szerző:
hvg.hu

Alig három hónap telt el Orbán Viktor február 27-i évértékelő beszéde óta, máris újabbal állt elő pénteken: az elmúlt öt év kormányzati munkáját értékelte a Budai Várban, a Budapesti Történeti Múzeumban, egy konferencián. Dicsérte az utat, amit megtettek 2010 óta, kiemelte mindazt, amit sikernek tart, elismert néhány hibát is, majd hitett tett a menekültpolitikája és a nemzeti konzultációk rendszere mellett. Orbán kijelentette: ellenáll mindenkinek, aki az EU és a NATO elhagyásáról beszél, mert ez a magyarok családja. Ami a jövőt illeti, egyfelől a polgári berendezkedés megvalósítását mondta célnak, azt, hogy "Magyarország legyen magyar ország", majd közölte, a kormányzás első öt évének kulcsszava az erő volt, mostantól azonban jön a figyelés, odafigyelés korszaka.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Kik az Orbán-korszak nyertesei?

Orbán értékelő beszéde után először az Együtt elnökségi tagja, Hajdú Nóra és Juhász Péter tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között arról beszéltek, hogy a kormányfő bevette az igazságszérumot, amikor kimondta: vannak, akik jól jártak a rendszerével. Azt fejtegették, hogy ők úgy látják, nem a lakosság, az emberek többsége, hanem kizárólag a fideszes politikusok és vállalkozók jártak jól.

Juhász felsorolta, hogy szerinte kik azok, akik hasznot húztak az elmúlt öt évből. Megemlítette Lázár Jánost, aki szerinte 30 ezer embert tett tönkre a trafikok újraelosztásával, és Mészáros Lőrincet, akiről azt mondta, több ezer hektár birtokosa, miközben a földbérlőket cserben hagyták. Az Együtt politikusa azt hangoztatta, hogy Rogán Antalt több tíz milliárdért adta el a belvárosi ingatlanokat, Orbán vejéről, Tiborcz Istvánról azt állította, bezsebelte a pályázati pénzeket, most meg milliárdokért adta el a cégét, Simicska Lajosról pedig azt, hogy százmilliárdokat vitt haza közbeszerzésekből. Felsorolásában Andy Vajna következett, aki szerinte "lenyúlta a magyar filmipart", utána Matolcsy György, aki - mint fogalmazott - "saját játékaira költ milliárdokat és vesz ingatlanokat", majd Szijjártó Péter, akiről Juhász azt állította, "már a harmadik házát veszi, de nem tudni, miből". Az Együtt politikusa a rendszer fő szimbolumának nevezte Habony Árpádot, akiről azt mondta: "nulla munkával, nulla keresettel, rengeteg pénzt költ el". Juhász szerint "ilyen embereknek áll most a világ".

Megszólalt Barabás Richárd, a PM politikusa is, aki szerint Orbán hagyatéka egy depressziós ország, ahonnan menekülnek a fiatalok.

5-6 tüntető várta a távozó Orbánt

Az épület előtt 5-6, "Jogállam" feliratokat tartó tüntető várta a kormányfőt. Úgy tűnik, mindannyian az Együtt aktivistái.

Vége a konferenciának

Csak még koccintanak egyet a résztvevők.

Odafigyelést ígért Orbán

Eddig az erő volt, de mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, az odafigyelés lesz az emberekre, hétköznapokra – ígérte Orbán Viktor, és köszönetet mondott a támogatóiknak.

Újra előkerült a teljes foglalkoztatottság

Néhány évig még nem fogunk annyit keresni, mint a németek és a franciák, de elkezdhetjük berendezni az országot úgy, hogy oda jó szívvel jöjjön mindenki – vázolta elképzeléseit Orbán Viktor. A polgári berendezkedés azt is jelenti, hogy Magyarország magyar ország lesz: azoké, akik kiépítik maguk köré a hétköznapi patriotizmus világát – fogalmazott, és újra megismételte: céljuk a teljes foglalkoztatottság elérése.

©

A polgári berendezkedés "bekopog az emberekhez"

A nemzeti konzultáció kormánya vagyunk és az is maradunk – ígérte. Orbán szerint a polgári berendezkedés "bekopog az emberekhez", és az ő problémáikra keresi a választ. Hasonló szellemben készítik a 2016-os költségvetést, a munkából, bérből élőknek akarják otthonosan berendezni az országot.

Jöhet a polgári berendezkedés megvalósítása

Számunkra Magyarország és a magyarok sikere nem politikai, hanem erkölcsi kérdés – mondta Orbán. Szerinte az elmúlt évek munkája után most jött el az ideje, hogy megvalósítsák a polgári berendezkedést, ami nem pusztán eszméket jelentene.

A legjobb kormány akarnak lenni

Néhány erkölcsi elvet és mércét meg kell erősíteni – mondta. Senki sem állhat a törvény felett, de azt sem fogadhatjuk el, hogy azért támadjanak embereket, mert azok sikeresek. Amint az ország életében megjelennek az eredmények, az irigység felüti fejét. Az irigység kommunista örökség, és szélsőséges pártok politikát próbálnak építeni rá. Orbán szerint fontos ezért a bizalom, és végére kell járni minden visszaélésnek, illetve azokkal szemben zéró toleranciát hirdetni. A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek – mondta.

©

Orbán Viktor elképesztő változáson ment át

A pénteki beszédben a kormányfő kijelentette: a magyarok családja az EU-ban és a NATO-ban van. Ami azt mutatja, hogy vagy a miniszterelnök mond különböző helyeken mást és mást, vagy elképesztő változáson ment át. Alig két hónapja ugyanis, április legelején Kazahsztánban még úgy fogalmazott: „Nagyon nagy örömmel érkeztünk Kazahsztánba. Az EU-ban politikai értelemben véve egyenrangú félként kezelnek minket. Ám a származásunk alapján mégiscsak idegenek vagyunk ott, ha Brüsszelbe utazunk. Ott ugyanis nincsenek rokonaink. Ám, ha idejövünk, Kazahsztánban vannak rokonaink."

1 2 3 4

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Meryl Streep nagymama lesz

Meryl Streep nagymama lesz

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba