szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kocsis Máté leállíttatta a kilakoltatásokat a VIII. kerületben. Ezzel igencsak meglepte az ellenzéki politikusokat és a civil érdekvédőket, akik a fideszes polgármestert eddig hevesen támadták szegényellenes intézkedései miatt.

Kocsis Máté intézkedett, hogy a tél végéig függesszék fel a VIII. kerületi kilakoltatásokat. Ezt a józsefvárosi önkormányzat csütörtöki testületi ülésen mondta Erőss Gábor PM-es önkormányzati képviselő kérdésére. A polgármester arról értekezett, hogy "humanitárius szempontokat" is figyelembe kell venni, s egyben jelezte, a lakhatási területen érintett önkormányzati hivatalok és bürokrácia sem működik kifogástalanul.

A Párbeszéd Magyarországért erre örvendező sajtóközleményt adott ki "Van értelme az ellenállásnak!" címmel, utalva ezzel arra, hogy a hajléktalanok érdekeit védő A Város Mindenkié csoport múlt héten is igyekezett megakadályozni egy kilakoltatást a kerületben, amit komoly sajtóvisszhang és felháborodás követett. Mint arról mi is beszámoltunk egy agydaganatos nőt és gyerekeit tették az utcára felgyülemlett tartozásuk miatt Magdolna utcai önkormányzati lakásukból.

A rákos anyának mennie kellett
©

Kocsis lépése azért is váratlan, mert a hajléktalanokat büntető, a Kék Pontot ellehetetlenítő, a menekülteket "szemetelő, őrjöngő, késelő" bevándorlóknak látó és a városrehabilitációra hivatkozva a kilakoltatásokat sem ellenző polgármester eddig nem a szociális érzékenység szobraként élt a köztudatban. Csak 2014. júniusa óta 300 családot lakoltattak ki a kerületben, ráadásul ugyanazon évi adatok szerint 600 üres önkormányzati lakás van a kerületben. (Erre egyébként múlt hétvégén tüntetők hívták fel a figyelmet.)

A Tarlós István lehetséges utódjaként is emlegetett józsefvárosi polgármester új arculatára még egy lapáttal rásegített csütörtökön: az önkormányzat arról értesítette a sajtót, hogy elégedetlenek a Kúria mai döntésével, amely szerint nem lehet kivételezni a kommunális adó alól. Márpedig a VIII. kerületben eddig azoknak nem kellett ilyen sápot fizetniük, akik nem magánszemélytől béreltek lakást. Azaz az önkormányzati bérlakások lakói is mentesültek a kötelezettség alól. 2016-tól ez már nem lehet így a Kúria döntése nyomán, de az önkormányzat "vizsgálja annak jogi lehetőségeit, hogy ezeknek a bérlőknek se kelljen adót fizetniük a jövőben sem."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra