szerző:
hvg.hu

Befolyásos magyar lobbisták betolhatják Áder János köztársasági elnököt az ENSZ vezetésébe, egyre élesedik a verseny a főtitkári és a helyettesi posztokért. Utóbbit sokkal nagyobb eséllyel szerezhetné meg Áder, a környezetvédelemért felelős főtitkárhelyettes ugyanis jelenleg is magyar. Jöhet Kövér László köztársasági elnöknek?

Áder János köztársasági elnök mandátuma 2017-ig szól, azonban mégis felmerült korábban a neve az ENSZ-főtitkári posztjának lehetséges várományosai között. Az ENSZ íratlan szabálya szerint mindig más térség adja a szervezet vezetőjét, ezúttal Kelet-Európa lehet a soros, amennyiben nem előz be Új-Zéland jelöltje. A köztársasági elnök azonban úgy tűnik, hogy nem szerzi meg a posztot, a Figyelő legfrissebb lapszámának esélylatolgatása szerint példátlan lenne, ha egy mandátummal rendelkező köztársasági elnök futhatna be győztesként a tisztújításon 2016-ban.

©

Áder azonban esélyes lehet a főtitkárhelyettesi posztra is, a környezetvédelemért felelős helyettesi posztot jelenleg Pásztor János, a Természetvédelmi Világalap egykori tudományos és politikai igazgatója tölt be. Kőrösi Csaba egykori ENSZ-nagykövet tanácsára állt rá Áder elnöki ciklusában a környezetvédelem témakörére, ez a későbbiekben kifizetődhet. Azonban esélyeit itt is csökkenti, hogy sokkal inkább a külpolitikában mozgó személyeket szoktak beválasztani a vezetésbe, nem köztársasági elnököket, ráadásul angolul is gyengén beszél, valamint nem tud franciául.

Kőrösi szerint „vicces spekuláció”, hogy Áder váltása Kövér László köztársasági elnökké jelölését segítené, a lap szerint Orbán Viktor szívesebben látná az elnöki székben a következő ciklusban az egykori házelnököt. Jelenleg ugyanaz az egykori kollégiumi kör tölti be az ország három legfőbb közjogi méltóságának tisztségét.

A párizsi klímacsúcs remek terepet jelenthet azonban a lobbizásra a Figyelő szerint, azonban nem tudni, hogy végül kit jelölne Magyarország, vagy melyik jelölt mögé állhat be a diplomácia. Felmerült Bogyay Katalin jelenlegi ENSZ-nagykövet, egykori UNESCO-nagykövet neve is, akit női jelöltként sok ország szívesen fogadna – soha nem volt még főtitkárnő a szervezet élén. Irina Bokova bolgár jelölt azonban előnyösebb pozícióban van az UNESCO jelenlegi főtitkáraként.

Illúzióink ne legyenek, a lap szerint is csak formaság a főtitkárválasztás, a Biztonsági Tanács állandó tagja jellemzően előre egyeztetik a jelölteket, összesen kilenc BT-tagország szavazata elegendő az új jelölt megválasztásához – mindig csak egy név merült fel és mindig elfogadták.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!