szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP felülvizsgáltatná a menzarendeletet, amellyel a hvg.hu az elmúlt időszakban többször is foglalkozott.

Az MSZP szerint a szeptemberben hatályba lépett menzarendelet ehetetlen ételeket eredményezett az óvodákban és iskolákban, ezért hétfőn országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezik a szabály felülvizsgálatát.

Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a menzakosztnak a jó minőség mellett ehetőnek is kell lennie, különben a gyermekek éhezni fognak. Példaként említette, hogy a rendeletben szereplő sótlan ételek épp olyan károsak lehetnek, mint a túlsózottak. A szabály hibájának nevezte azt is, hogy nincs tekintettel a tejtermékekre érzékeny gyerekekre, akiknek az aránya a harminc százalékot is eléri.
Bangóné Borbély Ildikó ismételten felszólította a kormányoldalt, hogy az Országgyűlésben is ugyanazt szolgálják fel, mint a gyermekek közétkeztetésében, hogy a képviselők valós képet kaphassanak a menzarendelet hatásairól.

Lapunk már a kezdetektől, már a menzareform felröppenésnek hírétől foglalkozik a témával. A közétkeztetés megreformálásának csúszásáról és annak előkészítéséről is több alkalommal írtunk.

Miután idén szeptemberben életbe lépett a menzareform néven elhíresült rendelet, foglalkoztunk annak tartalmával, majd annak életbe lépését is megvizsgáltuk. Mind a gyerekek, mind a szülők reakcióit cikk formájába öntöttük, majd ezzel párhuzamosan mi magunk is egy héten át teszteltük a reformételeket egy fővárosi általános iskola menzáján. A reakcióink vegyesek voltak, de a szülőkhöz és a gyerekekhez hasonlóan mi sem voltunk elragadtatva. A menza-saga utolsó lépéseként orvosok véleményét kérdeztük arról, hogy a só, amit jelentősen kivontak a közétkeztetésben zöld utat kapott ételekből, hogyan hathat a gyerekek szervezetére. A szakemberek szerint a kevés só ugyanolyan káros lehet, mint a túlzott sóbevitel.

Összegezve cikkeink és a témában megszólaló szakértők, orvosok, dietetikusok, pedagógusok, a szülők és a gyerekek visszajelzéseit, a menza reform alapvetően jó ötlet, hiszen kinek lenne ellenvetése azzal kapcsolatban, hogy a közoktatásban résztvevő magyar bölcsődések, óvodások, iskolások, sőt, az idősotthonok lakói, és a kórházban ápoltak (rájuk is vonatkozik a reform) minél egészségesebben étkezzenek, ugyanakkor a radikálisan nem lehet a megszokott sómennyiséget lecsökkenteni, és a magyar főzési, táplálkozási és gasztronómiai szokásokat nem lehet egyik napról a másikra erőszakosan megváltoztatni. A szigor helyett inkább a szemléletformálásra, az egészségtudatosságra kellene helyezni a hangsúlyt. Az afféle reformok semmit nem érnek, még ha a legjobb szándékkal is születtek, erőltetve, csak ellenállást szülnek a gyerekekben, a szülőkben, a pedagógusokban és a szakemberekben. A reform bevezetése előtt a szülőket és a tanárokat kellett volna meggyőzni, és velük is egyeztetni kellett volna. Most az általános ellenállás tapasztalható, és a reform pont az ellenkezőjét érte el annak, amit szeretett volna. A gyerekek nem eszik meg a közétkeztetésben eléjük tett ételeket, a szülők fölöslegesen költenek az iskolai étkezésre, otthon főzhetik éhes gyerekeiknek a megszokott ízeket, a rengeteg feleslegesen maradt étel pedig megy a kukába, mert veszélyes hullladéknak minősül, amit azonnal meg kell semmisíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!