szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csatlakozási tárgyalások újraindítását, vízummentességet, és 3 milliárd eurót ígérnek a menekülttáborok finanszírozásához az uniós kormányfők a vasárnapi EU-török csúcsrók kiszivárgott információk szerint.

A kilenc évvel ezelőtt felfüggesztett csatlakozási tárgyalások újra indítását, vízummentességet,  a törökországi menekülttáborok finanszírozásához 3 milliárd eurós támogatást ígérnek a holnap tartandó EU-török csúcstalálkozón Ankarának az uniós kormányfők, cserében azért, hogy Törökország útját állja a szíriai menekültek további tömeges Európába áramlásának, és visszafogadja az onnan kitoloncolt illegális migránsokat - állítja a politico.eu a vasárnapi eseményről kiszivárgott megállapodás tervezetre hivatkozva. A jelenlegi – ám még számos tekintetben nyitva álló – egyezség szerint Brüsszel 2016 elején megnyitná a tárgyalásokat a törökökkel az energiapolitikai, az igazságügyi, az alapvető jogokkal foglalkozó, valamint a kül- és biztonságpolitikai fejezetekről, vagyis arról, hogy ezeken a területeken Törökország átülteti belső jogrendjébe az uniós jogszabályokat, illetve mely előírások alól és milyen határidőig kap felmentést (derogációt). A tárgyalások hátteréről az e heti HVG-ben olvashatnak.

©

Törökország csaknem 30 éve, 1987-ben nyújtotta be tagsági kérelmét (Magyarország, a volt szocialista országok közül elsőként, 1994-ben tette ezt meg).  Míg  az egykori keleti blokk országai 1998-2002 között letudták a csatlakozási tárgyalásokat, és 2004-től az EU teljes jogú tagjaivá váltak, Törökországgal az EU a megtárgyalandó 33 szakpolitikai fejezetből eddig 14-et nyitott meg, és mindössze egyet zárt le.

A mostani megegyezés egyik akadálya ismét Ciprus lehet, amely a szigetország északi részének 1974 óta tartó török megszállására hivatkozva eddig is a török csatlakozás legfőbb ellenzője volt. Információk szerint a nicosiai kormány újból megismételte a török csatlakozással kapcsolatos kifogásait a török jogállamisággal szembeni aggályaira hivatkozva. Tény, Ankara nem segítette az előrehaladást azzal, hogy a sajtószabadsággal amúgy is hadilábon álló kormány pénteken letartóztatott két neves török újságírót. Menekültügyben az EU törököknek való kiszolgáltatottságát jelzi viszont, hogy a kiszivárgott brüsszeli dokumentum szerint a csatlakozási tárgyalásokat „az egyes tagállamok álláspontjától függetlenül” megkezdik.

Ennél bizonytalanabbnak tűnik a megállapodás a török menekülttáborok támogatását szolgáló 3 milliárd eurós uniós alapról. Bizonytalan, hogy azt egyösszegben, vagy részletekben kapná meg Ankara, de még inkább az, hogy miként is jön majd össze ez a summa. Korábbi információk szerint a 3 milliárdból 500 milliót eleve a meglévő uniós költségvetésből raknának be, a többit viszont a tagállamoknak kellene összeadniuk. A belső uniós alku során számítani lehet rá, hogy a közösség azoktól a tagállamoktól, amelyek erősen ellenzik a menekültek kvóták szerinti elosztását – mint például Magyarország és Szlovákia, amelyek az EU bíróságán támadják meg az utóbbiról szóló többségi döntés legitimitását –, a sok menekültet vállalók relatíve nagy anyagi áldozatot fognak elvárni.

Brüsszeli diplomaták szerint Törökországnak partnernek kell lennie az illegális migránsok visszafogadásában, ha előrehaladást akar elérni a vízumliberalizáció terén. Az elképzelések szerint az EU-török toloncegyezmény 2016 júniusában lépne hatályba, amiért cserében 2016 októberétől a török állampolgárok vízum nélkül léphetnének be a schengeni övezetbe. A kölcsönös közeledést erősíti az az ígéret, hogy ezentúl évente kétszer EU-török csúcstalálkozót tartanának. Uniós források szerint Ankara tényleges szándékait mindennél beszédesebben jelezné, ha Ahmet Davutoglu kormányfő helyett – ahogy az előzetes protokollban jelezték – mégis inkább maga az elnök, Recep Tayyip Erdogan döntene úgy, akár a csúcstalálkozó előtti utolsó órában, hogy ő maga utazik Brüsszelbe vasárnap.

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Lehet javítani a magyarok lelki egészségén, csak akarni kell

Lehet javítani a magyarok lelki egészségén, csak akarni kell

Gyászmenet lesz a Bulinegyedért

Gyászmenet lesz a Bulinegyedért

Meghalt a világ egyik leghíresebb sziámi ikerpárja

Meghalt a világ egyik leghíresebb sziámi ikerpárja