szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

30 kilométeres magasságból figyelte Magyarország légterét az Iődkép ballonja július 25-én, amikor megérkezett a kéthetes hőhullámot lezáró hidegfront. Hasonló felvétel valószínűleg még nem készült Budapestről.

Egészen különleges felvételeket rögzített az Időkép meteorológiai ballonja július 25-én, 30 kilométerről a földfelszín felett. A videón lecsapó és felhő-felhő kisülések fényeit rögzítették.

A ballont a közel két hétig tartó, extrém hőhullámot lezáró hidegfront estéjén küldték a levegőbe, fedélzetén egy akciókamerával, melynek napnyugta előtt és után is sikerült megkapóan szép képsorokat elcsípnie közeli és távolabbi, cikázó villámokról. Hazánkban feltehetőleg elsőként sikerült a jelenséget felülről lencsevégre kapni - írja az Időkép.

Nagyon sok lecsapó kisülésnek csak a zivatarfelhők üllőjére alulról vetülő fénye látszik - cserébe felülről is látható néhány felhő-felhő villám. Hozzáértő szemmel egészen érdekes rendszer is felfedezhető, amely összekapcsolja a térben és időben közeli kisüléseket; többszörös villámokat, melyek átívelnek egyik felhőből a másikba, majd lecsapókkal kombinálva vezetik le a felgyülemlett feszültséget.

Külön érdekesség, hogy a felhők között feltűnnek Budapest fényei is - és bár nem látszik a teljes város, a Duna és a hidak egy része is kivehető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?