetője két hete egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt mondta, a Magyar Nemzet előfizetőiről nem mondhatnak le. Ugyanis az újságot előfizető jobboldali értelmiség, fideszes középkáderek a napilapból értesülnek a kabinet, a kormánypárt céljairól, és ennek segítségével „adják tovább”, „magyarázzák” el a fideszes bázisnak, mit miért tesz a párt. Még a KDNP frakcióvezetője is sajnálkozva beszélt a Nemzet „elvesztéséről”. Harrach Péter a párt hétvégi tisztújításán azt mondta: a Hír TV-t lehet helyettesíteni az M1-gyel, de a Magyar Nemzetet nem. Ezt egy KDNP-s forrás viszont úgy kommentálta a hvg.hu-nak, a pártban úgy látják, egy közéleti lapra mindenképpen szükség van. Információink a Napi Gazdaság átalakítása után – ahogy Kövér Magyar Hírlap-interjúját is körbeküldték a párt központi e-mailjéről – a Fidesz vezetői arról fognak beszélni minden fórumon, hogy „megvan” az új jobboldali lap, arra érdemes előfizetni.

Hasonló megfontolásokból szeretnének egy, a pártot támogató értelmiségieknek szánt hetilapot is, és erre ideális volna a Simicska–Nyerges érdekeltségbe tartozó Heti Válasz (HV) – közölte a hvg.hu-val egy magas rangú fideszes forrás. A kormánypártban még mindig reménykednek benne, hogy a Simicskával szoros barátságot ápoló Nyerges Zsoltot rá lehet venni a HV-t kiadó cég eladására. Fideszes forrásaink szerint a HV-t – szemben a Nemzettel – okkal nem emlegetik még „ellenzéki” lapként, hiszen nem akarják elijeszteni az előfizetőket. Ráadásul a Nemzettől vagy a Hír Tv-től eltérően a hetilap szerkesztősége „egyben maradt”, a kollégák többsége kivár, a főszerkesztő cikkeiben hol a tulajdonost, hol a Fidesz vezetését bírálja.

Ám Simicska környezetében kizártnak tartják a HV eladását, ráadásul tavaly januárban a kiadóba bevásárolta magát az Orbánnal szembekerült milliárdos vállalata, a Mahir Zrt. Tehát a Heti Válasz átadásáról nemcsak Nyergessel, hanem Simicskával is meg kéne egyezni. „Ha Lajos a következő hónapokban nem enyhül, akkor ezt a lehetőséget kizárhatjuk, nem marad más, mint egy zöldmezős beruházás” – mondta a párt egyik vezetője. Mint arról korábban beszámoltunk, a Századvégtől tavaly ajánlatot tettek a Figyelőre is, de nem sikerült megegyezni a lap tulajdonosaival, így mára információink szerint erről le is tettek.

Ez sem jött össze

A Századvég veheti meg a csődközelbe jutott Helyi Témát (HT) – írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva március elején a Népszava. Ám a hvg.hu századvéges és fideszes forrásai szerint ennek a forgatókönyvnek már minimális az esélye.

Vitézy Tamás és Orbán Viktor, a háttérben Habony - a mór megtette kötelességét
©

A Magyar Postán keresztül terjesztett ingyenes lap 2004 óta jelent meg, a választási kampányok idején hol nyíltan, hol burkoltabban a Fidesz mellett állt ki. A lap a miniszterelnökkel távoli rokonságban álló Vitézy Tamás milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozott. A HVG már 2012-ben arról írt, hogy a médiacégnek anyagi gondjai támadtak, tőkepótlásra szorult, miután az állami hirdetők inkább a Simicska-birodalomhoz tartozó, szintén ingyenes Metropolt választották. 2013 végén a Théma Nyomda is fizetésképtelenné vált, a felszámoló tavaly nyílt pályázaton kínálta eladásra a nyomda vagyonát. Március elején felkerült a NAV végrehajtás alatt álló cégek listájára a Théma Lapkiadó Kft. is.

Hiba lenne megvenni a lapot és a jogutódláson keresztül átvállalni az adósságait – ezzel magyarázta a századvéges médiaépítkezésre rálátó forrás, miért nem látnak fantáziát már a HT-ben. Pedig a Századvég több vezetője is jó viszonyt ápolt évekkel ezelőtt Vitézyvel. A miniszterelnöki főtanácsadó, Habony Árpád és Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2008 és 2010 között ügyvezető volt az egyik cégében, Keresztesi 2007 és 2011 között a Théma Lapkiadó ügyvezetője volt. Ám forrásaink szerint Habony és Vitézy haraggal vált el, és a milliárdos azt sem nézte jó szemmel, hogy Keresztesi távozásakor több munkatársat is magával vitt. Egy Vitézy megfontolásait ismerő üzletember szerint a vállalkozó még akkor sem adná át a Helyi Téma márkanevet, ha jó árat fizetnének érte. A múlt héten be is jelentette a szerkesztőségnek, hogy nem jelenik meg többet a lap.

De nemcsak a Figyelő vagy a Helyi Téma megszerzése nem jött össze a Habony-csapatnak, továbbra is akadozik a TV2 bevétele is, melyre a filmügyi kormánybiztos, a miniszterelnöki tanácsadó barátja, Andy Vajna vetett szemet. (Arról, hogy ez az ügylet miért áll, itt olvashat részletesebben.)

Ugyanakkor heteken belül elindulhat a Habony érdekeltségébe sorolt új hírportál, a via.hu. A valasz.hu nemrég írta meg, hogy ez lehet az új jobboldali portál, melyet egy újságíró, Csúri Ákos jegyzett be. Február 16-án a cégbíróság nyilvántartásba vette a Médiaügynökség és Produkciós Iroda nevű kft.-t is, melynek Csúri a tulajdonosa. Egy magas rangú fideszes azt mondta a hvg.hu-nak, ezt is csak jobb híján indíthatják el, ugyanis Habonyék is tisztában vannak vele, hogy az online piac mennyire telített, nehéz lesz felvenni a versenyt a meghatározó hírportálokkal. Éppen ezért az elmúlt hónapokban azt vizsgálták, hogy fel lehetne-e vásárolni egy már bejáratódott site-ot, és információink szerint erről a tervről nem is tettek le véglegesen.

Az új médiacsoporttal foglalkozik a valasz.hu szerint eheti számában a Heti Válasz is. A valasz.hu azt írja, az új holdingcéget Habony Árpád kormányfői tanácsadó, valamint a Miniszterelnökség államtitkári karából tavaly kikerült Győri Tibor veszi majd a nevére Liszkay mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
M. László Ferenc Itthon

Habony titokzatos médiája: nehezebben épül, mint gondolták

Nem most kezdte Orbán Viktor főtanácsadója az új médiabirodalom kiépítését, Habony Árpád és emberei már hónapok óta dolgoznak egy rádiót, tévét, hetilapot és online orgánumot magába foglaló csoport kialakításán. Ám a legtöbb tárgyalása megakadt, sőt még a TV2-ben sem tudott egyelőre részesedést szerezni. Az építkezést fideszes forrásaink szerint a miniszterelnök küldetéstudata motiválja, viszont a pártban és értelmiségi holdudvarában nem igazán bíznak a sikerben.