szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valóban tonfát tart a kezében a Boráros téri villamosmegállóban lefotózott jegyellenőr, de az eszközt nem használta, és nem is az övé volt, hanem a vele együtt intézkedő egyik közterület-felügyelőé – derült ki a BKK sajtóosztályának válaszából, amelyet a hvg.hu megkeresésére küldtek. A Facebookon tettek közzé fotókat a Boráros téren intézkedő jegyellenőrökről és közterület-felügyelőkről, utóbbiak a hírek szerint gázspray-vel fújtak le egy utast, illetve a hátára térdeltek többen. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság megerősítette: tényleg lefújták könnygázspay-vel az utast, mert ellenállt, de a közterület-felügyelőket felfüggesztették, mert lehet, hogy hibáztak.

A Facebookon megosztott képeken egyenruhás közterület-felügyelők és jegyellenőrök láthatók. A közterület-felügyelők egy férfival dulakodnak, valószínűleg egy utassal. A fotókon a jegyellenőrökön is „Budapesti Közlekedési Központ, jegyellenőrzés” feliratú egyenmellény látható. Itt valószínűleg nem az utasok közé vegyülve kapták elő az igazolványukat a jármű indulása után, ahogy ez más járatokon rendszeresen előfordul, hanem még mellényükkel is jelezték, milyen munkát végeznek.

Úgy tudni, az utast gázspray-vel fújták le, és hárman fogták le a fiatal férfit úgy, hogy a hátára térdeltek.

A hvg.hu a BKK-tól azt kérdezte, milyen kényszerintézkedés történt az érintett megállóban, miért volt arra szükség, illetve a jegyellenőrök felszereléséhez tartozik-e a gumibot vagy tonfa.

©
©

A BKK szerint a jegyellenőrök nem avatkoztak bele a közterület-felügyelők intézkedésébe, „tőlük pár lépés távolságra állva követték figyelemmel az eseményeket. Egyikük sem használt gumibotot vagy gázspray-t”.

A Facebookon közzétett fotókon is csak az látszik, hogy az egyik jegyellenőr kezében egy tonfa van, „azt azonban a kolléga nem használta, csupán felvette a földről, amikor az utas támadásakor az egyik felügyelő elejtette” – írták.

Szerintük ezzel csak a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság tulajdonát igyekezett védeni. Az egyik felügyelő rádióját is felvette, mert leesett: felkapta a földről, amikor a bámészkodók elkezdték egymás között rugdosni azt. A fentiek alapján az érintett jegyellenőrökkel szemben „a felelősségre vonási eljárás megindítása nem indokolt” – közölték.

A BKK válaszlevelében emlékeztettek, hogy 2011. július 04. óta segítik a közterület-felügyelők a BKK munkáját: a jegyellenőrök mellé osztják be őket, hivatalos személyként.

A BKK azt nem közölte, pontosan miért volt szükség ott kényszerintézkedésre. Nem tudni azt sem, miért fújták le az utast gázspray-vel, illetve miért térdeltek rá.

FÖRI: az utas ellenállt, gázspray-vel lefújták, de hibázhattak a közteresek

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szerda este adott ki bonyolult nyelvezetű közleményt a múlt péntek délutáni esetről.

A Boráros téri villamosmegállóban azért tartották vissza a fiatalembert, mert „nem igazolta utazási jogosultságát”, úgy szállt le a villamosról, és próbált elmenni. A közterület-felügyelők visszatartották, de ellenállt a kényszerintézkedésnek, ezért fújták le gázspray-vel.

A rendészeti igazgatóság belső vizsgálata megállapította, hogy a közterület-felügyelők kényszerítő intézkedésének jogszerűsége, szakszerűsége, illetve arányossága megkérdőjelezhető, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál szakfelügyeleti ellenőrzés keretében kezdeményezték az intézkedés jogszerűségének, megalapozottságának felülvizsgálatát.

Az érintett közterület-felügyelők „felelősségre vonására az objektív rendőrhatósági vizsgálat eredményének megismerését követően kerülhet sor”, addig felfüggesztették őket a munkavégzés alól.

A helyszínre rendőr érkezett, az intézkedést ő folytatta.

Az intézkedéskor egy közterület-felügyelő megsérült, ellátására mentő érkezett a helyszínre – írták a közleményében, de azt nem tudni, pontosan milyen sérülésekről van szó.

Azt ígérik, hogy a Boráros téren történt intézkedés után a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság tovább szigorítja a BKK ellenőrök és a közterület-felügyelők együttműködésének szabályait. Azt nem közölték, hogy ez pontosan mit jelent.

„A Boráros téri az első olyan eset, amikor a Rendészeti Igazgatóság elsődleges belső vizsgálata alapján valószínűsíthető, hogy a közterület-felügyelők nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el” – írták a közlemény legvégén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó