szerző:
hvg.hu

Mármint Andy Vajna vagyona kapcsán. Jogvita várható az EU csalás elleni hivatalának (OLAF) Budapest Szíve Programját bíráló jelentése kapcsán. Lázár János a Kormányinfón ismertette, hogy az EU-nál minket felnyomó külföldi cégek (SPAR, Philip Morris) nem számíthat sok jóra itthon. Aggódik a kormány a kárpátaljai helyzet miatt, és folyamatosan tájékozódik. Elhangzott még, hogy (újra) bűncselekmény lesz az illegális határátlépés vélhetően ősztől, és nem lesz online pénztárgép a szolgáltatószektorban.

©

Ha csütörtök, akkor kormányinfó: Lázár János és Giró-Szász András értelmező szavait ma is alig győztük felinni.

Lázár János kifejezte kormánya és saját aggodalmát a kárpátaljai helyzet miatt. Reméli, hogy csak a sajtóból tűnik úgy, hogy a központi kormány nem teljesen ura a helyzetnek. A magyar kormány tájékozódik, és szükség szerint egyeztetni is fog az ukrán kormánnyal. Nem megnyugtató a helyzet, aggódunk a kárpátaljai magyarok miatt. A kormány kivizsgálja azt a vádat, hogy a magyar vámosok részt vesznek az ukrán-magyar határon zajló cigarettacsempészetben. Várható-e bevándorlási hullám Ukrajnából? "Nehéz kérdés", Magyarország érdeke, hogy a kárpátaljaiak maradjanak Ukrajnában, mondja ki Lázár.

Ma meglett a 81 ezredik "illegális bevándorló" – (menekültként ugyebár nem lehet illegális, mert a menekülés nem tekinthető illegális tevékenységnek, a határsértés sem – a szerk.). Szerbia területén szervezett embercsempészet folyik, tán még a szerb rendőrség is segít nekik. A határzár megoldja a kormány szerint ezt a problémát. A magyar schengeni határ a "legáteresztőbb", leggyengébb – ezen is segíteni kell. A határzár mellett szeptember-októberben az illegális határátlépés bűncselekménnyé változik, súlyosbodik – jelenleg szabálysértés. (Ez érdekes lesz a menekültügyi nemzetközi szabályozás szempontjából – a szerk.) Korábban volt már bűncselekmény egyébként az illegális határátlépés. Ez visszatartó erőt jelent majd főképp az embercsempésznek, emeli ki Lázár később egy kérdésre válaszolva. Az MSZP felvetette, hogy segíteni kéne az illegális bevándorlók kiutazását az országból, Lázár: "Nem kívánom kommentálni az MSZP-s hülyeségeket".

Ez a határátlépés lesz például bűncselekmény
©

4 160 000 adófizető van ma Magyarországon, a 2010-es szintről 7,1%-ra mérséklődött a munkanélküliség (ez regionálisan van, ahol 2-3%-os értéket vagy munkaerőhiányt jelent). Sok helyütt nem is tudják kiadni a meglévő közmunkát, mert nincs rá jelentkező. Lázár megint Görögországhoz hasonlítja a helyzetet, 2010-ben ugyanott álltunk munkanélküliség tekintetében, ma a görög helyzet 25%, "visító" a különbség, nagyon megelőztük Görögországot. (A reálbéreket vagy a vásárlóerőn számított egy főre jutó GDP-t nem említi.)

Az óvodás gyerekek 90%-a ingyenesen étkezik majd az óvodákban idéntől (3 éves kortól lesz kötelező az óvoda). "A gyermekszegénység elleni legfontosabb lépés a napi háromszori étkezés" mondja Lázár, ez biztosítva lesz. És az általános iskolákban is sok gyerek kap étkezési támogatást.

Minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket időben, a teljes alsó tagozaton ingyenes lesz a tankönyv, biztosít mindenki Lázár. Ez 12 milliárdba kerül az ingyenes étkeztetéssel együtt.   

A daganatos betegségek esetében két héten belül el kell végezni a diagnosztikai vizsgálatokat daganatgyanú esetében, és ezt finanszírozza az állam – a kórházak aggódtak emiatt.

A hvg.hu kérdésére is kitér Lázár: miért nincsenek bekötve a kaszinók pénztárgépei a NAV-hoz? A kaszinók játékadót fizetnek, nincs blokkadási és áfafizetési kötelezettségük. Márpedig utóbbiak miatt kellett bekötni a pénztárgépeket. Ennek ellenére megvizsgálja a kormány az online bekötés kérdését, és az ellenőrzés kiterjesztését és szükségességét. A szolgáltatószektorban (fodrász, kozmetika, masszőr stb.) nem lesz NAV-hoz bekötött pénztárgép "a miniszterelnök úr leverte" az erről szóló ötletet.

Érkeznek a kérdések

Nem sért nemzetközi egyezményt Lázár szerint a tiltott határátlépés bűncselekménnyé minősítése.

Épülnek-e sátortáborok menekültek elhelyezéséré? Ha lesz határzár, nem lesz szükség nagy kapacitású menekülttáborokra, de addig is épül például Nagyfán sátortábor (Csehország adományozott katonai sátrakat), hogy ne zavarják a helybelieket a menekültek nagy tömegei. "90%-a az érkezőknek nem jogosult menekültstátuszra" – jelenti ki Lázár.

Nem vizsgálja az unió a jegybank függetlenségét, a kormánynak nincs erről tudomása.

Az Európai Bizottság szemrebbenés nélkül védi a külföldi érdekeket, de a magyar kormány így vagy úgy meg fogja adóztatni az érintett cégeket, "és többet fognak fizetni", hangzik el egy némileg fenyegető félmondat Lázár János szájából. A SPAR az élelmiszer-biztonsági díj miatt, a Philip Morris pedig az egészségügyi különadóval kapcsolatban nyomta fel Magyarországot az EB-nál, amely ezen adók mértékét vitatja. Nem baj, ha nem így, akkor más jogcímen, de mindkét cég fizetni fog. Még többet – lengeti be a közeljövőt Lázár.  

További kérdés: Görögország és Szerbia milyen alapon számít biztonságos harmadik országnak? "Semmi nem igazolja, hogy ott olyan kockázatok lennének, amik ezt megcáfolnák vagy relativizálják" – mondja Lázár János, jóllehet ezt a kérdést a menekültügyi infrastruktúra meglétével kapcsolatban kell feltenni. Giro-Szász szerint létező menekültügyi infrastruktúra van mindkét, sőt -három országban (Macedóniát is beleveszi). Mint azt sok jogvédő szervezet rengetegszer megírta, ez nincs így, és a témában mértékadó álláspontot jelentő ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) is így látja.

OLAF-vizsgálat: a megállapítások nagy részével nem ért egyet a kormány, "jogvita" lesz vélhetően, mondja Lázár. Az EU csalás elleni hivatala a Budapest Szíve Program finanszírozásával kapcsolatban vizsgálódott, és szabálytalanságokra bukkant – most pedig, úgy tűnik, azt javasolja az EU-nak, hogy kérje vissza a támogatást. 

A kormányt nem zavarja, ha Andy Vajna külföldre viszi a profitját? "A magyar kormányt nem jellemzi az irigység kultúrája" – mondja válaszul Giró-Szász a hvg,.hu kérdésére. 1,9 millió szegény van a KSH adatai szerint, mondja a másik kérdésre, ami az L. Simon László-féle inkriminált 4 millió szegényre vonatkozik (a parlamenti államtitkár vitatja, hogy ennyien lennének, erre kérdezett rá munkatársuk). A szegénység megítélése viszonylagos, mondja Lázár János, egy szegény is sok. A szegénység csökken, kismértékben, mondja mindkét kormánytag válaszul. (A teljesebb képhez, íme, a legutolsó KSH-statisztika: Magyarországon a teljes lakosság 31,1 százalékát, azaz 3 millió 44 ezer embert érintett a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának legalább egy dimenziója.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Próbálja ki, ezzel az appal otthon is végigjátszhatja a holdra szállást

Próbálja ki, ezzel az appal otthon is végigjátszhatja a holdra szállást

London fenyegeti Iránt a lefoglalt tankerhajó miatt

London fenyegeti Iránt a lefoglalt tankerhajó miatt

Feltörte volt barátnője Facebook-fiókját és onnan küldött fenyegető üzeneteket

Feltörte volt barátnője Facebook-fiókját és onnan küldött fenyegető üzeneteket

Elnöknek és exelnöknek is kínos, hogy jóban volt a pedofíliával vádolt milliomossal

Elnöknek és exelnöknek is kínos, hogy jóban volt a pedofíliával vádolt milliomossal

Zivatarokkal jön a meleg

Zivatarokkal jön a meleg

Újabb baleset az M7-esen

Újabb baleset az M7-esen