Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Élesedik a helyzet pedagógusfronton: a tanítanék.com egyre szervezettebben tervez teret adni a kritikus hangoknak, noha maga nem szervez semmilyen politikai akciót. Úgy tűnik, a szakszervezetek is igyekeznek lépést tartani, bár a pedagógusok elszántabbnak tűnnek, mint érdekképviseleti szerveik.

Tegnap már túl is lépte a tanítanék.com oldalon regisztrált tanárok száma a tízezret, a csatlakozó oktatási intézményeké pedig a százat. Ez már komoly háttér egy tiltakozó akcióhoz, még akkor is, ha egyes aláírók olykor megrettennek, hogy retorzió éri őket, és kérik, inkább mégis vegyék le őket a listáról. Megkerestük az oldalt, hogy milyen további terveik vannak, egyáltalán milyen módon szeretnének részt venni a formálódó pedagógustiltakozás további menetében.

A hvg.hu-nak Majoros Kadosa válaszolt, a Tanítanék Csoport célja alapvetően az, hogy felületet biztosítson a közoktatással kapcsolatos javító szándékú kezdeményezéseknek. Maga az oldal semmilyen politikai akció kezdeményezésében és szervezésében nem vesz részt, de a vele együttműködő csoportok (Zimándy-s tanárok, Hermann Gimnázium) kezdeményezéseit próbálja támogatni.

©

Portálosodna

A szimpatizánsokkal az oldalakon biztosított véleménynyilvánítási lehetőség által tartják fent az aktív kapcsolatot, most ezt kiegészítenék egy független, hiteles hírfolyammal, a hozzászólások és vélemények rendszerbe szervezésével, azaz egyre portálosabbá alakulna a tanítanék.com. Sőt az is a tervek közt van, hogy cikksorozatot indítva bemutassa az oldal a közoktatás, az oktatási rendszer visszáságait, azok pedig számosak a tankönyvkiadástól kezdve a Klik visszáságain át a bérezésig – ahogy ez a nyilatkozatukban is olvasható.

Az oldal nem tud arról adatot szolgáltatni, hogy hányan támogatnának egy jövendebeli sztrájkot, mint azt a Hívatlanul Facebook-csoport megpróbálta (a felmérésük szerint 1253 válaszoló közül a relatív többség, 38,3 százalék akár kiemelt napon is (pl. érettségi) támogatna egy sztrájkot, és mindössze csak 1,3 százalék nem venne részt sztrájkban). De az biztos, hogy a honlapon egyre növekvő elégedettlenséget tapasztalnak. "Amit mindenki érzett, tudott, de a hierarchikusan kiépített függőségi rendszer miatt addig senki sem mert kimondani, az most elemi erővel tört ki a tanárokból."

A kérdés, hogy minderre a szakszervezetek hogyan reagálnak. A Pedagógus Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sorra adja ki a "legyen egyértelmű, hogy elfogyott a türelem, nincs több megértés, s nincs hatása semmiféle fenyegetésnek"-szellemű nyilatkozatokat, elnöke, Mendrey László pedig részt vett a vasárnap délutáni, a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumnál tartott megmozduláson. Érthető, hogy Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke nem tartja kizártnak a sztrájkot sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!