szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír – amiről ma este beszélnek: elborították az országot (és az internetet) a kockás inges tanárok, diákok, szülők, szimpatizánsok; Tarlós István elszántan küzdve válaszolgatott azért, hogy ne kelljen válaszolnia; egy jelkép kissé megroggyant; az angliai egyetemre készülő diákok szülei aggódva figyeltek Brüsszelre; kiderült, hogy a főnöknek igaza van, ha letilt a Facebookról. A hét utolsó munkanapja öt tételben.

- Ha az oktatási kormányzat húzásai ellen tiltakozók szerettek volna egy igazi jelképet a mozgalmuknak, nehezen találtak volna olyat, ami úgy bevált volna, mint az, amit Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár kínált nekik a bírálókat bíráló nyilatkozatában: a kockás inget. Pénteken kiteljesedett az e jelben zajló mozgalom: országszerte kockás ingbe öltözött pedagógusok, diákok, szülők és szimpatizánsok pózoltak egy fotó erejéig, így fejezve ki a változást követelők melletti kiállásukat. Sőt, roskadozott a kerítés a fehér virágoktól a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumnál is, ahol délután tüntetők jelezték ezzel, hogy támogatják az iskola igazgatóját, akit nyilvános tiltakozása miatt elővett az iskolafenntartó Klik.

- Tarlós István is elkezdett „habonyárpádozni”, igaz, ő arról beszélt, hogy Orbán Viktor bizalmasa „jószolgálati feladatot” próbált ellátni a Városházán. Amikor azonban elkezdtük faggatni arról, hogy tulajdonképpen miként is kell ezt értelmezni, miért pont Habony véleménye érdekelte az agglomerációs közlekedésről, a főpolgármester elkezdett nagyon fura válaszokat adni, amelyeknek egyetlen lényegük volt: csak válaszolni ne kelljen. Közben azért kiderült az is, hogy Habony Árpád és Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója közé nem tud éket verni sem a képkölcsönzés, sem az ingyenes terembérlés okozta botrány, ők kitartóan egy helyen mulatnak.

- A kelet-közép-európai rendszerváltások egyik jelképe ingott meg csöppet, amikor Lech Walesa volt lengyel elnök elismerte: annak idején, még 1989 előtt „hibát követett el”, de „nem olyan jellegűt”. Ezzel reagált az utóbbi napokban ismét felemlegetett vádakra, amelyek szerint Bolek fedőnéven a a kommunista állambiztonsági szervek titkos ügynöke volt. A Szolidaritás mozgalom egykori vezetője az ügynökmúltat tagadta, de utalt a „hibára”, amelyről azonban egy „tettesnek” adott ígéret miatt állítólag nem beszélhet.

- Több okból is kulcsfontosságú nekünk, magyaroknak is a Brüsszelben zajló EU-csúcs. Egyfelől napirenden van a menekültkvóták kérdése, amelyben Orbán Viktor lényegében az összes nagyobb uniós taggal szembemegy, másrészt döntő momentum ez a britek esetleges kilépése szempontjából is. Akármi lesz a döntés az utóbbiról, az lényegesen befolyásolhatja mindazon magyarok életét, akik már Angliában dolgoznak, vagy oda készülnek – akár csak tanulni.

- Szokott facebookozni a munkahelyén, esetleg küld el onnan olykor magánleveleket is? Akkor jobb, ha tudja: ha munkáltatója ezt megtiltja, ezt zokszó nélkül tűrnie kell. Sőt, még nyomkövetőt is tehetnek a céges autójára.

- Ezek voltak tehát a nap hírei. Ha szeretné tesztelni, mennyire emlékszik az egész hét eseményeire, töltse ki kvízünket.

Ha pedig a nap képére kíváncsi, az nem lehet más, mint a kockás inges kiállás:

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!