szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen kb. 300 ezer fős elérését az MTVA tavaly szeptemberben úgy állította be, mintha "a népesség 19 százaléka" követte volna Itthon vagy - Magyarország, szeretlek! című műsorfolyamát. Az Index erre rámutatott, és a cikket hiába támadta meg bíróságon a közszolgálati média, a Fővárosi Törvényszék másodfokon is a hírportálnak adott igazat.

Első, majd másodfokon is elvesztette azt a pert az MTVA Zrt., amelyet az Index ellen indítottak, miután a hírportál  tavaly szeptemberben (tehát bőven az új M1 indulása előtt) arról számolt be egy cikkben, hogy a köztévé kozmetikázza a nézettséget. A per eredményéről a Comment.com médiablog számolt be hétfőn.

©

A tavaly szeptember 27-i Itthon vagy - Magyarország, szeretlek! című műsorfolyamával kapcsolatban a köztévé azt állította, hogy 1,7 millió néző volt rá kíváncsi. Ez azonban az Index cikke szerint nem volt igaz úgy, ahogy azt a közönségmérésben számolni szokták. Összesen 300 ezer fő lehetett kíváncsi az egész napos közszolgálati műsorra, az MTVA azonban összeadta a különböző csatornán, különböző napszakokban, és különböző időtartamra becsekkolonó nézőket, így jött ki "a népesség 19 százaléka volt kíváncsi műsorunkra" tartalmú közlés.

Az MTVA ezt a cikket támadta meg a bíróságon, de előbb első, majd másodfokon is elutasította keresetüket a Fővárosi Törvényszék. Ezért a közszolgálati hírcsatornát legálisan lehet nézettségmanipulálónak nevezni - állapítják meg a Comment.com cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón