szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vasárnap éjfélig kell leadni az országgyűlési képviselőknek a vagyonnyilatkozatukat. Orbán tavaly év végén felvetette a szabályváltozás lehetőségét, de minden maradt a régiben. Így viszont nem sok értelme van a rendszernek - az elmúlt 10 évben egyedül Simon Gábor ütötte meg a bokáját.

Nem szimpatizálok a vagyonbevallások kérdése körüli zűrzavarral

– mondta Orbán Viktor tavaly év végén a parlamentben, mielőtt azt sürgette, hogy érdemes lenne megfontolni a lazább német vagyonbevallási szabályozás átvételét. December óta mégsem került elő újra a téma, így 2016-ban is a korábbi szisztéma szerint kell leadniuk vagyonnyilatkozataikat január 31. éjfélig az arra kötelezetteknek.

Felesleges rituálé

Az országgyűlési képviselők elvben azért kötelesek leadni és nyilvánosságra hozni vagyonnyilatkozatukat, hogy bebizonyítsák, életkörülményeik és vagyonuk a jövedelmükkel arányosan változott. A képviselők hozzátartózóinak is kell kitölteniük vagyonnyilatkozatot, de ezek nem publikusak, pedig a családi összefogásból vásárolt ingatlanok és a saját lábon álló politikus rokonok miatt újra és újra felvetődik, hogy ezen változtatni kellene.

Rubovszky György, a mentelmi bizottság korábbi KDNP-s elnöke Simon Gábor vagyonnyilatkozatát mutatja.
©

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós korábban kifejtette, hogy aki lopni akar, az bármilyen szabályozás mellett megtalálja a módját. De ettől függetlenül érdemes lenne átgondolni a jelenlegi rendszert, mert most „vígan lehet tobzódni az ellenőrizetlen közpénzekben." Ugyanezt állapította meg virágnyelven a 2015-ben elfogadott, kormány által készíttetett Nemzeti Korrupcióellenes Program is, de pozitív lépések mégsem történtek ezügyben.

Összességében a politikusvagyonok átláthatóságát nem sokban segítik elő a leadott vagyonnyilatkozatok, mert a hibásan vagy „feledékenységből" rosszul kitöltött papíroknak szinte sosincs következményük. A NAV-nak lehetne szerepe a vitás kérdések alapos vizsgálatában, de nekik sincs jogosítványuk, hogy egybevethessék a képviselők adóbevallását és vagyonnyilatkozatát. Sőt, idén januártól a NAV által végzett vagyonosodási vizsgálatok is súlytalanná váltak.

Orbán a legnépszerűbb, Simon a lúzer

Egyedül a szocialista Simon Gábor nem tudta kimagyarázni magát, pedig a vagyonnyilatkozatok felülvizsgálatában kompetens mentelmi bizottság elé 2006 óta huszonkét ügy került. Csak a 2014-es országgyűlési választási kampányban lebukó – majd tavaly 100 milliót visszakapó – Simont marasztalta el a bizottság. A többi esetben vagy nem találtak szabálytalanságot a vagyonnyilatkozatokban, vagy megelégedtek azzal, hogy a „hibákat" utólag javították a képviselők.

Az elmúlt 10 évben Orbán Viktor vagyonnyilatkozata miatt fordultak a legtöbbször a mentelmi bizottsághoz, összesen négyszer: szabálytalanságot egyszer sem találtak. Szijjártó Péternek és az ex-MNB elnök Simor Andrásnak kétszer kellett vagyonnyilatkozatuk miatt magyarázkodniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha