szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sosem látott tömeg gyűlt össze kedden a Keleti pályaudvaron, a nemzetközi jegypénztár előtt hatalmas sorban álltak a menekültek, majd az épület előtt tüntettek, ahol rendőrsorfal zárta el előlük a bejáratot. Reggel átmenetileg le is zárták a Keletit, később újra elindultak a vonatok, de a jegyvásárlást korlátozták, és csak papírokkal lehet továbbutazni Nyugat-Európába. Több megyében fogtak embercsempészeket, egy olyan kisbuszt is elkaptak, amibe tíz iraki migráns volt bezsúfolva, közben pedig megalakult a határrendészeti igazgatóság: a Készenléti Rendőrségen belül létrejövő szervezet keretein belül 2106 fővel erősítik meg a magyar-szerb határ védelmét. Kövesse a fokozódó menekülthelyzettel kapcsolatos híreinket a hvg.hu-val percről percre!

Most érkezett

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5 6 7 8

Kemény szavakat használt az EP elnöke

Megszólalt a magyar helyzetről Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke is. Szerinte Magyarország jelenlegi politikáját "irracionális vonások és nemzeti egoizmus" jellemzi, a határkerítés pedig láthatóan nem orvosolja a bajokat.

Provokálták a tüntetőket

Még mindig sok újságíró van a Keleti pályaudvarnál. Szélsőséges tüntetők próbálták provokálni a magyarul nem értő tüntetőket, akiknek egy önkéntes szólt, hogy nem foglalkozni a piszkálódókkal. A szélsőségeseket egy kendőt viselő, magyarul beszélő nő próbálta jobb belátásra bírni.

Már csak havi 6 ezer korona jár az egyedülálló menekülteknek Dániában

Életbe lépett kedden Dániában az új liberális kormány menekültügyi reformja, amelynek értelmében az eddiginél lényegesen kevesebb pénzt kapnak a megélhetéshez az országba érkező menekültek. A júniusi választásokon győztes jobbközép liberális párt, a Venstre által szorgalmazott új szabályozás alapján például az egyedülállóként elismert menekülteknek havonta már csak 6 ezer korona (252 ezer forint) jár, amely alig a fele a korábbi összegnek. Koppenhága célja az intézkedéssel, hogy csökkentse vonzerejét a menedékkérők számára.

Magyarországról érkezhetett a Bécsben lekapcsolt, afgánokkal teli kisbusz

Bécs belvárosában fogtak el egy román embercsempészt, aki egy levegőtlen kisbuszban 24 afgán menekültet szállított - közölték az osztrák hatóságok kedden. A migránsok a hatóságok szerint közvetlen életveszélyben voltak. A jármű valószínűleg Magyarországról érkezett az A4-es autópályán, és Graz irányába tartott. A rendőrök üldözés után állították meg az autót, harmincéves vezetőjét letartóztatták.

Szárnyra kapott egy pletyka a 21 órákor induló Railjetről

Munkatársunk szerint olyan pletyka terjedt, hogy a 21 órakor Münchenbe induló nemzetközi vonattal elmehetnek a migránsok, de egy rendőr azt mondta, "jelen állás szerint innen sem ma, sem holnap nem fognak vonattal menni a migránsok sehova".

Egyre több civil megy a Keletihez

A tér közepén folyamatos a skandálás, hol jobban, hol kevésbé. Folyamatosan érkeznek a civilek étellel, itallal, pelenkákkal és folyamatosan érkeznek a nemzetközi hírcsatornák tudósítói is, nagyon sok a bámészkodó.

Újabb demonstráció kezdődött

Munkatársunk szerint ismét tüntetnek a Keleti főbejárata előtt.

Így ment a dobolás az ásványvizes palackokkal

©

Levegőhöz juthat Leszbosz

A görög hatóságok ismét illegális bevándorlók ezreit szállítják el az Égei-tenger keleti szigeteiről, elsősorban Leszboszról: két komphajó fedélzetén körülbelül 4200 migránst visznek kedden késő este és szerdán kora reggel Pireuszba, Athén kikötőjébe. A görög parti őrség egyik tisztségviselője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a menekültek többségét Leszbosz legnagyobb városának, Mitilininek a kikötőjében veszik fel. A görög kormány igyekszik tehermentesíteni az Égei-tenger keleti medencéjében található szigetet, ahol körülbelül 15 ezer migráns vár a továbbutazásra.

1 2 3 4 5 6 7 8

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!