szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

2017-ben lehet legkorábban dugódíj, KRESZ-vizsga kellene a kerékpárosoknak, és leállítják a 4-es metróval párhuzamosan futó felszíni járatokat - ilyen bejelentéseket tett Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján, ahol Lázár Jánosnak is üzent.

A 4-es metró végleges használatbavételi engedélyének elkészültével, várhatóan január elejétől végleg megszűntetik a metróvonallal párhuzamosan közlekedő felszíni járatokat, ami 1,3 milliárd forintos megtakarítást jelent - jelentette be Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a BKV költségvetéséből 30-31 milliárd forint hiányzik az állami díjkedvezmények és az agglomerációs közlekedés biztosítása, például a HÉV járatai miatt. A főpolgármester ezért december 21-én egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel a BKV hosszú távú finanszírozásáról és más kérdésekről.

Dugódíj legkorábban 2017-ben jöhet, és 10-15 milliárdot hozna évente a fővárosnak - mondta a főpolgármester, aki arról is beszélt, hogy a Duna-korzó átalakítási pályázatán nyertes pályázatban szereplő tervek ellenére nem tervezik a Lánchíd egyirányúsítását, és az alsó rakpart autóforgalmának lezárását.

©

Tarlós 2018-ban kezdeményezni szeretné a kerékpárosok kötelező KRESZ-vizsgáztatását abban az esetben, ha továbbra is következetesen figyelmen kívül hagyják a piros lámpákat, szerinte ugyanis 10 kerékpárosból 8 nincs tekintettel a tilos jelzésre.  Szerinte a kerékpáros kultúra a kerékpáros infrastruktúránál is nagyobb fejlesztésre szorul. Aztán arról is beszélt, hogy több buszsáv esetében felülvizsgálni javasolja a kerékpáros közlekedést, mivel az - elsősorban a belvárosban - jelentősen lassítja a tömegközlekedést.   

Ugyancsak az autósoknak szóló gesztusként lehet értelmezni azt a bejelentést is, amely szerint részlegesen módosítani szeretné a Balázs Mór Tervet, vagyis a város 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióját, mert azt szerinte közlekedési szakértők "szélsőségesen tömegközlekedés orientáltként" jellemezték. Az erről szóló tanulmányból idézve Tarlós István példaként említette a nagykörút villamosainak elsőbbséget biztosító forgalomszervezési gyakorlatot. 

A fővárosi futóversenyeket érintő rendeletmódosítást is kilátásba helyezett Tarlós, ennek alapján a városvezetés későbbi mérlegelése szerint a Budapest centrumában megrendezett évenkénti hat nagy rendezvényből akár már jövőre is legfeljebb csak hármat rendezhetnek meg.

Tarlós István további kérdésekre válaszolva tehetséges politikusnak nevezte a Miniszternökséget vezető Lázár Jánost, akinek szerinte a "virgácsszerepkör" nagyon tetszik, míg a boxzsák szerepe már nem. "Pedig ha valaki szeret virgács lenni, kénytelen boxzsák is lenni" - fogalmazott a főpolgármester, aki szerint kettőjük között nem személyes vita van, hanem Budapest és a vidék küzdelme a költségvetési forrásokért.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Videón a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10X

Videón a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10X

Franciaországban már este 6-tól kijárási tilalom lesz

Franciaországban már este 6-tól kijárási tilalom lesz