szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén ötödször rendezik meg az Üres Lakások Menetét, ahol civilek tüntetnek a lakhatási szegénység ellen, valamint a méltó megélhetésért. Ez továbbra is aktuális, ugyanis állami lakáspolitika még a horizonton se tűnt fel.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg az Üres Lakások Menetét és egyben a méltó megélhetésért hívnak tüntetésre ugyanazok a szervezők, azaz A Város Mindenkié (AVM) csoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat . "Megfizethető lakhatás nélkül nem lehetséges emberhez méltó megélhetés, emberhez méltó megélhetés nélkül nincs megfizethető lakhatás." - indokolták a szervezők a két esemény összekapcsolását.

©

Mint az esemény Facebook-oldalán írják: Magyarországon "milliók élnek eladósodva, túlzsúfolt vagy egészségtelen lakásban, kilakoltatás által fenyegetve, szegregált telepen vagy hajléktalanszállón. Csak Budapesten több ezer ember kényszerül az utcán vagy saját maga építette kunyhóban élni." Viszont mint mi is többször megírtuk (legutóbb itt) Magyarországon nincs állami lakáspolitika hanem a feladatot egyedül ellátni képtelen önkormányzatokra bízták a problémát.

Az AVM-hez közeli Utcáról Lakásba Egyesület, valamint a Habitat for Humanity önkormányzatokkal összedolgozva, szponzorokat, önkénteseket megmozgatva tud éves szinten maréknyi lakást szociális bérlakásként hajláktalanoknak juttatni. Azonban ez nyilvánvalóan nem elég. Legutóbb is szomorú haláleset miatt került elő egy ilyen akció.

Akit a menetet és tüntetést szervező civilekhez hasonlóan felháborít a helyzet, az tud még csatlakozni a 11:45-kor induló menethez, ami az "üres házak övezte nyolcadik kerületi utcákon" halad.

A tavalyi menetről itt találja beszámolónkat és képeinket.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása